Сицилия, Италия. Археолози са открили енигматичен монолит, който тежи 15

...
Сицилия, Италия. Археолози са открили енигматичен монолит, който тежи 15
Коментари Харесай

Загадка: подводен монолит прилича на камък от Стоунхендж

Сицилия, Италия. Археолози са разкрили мистериозен монолит, който тежи 15 тона и прилича камъните от оборудването Стоунхендж.

Възрастта му е най-малко 10 000 години и посредством него учените ще могат да схванат повече за равнището на развиване на античните средиземноморски цивилизации.

Археолозите са били озадачени след откритието, само че изясняват, че не е допустимо монолитът да е придобил такава форма посредством естествени процеси – сигурно това е дело на човешка ръка.

„ Не съществуват такива естествени процеси, които биха могли да изваят камъка по този начин “, споделят Зви Бен-Авраам (Zvi Ben-Avraham) от Института за естествени науки към университета в Тел Авив и Емануеле Лодоло (Emanuele Lodolo) от Националния институт за океанография и пробна геофизика в Триест, Италия. Откритието им е оповестено в списанието Journal of Archaeological Science.

В момента монолитът е строшен на две. Иначе има вярна форма и три дупки, които минават през средата. Най-интересната част е размерът на камъка – обработването, местенето и слагането на толкоз голямо нещо биха претендирали много време и старания.

Но по какъв начин е попаднал монолитът във водата? Е, преди 10 000 години крайбрежието на Сицилия изглеждало много по-различно. Огромният камък е открит на място, което по това време е било остров – част от Сицилианския канал.

Идвал краят на ледниковия интервал и с повишението на температурите се повишило и равнището на водата. Външният тип на цялата местност бил изменен. Островът потъвал постепенно, само че несъмнено, до момента в който най-после се озовал напълно под вода.

Все още не е ясно дали монолитът е бил част от конструкция. Изглежда много евентуално и на археолозите занапред им следва да вършат открития в тази околност.

„ Почти всичко, което знаем за праисторическите култури, идва от остатъци на сушата. Само че доста от ранните цивилизации са се заселвали в крайбрежните региони, които в този момент се намират под вода “, изяснява Лодоло. „ Ако желаеме да проследим произхода на средиземноморските цивилизации, ще би трябвало да се фокусираме върху водата. “

ZME Science

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР