Съществуват редица признаци, които могат да показват, че имате синдром

...
Съществуват редица признаци, които могат да показват, че имате синдром
Коментари Харесай

10 признака, че имате СДВХ, без да подозирате

Съществуват редица признаци, които могат да демонстрират, че имате синдром на хиперактивност с недостиг на вниманието (СХДВ), а някои от тях остават незабелязани.

Повечето случаи на СДВХ се диагностицират при деца под 12-годишна възраст, само че към момента има случаи, когато на възрастен човек по-късно му споделят, че има това заболяване.

Според NHS признаците на СДВХ могат да се подобрят с възрастта, само че това не значи завършек на проблемите.

Експертите предизвестяват хората да не се пробват да си слагат диагноза, защото някои от признаците могат да се припокриват с други проблеми с психологичното здраве и могат да бъдат част от възприятията на хората, които те изпитват в живота си.

Ако смятате, че имате СДВХ, тогава е добре да говорите с доктор или терапевт.

Има 10 признака, за които би трябвало да внимавате съгласно HuffPost, които са разговаряли с голям брой специалисти, в това число невропсихолога Деде О`Шей, клиничния психолог Кристина Лук и психиатъра доктор Зишан Хан.

Те оповестяват, че се счита, че над 365 милиона души по света имат СДВХ, само че доста хора може даже да не го осъзнават първоначално.

Изобилие от отсрочване

Всеки губи време понякога, само че явно мозъкът на хората със СДВХ се стреми да прави неща, които ще доведат до появяването на допамин - химическото вещество, което основава в мозъка възприятие на наслаждение, задоволство и мотивация.

Човек със СДВХ може да има невисок допамин, което значи, че осъществяването на рутинни задания може да бъде много скучно, което води до правене на всичко друго, само че не и до това.

Хиперфокусиране

От друга страна, специалистите настояват, че откакто се заемете с дадена задача, е допустимо да бъдете изцяло погълнати от нея.

В резултат на това може да се окаже, че пренебрегвате други значими неща, защото имате възприятието, че сте в зоната на това, което вършиме сега.

О`Шей споделя пред HuffPost, че това „ от време на време може да се одобри за нарцисизъм и несъразмерна ревнивост “.

Импулсивно харчене

Терапията с покупки на дребно е доста добра, само че съгласно специалистите възрастните със СДВХ може да не вземат най-хубавите финансови решения.

Неразумните, само че бързи покупки могат да доведат до по този начин значимия допамин, до момента в който надалеч по-неинтересната задача да седнат и да платят сметките може да бъде отсрочена.

Загуба на визия за времето

Трудно е да се следи времето или да се знае какъв брой време ще отнеме нещо.

О`Шей изясни, че това може да е обвързвано с непрекъснатото забавяне, като изясни, че „ мисленето, че имаш задоволително време, а след това бързаш “ може да е симптом на СДВХ.

Те споделиха: „ Може да знаете точния час на срещата, само че да излезете от къщи в този час, а не авансово, с цел да си дадете време да стигнете до мястото, да паркирате и да се запишете. “

Емоционални прояви

О`Шей сподели, че „ елементарно подценяван “ признак на СДВХ при възрастните е съществуването на мощни реакции към неща, които е мъчно да се плануват.

Това е обвързвано с компликации при „ ръководството на вниманието и насочването на силата “ и определянето на „ подобаващото равнище на умствена стимулация “.

Забравяне на хранене

Д-р Хан допуска, че хората със СДВХ могат да изпитват компликации при поддържането на непрекъснати хранителни привички.

Храната може да се употребява като средство за облекчение на скуката, само че човек може да се концентрира толкоз доста върху дадена задача, че да не помни да се храни в продължение на няколко часа.

Трудности със съня

NHS предизвестява, че хората със СДВХ могат да имат и нарушавания на съня и тревога.

Същевременно специалистите предизвестяват, че може да се стигне и до нарушение на циркадния темп на организма, което може да докара до непрекъснато отсрочване на съня с няколко часа след естественото време за лягане.

Трудности при вземането на решения

Лук съобщи, че при хората със СДВХ „ може да се следи по-бавна скорост на обработка на информацията “, която е обвързвана с това какъв брой бързо човек реагира на дадена обстановка.

Това не значи колебливост, а по-скоро, че процесът на взимане на решения в мозъка изисква малко повече време, с цел да се прегледат всички благоприятни условия и да се стигне до умозаключение.

Обмислянето на детайлностите и претеглянето на резултатите може да отнеме доста време.

Безпокойство

Преживяването на интервал на безпокойствие не значи, че имате СДВХ, само че специалистите предизвестяват, че „ чувството за непрекъснато безпокойствие “ може да е мотив за размисъл.

Те обявиха, че това е един от по-незабележимите признаци, защото неспокойното държание може да се изясни с неща като пиянство на прекалено много кафе или прекомерно доста сила.

Усложнения при диалозите

Поддържането на диалог е задоволително мъчно в най-хубавите моменти, само че хората със СДВХ могат да се оправят още по-трудно.

Те могат да прекъсват по-често от нормалното, защото може да не си спомнят какво са желали да кажат или какво им е било казано на друго място в диалога.

О`Шей също по този начин загатва, че може да се появи „ предпочитание да скочат с мисъл, която ги интересува “.

 

Струва си да познавате признаците на СДВХ и в случай че смятате, че имате няколко от тях, може би е време да поговорите с вашия доктор.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР