При анемия – как да се лекуваме и какви храни

...
При анемия – как да се лекуваме и какви храни
Коментари Харесай

При анемия – как да се лекуваме и какви храни да приемаме?

При анемия – по какъв начин да се лекуваме и какви храни да одобряваме? Анемията разказва положение, при което броят на алените кръвни кафези в кръвта е невисок. Поради тази причина лекарите от време на време разказват някой с анемия като човек с ниска кръвна картина. Човек, който има анемия, се назовава болнав.

Кръвта се състои от две елементи: течност, наречена плазма, и клетъчна част. Клетъчната част съдържа няколко разнообразни вида кафези. Един от най-важните и многочислени типове кафези са алените кръвни кафези (т.н. еритроцити). Целта на алените кръвни кафези е да доставят О2 от белите дробове до други елементи на тялото.

Каква е връзката сред анемията и алените кръвни кафези?

Наличието на верния брой червени кръвни кафези и предотвратяването на анемия изисква съдействие сред бъбреците , костния мозък и питателните субстанции в тялото . Ако бъбреците или костният мозък не действат или тялото се храни зле, може да е мъчно да се поддържа естествен брой червени кръвни кафези и функционалност.

Анемията е по-скоро симптом на болестен развой, в сравнение с болест. Обикновено се класифицира като хронична или остра. Хроничната анемия се демонстрира дълго време. Острата анемия настава бързо. Определянето дали анемията е налице отдавна или дали е нещо ново, оказва помощ на лекарите да открият повода.

Това също оказва помощ да се планува какъв брой тежки могат да бъдат признаците на анемията. При хронична анемия признаците нормално стартират постепенно и прогресират постепенно; до момента в който при остра анемия признаците могат да бъдат неочаквани и по-притеснителни.

Червените кръвни кафези живеят към 100 дни , тъй че тялото непрестанно се пробва да ги размени. При възрастните хора, производството на червени кръвни кафези се прави в костния мозък.

В България до 12% от хората имат анемия. В някои други страни имат даже по-високи равнища на анемия. Младите дами са два пъти по-склонни да имат анемия, в сравнение с младите мъже, заради постоянното менструално кървене.

Като цяло има три съществени типа анемия, класифицирани съгласно размера на алените кръвни кафези:

  • Ако алените кръвни кафези са по-малко от естественото , това се назовава микроцитна анемия . Основните аргументи за този вид са желязодефицитна (ниско равнище на желязо) анемия и таласемия (наследствени нарушавания на хемоглобина).
  • Ако размерът на алените кръвни кафези е с естествен размер (но с дребен брой), това се назовава нормоцитна анемия , като анемия, която съпровожда хронично заболяване или анемия, обвързвана с бъбречно заболяване.
  • Ако алените кръвни кафези са повече от естественото , това се назовава макроцитна анемия . Основните аргументи за този вид са пернициозната анемия и анемията, обвързвана с алкохолизма.

Причини и типове анемия

Много медицински положения предизвикват анемия. Честите аргументи за анемия включват следното:

  • Анемия от интензивно кървене: Загубата на кръв посредством тежко менструално кървене или рани може да аргументи анемия. Стомашно-чревни язви или ракови болести, като рак на дебелото черво, могат постепенно да отделят кръв и също да причинят анемия.
  • Желязодефицитна анемия: Костният мозък се нуждае от желязо, с цел да създава червени кръвни кафези. Желязото (Fe) играе значима роля за вярната конструкция на молекулата на хемоглобина. Ако приемът на желязо е стеснен или непълен заради неприятен хранителен банкет, вследствие на това може да възникне анемия. Това се назовава желязодефицитна анемия. Желязодефицитна анемия може да възникне и когато има стомашни язви или други източници на постепенно, хронично кървене (рак на дебелото черво, рак на матката, чревни полипи, хемороиди и др.).
  • Анемия на хронично заболяване: Всяко дълготрайно здравно положение може да докара до анемия. Точният механизъм на този развой е незнаен, само че всяко дългогодишно и продължаващо здравно положение, като хронична зараза или рак, може да аргументи този вид анемия.
  • Анемия, обвързвана с бъбречно заболяване: Бъбреците освобождават хормон, наименуван еритропоетин, който оказва помощ на костния мозък да създава червени кръвни кафези. При хора с хронично (продължително) бъбречно заболяване, производството на този хормон е понижено, а това от своя страна понижава производството на червени кръвни кафези, причинявайки анемия.
  • Анемия, обвързвана с бременността: Теглото на водата и наддаването на течности по време на бременност разреждат кръвта. Това може да се отрази като анемия, защото относителната централизация на червени кръвни кафези е по-ниска.
  • Анемия, обвързвана с неприятно хранене: Витамините и минералите са нужни за производството на червени кръвни кафези. В допълнение към желязото, витамин B12 и фолат (или фолиева киселина) са нужни за вярното произвеждане на хемоглобин (Hgb). Дефицитът на някое от тях може да аргументи анемия заради несъответстващото произвеждане на червени кръвни кафези. Лошият хранителен банкет е значима причина за ниски равнища на фолиева киселина и витамин B12. Стриктните вегетарианци, които не одобряват задоволително витамини, са изложени на риск от развиване на недостиг на витамин B12.

Как да свалим горната граница на кръвното по 4 метода?

  • Пернициозна анемия: Може също да има проблем в стомаха или червата, водещ до неприятно асимилиране на витамин В12. Това може да докара до анемия заради недостиг на витамин B12, прочут като пернициозна анемия.
  • Сърповидно-клетъчна анемия: При някои човеци казусът може да е обвързван с производството на анормални хемоглобинови молекули. При това положение казусът с хемоглобина е първокласен или функционален. Анормалните хемоглобинови молекули могат да причинят проблеми в целостта на структурата на алените кръвни кафези и те могат да придобият форма на полумесец (сърповидни клетки).

Референтни стойности на хемоглобина в кръвта на хората :

Тъй като ниският брой на алените кръвни кафези понижава доставката на О2 до всяка тъкан в тялото, анемията може да аргументи разнообразни признаци и признаци. Може също по този начин да утежни признаците на съвсем всяко друго главно здравно положение.

Ако анемията е лека, тя може да не аргументи никакви признаци. Ако анемията протича постепенно (хронична), тялото може да се приспособява и да компенсира промяната; в този случай може да няма никакви признаци, до момента в който анемията не стане по-тежка.

Симптомите на анемия могат да включват следното:

  • умора;
  • понижена енергия;
  • слабост;
  • дефицит на въздух;
  • замаяност;
  • сърцетуптене (усещане за учестен или несиметричен пулс);
  • изглеждате бледи.

Симптомите на тежка анемия могат да включват:

  • гръдна болежка, стенокардия или инфаркт;
  • световъртеж;
  • припадък;
  • интензивен сърдечен темп.

Лечение на анемия

Медицинското лекуване на анемията варира в необятни граници и зависи от повода и тежестта на анемията .

Ако анемията е лека и е обвързвана без признаци или с минимални признаци, ще бъде осъществено задълбочено проучване от доктор в амбулаторни условия. Ако се открие някаква съответна причина, ще стартира уместно лекуване.

Така да вземем за пример, в случай че анемията е лека и се откри, че е обвързвана с ниски равнища на желязо, тогава могат да се дават добавки с желязо, до момента в който се правят спомагателни проучвания за установяване на повода за недостига на желязо.

От друга страна, в случай че анемията е обвързвана с неочаквана загуба на кръв от пострадване или бързо кървяща стомашна язва, тогава може да се наложи хоспитализация и трансфузия на червени кръвни кафези за облекчение на признаците и заменяне на изгубената кръв. Допълнителни ограничения за управление на кървенето могат да се появят по същото време, с цел да се спре по-нататъшната загуба на кръв.

Лекарства за анемия

Медикаменти и лекувания, които поправят главните аргументи за анемия, включват следното:

  • Желязото може да се приема по време на бременност и когато равнищата му са ниски. Важно е да се откри повода за дефицита на желязо и да се лекува вярно.
  • Витаминните добавки могат да заменят фолиевата киселина и витамин B12 при хора с неприятни хранителни привички. При хора с пернициозна анемия, които не са в положение да всмукват задоволително количество витамин B12, нормално се употребяват месечни инжекции с витамин B12, с цел да се поправя анемията.
  • Епоетин алфа (Прокрит или Епоген) е лекарство, което може да се ползва като инжекция за увеличение на производството на червени кръвни кафези при хора с бъбречни проблеми. Производството на еритропоетин е понижено при хора с напреднало бъбречно заболяване, както е разказано по-рано.
  • Ако алкохолът е причина за анемия , тогава в допълнение към приема на витамини и поддържане на вярното хранене е належащо да се спре потреблението на алкохол.

Как да се храним при анемия?

Приемането на здравословни храни, които са богати на желязо, витамини от група В и витамин С, е значимо, в случай че имате дефицит на желязо или анемия от недостиг на витамини. Добри хранителни източници на тези хранителни субстанции включват листни зеленчуци , месо и птици , морски блага , ядки , семена и фасул .

Нека да забележим по-конкретно кои храни да приемате при анемия:

  • Листни зеленчуци – листните зеленчуци, изключително тъмните, са измежду най-хубавите източници на нехемово желязо. Те включват – спанак , кейл, листа от глухарче, манголд (съдържат и фолат).
  • Месо – всички меса и домашни птици съдържат хемово желязо. Червеното месо, агнешкото и еленското са най-хубавите източници. Птиците и пилешкото месо имат по-ниски количества. Яденето на месо или домашни птици с храни без желязо, като листни зеленчуци, дружно с богати на витамин С плодове може да усили усвояването на желязо.
  • Черен дроб – доста хора заобикалят месните артикули, само че те са превъзходен източник на желязо. Черният дроб е може би най-хубавото решение. Богат е на желязо и фолат. Други богати на желязо меса от карантия са сърце, бъбреци и телешки език.
  • Морска храна – някои морски блага обезпечават хемово желязо. Стриди, миди, раци и скариди са положителни източници. Повечето риби също съдържат желязо – прясна или консервирана риба звук, скумрия, махи махи, костур, сьомга.
  • Бобови храни – бобовите храни са добър източник на желязо както за вегетарианци, по този начин и за месоядни. Освен това са евтини и универсални. Също по този начин може да започнете да приемате уров (семена от билката фий). Уров се употребява при анемия, обща изнемощялост на организма, гръдна жаба, световъртеж, обриви по тялото.
  • Ядки и семена – множеството типове ядки и семена са положителни източници на желязо. Така да вземем за пример може да увеличите приема на тиквени семки, кашу, шам-фъстък, конопени семена , кедрови ядки, слънчогледови семки.

Когато спазвате диета при анемия, запомнете следните насоки:

  • Не яжте богати на желязо храни с храни или питиета, които блокират усвояването на желязо. Те включват кафе или чай, яйца, храни с високо наличие на оксалати и храни с високо наличие на калций.
  • Яжте храни, богати на желязо, с храни, богати на витамин С, като портокали, домати или ягоди, с цел да подобрите усвояването.
  • Яжте богати на желязо храни с храни, които съдържат бета каротин, като кайсии, червени чушки и цвекло , с цел да подобрите усвояването.
  • Яжте разнообразни храни с хемово и нехемово желязо през целия ден, с цел да увеличите приема на желязо.
  • Яжте храни с хемово и нехемово желязо дружно, когато е допустимо, с цел да увеличите усвояването на желязото.
  • Добавете храни, богати на фолат и витамин B-12, с цел да подпомогнете производството на червени кръвни кафези.

Вижте още:

  • Тинктура от патешки крайник срещу паразити и по-добър имунитет
  • Бързо повдигане на хемоглобин с подобаващите храни


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР