Как да направим шипково вино – през есента можем да

...
Как да направим шипково вино – през есента можем да
Коментари Харесай

Как да направим шипково вино и неговите ползи

Как да създадем шипково вино – през есента можем да наберем узрели шипки и да създадем шипково вино , на което да се наслаждаме през цялата зима. Както знаем шипката е извънредно потребна билка. Тя съдържа най-вече витамин С в целият растителен свят.

Повече за изгодите от шипката можем да научим.

Шипковият плод е може би. Можем сами да си създадем шипково вино , тъй като въобще не е комплицирано, а и нашите деца могат и би трябвало да го пият .

Шипката е царицата на билките!

Как да създадем шипково вино вкъщи? Ето рецептата:

  • 10 кг добре узрели шипки (тъмно червени)
  • 10 кг захар (може да сменяем с пчелен мед за още повече витамини)
  • 30 литра вода
  • лимонтозу (лимонена киселина) – 20 пакетчета

Начин на подготвяне:  Измиваме хубаво и подсушаваме шипките. С помощта на чукче за месо ги начукваме, с цел да се разпукнат шипковите плодове. Най-лесно можем да ги начукаме като ги сложим в найлонов пълен плик. Измиваме подобаващ бидон и слагаме начуканите шипки, захарта и лимонтозуто. Разбъркваме леко с дървена лъжица и затваряме капака, като не го затваряме компактно.

Бидона би трябвало да държим на топло 20-24 градуса. Всеки ден би трябвало да го претакаме и след към 6-7 дни би трябвало да е станало на вино. Пресипваме го в бутилки и го съхраняваме на мрачно и студено място. Трябва да го изпием през зимните месеци, тъй като ще се скапе по-късно.

Втора рецепта (по остаряла технология)

Можем да приготвим шипковото вино от пресни зрели шипки или от сушени шипкови люспи, когато и да е на годината. Поставяме шипковите плодове в стомна и ги заливаме със сироп, подготвен в съответствие: 500 г захар, 6-7 л вода, 1 чаена лъжичка лимонена киселина на 1 кг пресни или 400 г сухи шипки.

За да ускорим и насочим вярно ферментацията, наливаме сиропа охладен до температура от 20 градуса и прибавяме 5-10 г хлебна квас . Оставяме дамаджаната на стайна температура. След няколко дни питието добива прелестно стипчив сладостен усет и е готово за консумация. Прецеждаме и наливаме в бутилки, които затваряме компактно и ги съхраняваме на студено.

Ако желаеме да газираме напитката, наливаме в бутилките и слагаме по 1 лъжичка захар. Затваряме компактно и по този метод ферментацията ще продължи и ще газира напитката.

Който и метод да изберем, няма да сгрешим. А в този момент да забележим:

Какви изгоди имаме от шипковото вино?

Пиенето на шипково вино съответствува с интервала на гриповете през зимата. С негова помощ ние ще можем да вдигнем нашия имунитет, да получим задоволително количество витамин С и доста антиоксиданти. Ще можем доста по-лесно да се преборим с вирусните инфекции . Също по този начин тази напитка ще укрепи сърцето и може да намали високото кръвното налягане . Изчиства шлаките от кръвоносните съдове и по този метод ни защищава от сърдечно-съдовите болести .

Как да създадем шипков оцет и какви са неговите изгоди!

Друг плюс на шипковото вино е огромното наличие на пектин, който способства за детоксикиращите свойства на организма и предотвратява лек запек. Влияе удобно на бъбреците и спомага в битката с артрозата.

В допълнение, многото витамини и минерали, съдържащи се в шипката, способстват за усъвършенствано чувство за общо благоденствие. Като цяло покачва виталният тонус и работоспособността на организма. Можем да го даваме и на нашите деца , тъй като е едва алкохолно вино и е супер витаминозно.

Съвет: наберете си по-голямо количество шипки през есента и ги изсушете на сянка. По този метод ще можете по-често да си вършиме свежо шипково вино и то през цялата година!

Как да се лекуваме с глог – изгоди, предписания и препоръки

Как да се лекуваме с глог – елементарния глог (hawthorn на английски) е шубрак или дърво от жанр Глог, семейство Розови. Изключително потребна билка, която можем да използваме като цвят, плод, листа или корени. В националната медицина глогът се употребява най-много като сърдечно средство. Подобрява работата на коронарните артерии, а сърдечният мускул получава повече О2.…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР