Как да направим боров мед – от края на месец

...
Как да направим боров мед – от края на месец
Коментари Харесай

Как да направим боров мед и за какво е полезен

Как да създадем боров мед – от края на месец Март стартират да порастват боровите връхчета , които можем да берем до началото на Май. От тях можем да си приготвим боров мед. Най-вероятно сме осведомени с термина “боров мед ” и с неговите изгоди за здравето. Но дано да създадем едно конкретизиране, това не е същински мед, тъй като меда се прави от пчелите.

Това е по-скоро сладко, само че по този начин е навлязъл в българската терминология. Освен от борови връхчета , ние можем да си създадем боров мед и от зелените борови шишарки , които се берат нормално през Юни или Юли месец.

Боровите връхчета се берат до момента в който са по-малки, до 4 см. Но това не пречи и да наберем по-дълги борови връхчета. Пак ще създадем този апетитен и благоуханен балсам от майката природа. Децата в действителност го обичат доста.

За да създадем боров мед, преди всичко би трябвало да си наберем борови връхчета или зелени борови шишарки . Една огромна чанта с борови връхчета ще ни е изцяло предостатъчна за цялото семейство за годината. Най-лесно ще наберем борови връхчета от млади дръвчета бял бор. Другите съставки, които ще са ни нужни са захар, вода, билки ( маточина , мащерка , жълт кантарион , мента и други) и подобаващ съд, в който да сварим нещата.

Как да създадем апетитен билков боров мед?

След като сме набрали боровите връхчета или зелените шишарки, би трябвало да ги измием със студена вода. Слагаме ги в подобаващ съд (голяма тенджера или мини казан) и пълним студена вода малко над равнището на боровите връхчета . Слагаме ги да се варят на несилен огън към 1 час и тогава прибавяме изсушените билки. Махаме откакто омекнат добре. Течността става тъмночервеникава. Прецеждаме през двойна марля и връщаме течността в почистения съд. Сварените борови връхчета и билки изхвърляме или оставяме в градината за компост .

Слагаме прецедената течност в съда и прибавяме захарта. На всеки литър течност би трябвало да сложим 1.2 кг захар . Слагаме да се вари на сдържан огън и разбъркваме честичко, с цел да не загори. Обикновено след час е готово. Колкото повече го варим, толкоз повече ще се сгъстява. Затова можем сами да преценим какъв брой да варим сиропа, само че е по-добре да е по-гъст.

След като към този момент сме подготвени със сваряването на боровия мед, в този момент е време да го сложим в буркани. Имаме две варианти:

  • пълним бурканите с врелия мед (като бурканите и капачките са авансово загрети), запечатваме и ги обръщаме с капачките надолу.
  • изчакваме боровия мед да се поохлади малко и откакто го напълним в бурканите, слагаме капачките и стерилизираме за 5-10 минути

Получаваме извънредно апетитен, благоуханен и потребен боров мед , който ще е много издирван от нашите деца. Ако ще употребяваме зелените борови шишарки , рецептата е същата, единствено заменяме връхчетата с шишарки.

За какво е потребен боровия мед?

Боровият мед е извънредно потребен при кашлица , настинка , възпаления на дихателните пътища , има мощно антисептично и отхрачващо деяние. Подсилва имунната система и усъвършенства храносмилането , доста добър имуностимулатор . Също по този начин се предлага при болести на стомашно-чревния тракт.

Няма да сбъркате като си извършите билков боров мед. Затова не се чудете, а се разходете в планината и си наберете борови връхчета или зелени шишарки.

Как да създадем домакински сок от бъз и неговите изгоди

Как да създадем домакински сок от бъз? Черният бъз  цъфти през май и юни, като цветът е кичест жълто-бял букет с прелестен мирис. Тази билка е позната и употребена от най-малко 4000 години. Според известният български врач Петър Димков, това е най-силната по влияние билка в България, а американските индианци го назовават „ естествената аптека ”. Може…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР