Президентът реши - третият мандат отива при БСП. Утре следва

...
Президентът реши - третият мандат отива при БСП. Утре следва
Коментари Харесай

Третият мандат отива в БСП - политическите реакции и коментари

Президентът реши - третият мандат отива при Българска социалистическа партия. Утре следва той да го връчи на ръководителя на парламентарната група на партията Корнелия Нинова. Преди още да е ясно коя ще бъде номинацията на социалистите за министър председател обаче, са ясни алените линии сред партиите, които през днешния ден зададоха тона и на политическите мнения по отношение на опцията за сформиране на кабинет.

За четвърти следващ път след изборите през 2021 година президентът Румен Радев ще връчи третия и финален мандат на " Българска социалистическа партия за България ". По Конституция той се дава не на излъчен министър председател, както при първите два, а на парламентарна група и на следващия ден тъкмо в 10:00 часа сутринта, точно на рождения си ден, ще го получи Корнелия Нинова.

Интересен проблем през последните дни провокираха думите на вицепрезидента Илияна Йотова, която сподели, че третият мандат би било разумно да отиде при партията, която ще следва най-добре политиките, заложени от служебното държавно управление.

Това накара водачът на ГЕРБ да допусна през вчерашния ден, че точно Българска социалистическа партия ще вземе мандата. Да, само че Борислав Гуцанов от левицата съобщи в ефира на Българска национална телевизия, че това е невероятно, тъй като Българска социалистическа партия имали съществени разлики по доста точки със служебния кабинет, изключително що се отнася до военната помощ за Украйна.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия изрази учудването си от думите на Илияна Йотова, тъй като на всички било ясно, че служебните държавни управления не организират дълготрайни политики и единственият им ангажимент бил да проведат почтени избори. Коментира още, че през цялото време след последните избори било ясно, че дейностите на всички партии са ориентирани към третия мандат.

Георги Свиленски, " Българска социалистическа партия за България ": " Беше ясно, че с първия и втория държавно управление не може да бъде основано, заради раздробения парламент. Сега отговорността е от няколко часа при нас. Ние ще поставим всички старания България да има постоянно държавно управление ".

Българска национална телевизия: От кого очаквате поддръжка?

Георги Свиленски, " Българска социалистическа партия за България ": " От всички тези, които през всички тези месеци твърдяха, че България би трябвало да има държавно управление, че България би трябвало да има работещ парламент, че България би трябвало да има бюджет, тъй като сега, януари, нямаме бюджет. Ето от тези всички хора, чакам да поддържат такова държавно управление ".

Българска национална телевизия: Как оценявате възможностите?

Георги Свиленски, " Българска социалистическа партия за България ": " Нека да започват диалозите, дано да забележим какви са настройките, защото през тези седмици чухме разнообразни отзиви от всички сили. Аз съм сдържан оптимист ".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов през вчерашния ден предвижда, че мандатът ще бъде даден точно на Българска социалистическа партия, само че напомни, че ИК на партията е взела към този момент решение да не поддържа левицата.

Десислава Атанасова разяснява през днешния ден, че желанието на партията е било мандатът да отиде при Демократична България, тъй като точно там виждали максимален късмет за триумф.

Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС: " Президентът за какво реши да връчи за четвърти път на Българска социалистическа партия мандат, аз не мога да предсказвам, единствено бих споделила, че по този начин възможностите за държавно управление съгласно нас понижават доста съществено. Знаете, че ние имаме конгрес преди години взе решение, с което партия ГЕРБ с Българска социалистическа партия няма да взе участие в ръководство, няма да взе участие с тях в държавно управление. В този смисъл за ГЕРБ най-малко всичко е ясно ".

Българска национална телевизия: Мандатът отива при ваш някогашен съдружен сътрудник - удовлетворени ли сте от това и ще подкрепите ли държавно управление с мандата на Българска социалистическа партия?

Никола Минчев, " Продължаваме Промяната ": " Тепърва ще седнем на диалози, ще приказваме за политики, уповавам се да се обединим към такива и чак тогава ще приказваме за поддръжка ".

Минчев още веднъж сподели, че тематиките за Изборния кодекс и военната помощ за Украйна остават измежду сериозните разграничителни линии сред двете партии.



Българска национална телевизия: Една прогноза - ще бъде ли сполучлив този финален мандат?

Никола Минчев, " Продължаваме Промяната ": " С оглед поръчките на политическите сили досега наподобява, че много, много мъчно ще бъде осъществен. Много по-лесно щеше да бъде, в случай че третият мандат беше отишъл в Демократична България, тъй като с тях имаме доста обща визия за бъдещето на страната ".

Минчев добави, че се надява абсурдът с Nexo да не е повлиял за това Демократична България да не получи мандата, тъй като въпросът съгласно него е фиктивен.

Ивайло Мирчев от Демократична България обаче е уверен в отрицателното въздействие на абсурда.

Ивайло Мирчев, " Демократична България ": " Двете акции - към нашия народен представител Албена Симеонова и абсурдът Nexo се организираха тъкмо сега, в който стана ясно, че Демократична България има огромна опция да получи третия мандат ".

Българска национална телевизия: Кой има предпочитание да не вземете този мандат?

Ивайло Мирчев, " Демократична България ": " Някой, който не желае да има промяна в прокуратурата. И ние тъкмо това направихме. Направихме явен проект, с който явен проект показахме, че няма да отстъпим и няма да вършим исторически компромис с конституционната промяна в прокуратурата ".

Българска национална телевизия: Какви са възможностите в този момент за реализирането на мандата?

Ивайло Мирчев, " Демократична България ": " Това ще покажат диалозите идващите седмици, само че не сме оптимисти, че Българска социалистическа партия може да осъществя, откакто няколко пъти до момента не съумя да направи държавно управление ".

Според Рамадан Аталай от Движение за права и свободи причините на президента са, че Българска социалистическа партия ще е онази политическа групировка, която ще предложи цели, които да са в отбрана на националните ползи на България.

Рамадан Аталай, Движение за права и свободи: " Ако ни поканят на диалози, ще седнем на масата, само че съм уверен, че едно постоянно държавно управление, което да би трябвало да се сътвори в България, е належащо и Българска социалистическа партия би трябвало да положат всички старания ".

Българска национална телевизия: А вие ще ги подкрепите ли?

Рамадан Аталай, Движение за права и свободи: " За поддръжката към този момент - откакто ни поканят на диалози, откакто забележим какви цели оферират - несъмнено, във вторник имаме и оперативно бюро. Смятам, че Българска социалистическа партия няма да е повода да няма постоянно държавно управление в България ".

От партия " Възраждане " неведнъж са заявявали, че няма да поддържат безстопанствен различен мандат, с изключение на техен. Сочените за вероятен любимец за последния мандат - партия " Български напредък " изпратиха писмена позиция, в която споделят, че биха взели участие в диалози за сформиране на болшинство, в случай че бъдат поканени. Настояват обаче за съдружно съглашение с ясно написани отговорности и механизми за взимане на решения и пожелават триумф на Българска социалистическа партия като мандатоносител.

По Конституция след утрешното връчване на мандата няма период, в който Българска социалистическа партия да предложи министър председател. Различни са обаче тълкувателните мнения по тази причина откакто бъде излъчен, с какъв брой време разполага претендентът за министър-председател, с цел да предложи конструкция и състав на кабинет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР