Ден преди лидерската среща по покана на БСП по всичко

...
Ден преди лидерската среща по покана на БСП по всичко
Коментари Харесай

Само три партии се отзоваха на поканата на Корнелия Нинова за обща лидерска среща

Ден преди лидерската среща по покана на Българска социалистическа партия по всичко наподобява, че отиваме на следващи предварителни избори. Четири обединения обявиха, че не биха подкрепили държавно управление с мандат на левицата - това са ГЕРБ, " Продължаваме Промяната ", " Възраждане " и " Демократична България ". Въпреки предварителните поръчки, три партии въпреки всичко ще се отзоват на поканата на Корнелия Нинова за обща лидерска среща на следващия ден в Народното събрание за лъчение на държавно управление с третия мандат - това са ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Български напредък ".

Лидерската среща, която Българска социалистическа партия провежда по отношение на лъчение на държавно управление с третия мандат, ще се организира на следващия ден от 11:00 часа в Народно събрание, заяви водачът на партията Корнелия Нинова. От ГЕРБ-СДС оповестиха, че ще отидат на срещата, само че няма да поддържат държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия.

" Продължаваме Промяната " и " Демократична България " няма да вземат участие в общата среща, само че са подготвени на двустранна или тристранна среща с Българска социалистическа партия. И не биха подкрепили държавно управление с третия мандат.

От Движение за права и свободи и " Български напредък " ще разгласят позицията си след лидерската среща. От " Възраждане " споделиха, че няма да вземат участие в общата среща.

Корнелия Нинова е изпратила писмени предложения и персонално е разговаряла с водачите на партии в Народното събрание за общата среща.

Корнелия Нинова - ръководител на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ": " Някои потвърдиха, някои споделиха, че ще обсъдят в групите си. - Кой ще разиска? - Хайде да оставим за на следващия ден да решат какво да вършат и на следващия ден в 11:00 ч. ще забележим кой ще пристигна. - След днешните диалози с водачите имате ли вяра, че има късмет за кабинет? - Умерено, да го кажа по този начин. Да, приказвах с господин Борисов и той удостовери.

По-късно във Facebook Бойко Борисов удостовери, че ще взе участие в лидерската среща, само че няма да поддържат напъните на Българска социалистическа партия за лъчение на държавно управление.

Бойко Борисов - ръководител на ГЕРБ: " Разговарях с госпожа Нинова за лидерска среща и заявих наличие. Не съм поставял условия. Решението на Националното ни заседание е ясно - не можем да участваме или да подкрепим кабинет на Българска социалистическа партия. Смятам обаче, че е време за сериозен диалог сред водачите на партиите. Дължим почитание и отговорност пред гласоподавателите си.

, това реши още нощес управлението на партията. Биха обсъждали с левицата единствено предпочитани за тях тематики. Според Кирил Петков има смисъл от присъединяване в лидерска среща, в случай че се прави съдружно държавно управление.

Кирил Петков - ПГ на " Продължаваме Промяната ": " Няма да сме част от такова съдружно държавно управление, по тази причина казахме на госпожа Нинова, че на драго сърце бихме седнали с Българска социалистическа партия и Демократична България дори дружно - в този троен формат да приказваме по всички значими цели и политики, само че да сядаме всички дружно на някаква лидерска среща да образуваме общо държавно управление с ГЕРБ, Движение за права и свободи и БВ в този миг не виждаме никаква потребност от това ".

И " Демократична България " не отхвърлят диалог с Българска социалистическа партия, само че избират срещата да е двустранна, може и тристранна с " Продължаваме Промяната ".

Христо Иванов - ръководител на ПГ на " Демократична България ": " Шансовете да получи поддръжка от нас не са огромни, заради огромните разлики, които имаме. От тази позиция, в случай че търси нашата поддръжка, ние бихме предпочели да се проведат срещи в двустранни формат. Не можа това Народно събрание да създаде консенсус, който да излъчи държавно управление. На изпроводяк в този момент дето се вика, с изключение на една панихида, не виждам какво тъкмо можем да създадем. Отиваме на избори, това е действителността ".

Според Движение за права и свободи един от сериозните проблеми на настоящия парламент е неналичието на разговор сред политическите сили.

Йордан Цонев, зам. ръководител на ПГ на Движение за права и свободи: " Ситуацията с разговора е доста неприятна, за нас разговорът не е възобновен. Това е огромен проблем, тъй като настройката на прокситата на кръга " Капитал " е, в случай че те не могат да сформират държавно управление, да се пречи на каквото и да е друго държавно управление. Това е огромната истина ".



" Възраждане " не виждат смисъл от лидерска среща.

Костадин Костадинов, Политическа партия на " Възраждане ": " Няма да отида на общата среща, декларирахме че няма смисъл от такава, защото ние се виждаме всяка сряда, и резултат няма, няма да има и от тази. Разговори, в случай че водим изобщо, те ще бъдат единствено двустранни, само че отново споделям третия мандат няма да се реализира, просто държавно управление няма да има и това е една крайна мъка на това Народно събрание. Смятам, че идната седмица най-хубавото решение, което може да се случи, е мандата да бъде върнат ".

Според " Български напредък " резултат може да има, единствено когато политиците си приказват.

Стефан Янев, ръководител на ПГ на " Български напредък ": " Решението е, че ще участваме в диалозите и в разговора ще се роди истината. Ще преценим целите, които можем да подкрепим и ще вървим напред. За нас целите са ориентирани към вътрешната политика. - Ще настоявате ли за документално съглашение? - Да ".

В " Денят стартира " ръководителят на Софийската организация на Българска социалистическа партия Иван Таков призна, че е черноглед за реализацията на третия мандат. Каза и какво тъкмо е решението на пленума на левицата.

Иван Таков - ръководител на Софийската организация на Българска социалистическа партия: " Националният съвет на Българска социалистическа партия през вчерашния ден даде мандат на Корнелия Нинова да води договаряния с останалите ръководители на политически партии. Но единствено до такава степен - не сме давали мандат за сформиране на държавно управление, съдружни формули, имена и метод на присъединяване.

Според Таков една лидерска среща е опция за възобновяване на разговора сред партиите. Неговата оценка е, че сега Българска социалистическа партия не е в добра кондиция. Смята, че тази наклонност би трябвало да бъде обърната с ясни и съответни политики от управлението на партията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР