През 2014 г. подводни археолози от Женевския университет, по време

...
През 2014 г. подводни археолози от Женевския университет, по време
Коментари Харесай

Потънал град на 4500 години откриха в Егейско море

През 2014 година подводни археолози от Женевския университет, по време на тренировки по гмуркане с акваланг, разкрили в залива Килада на полуостров Пелопонес няколко глинени фрагмента.

След по-детайлно проучване откривателите създали извод, че пред тях е цяло потънало населено място. Година по-късно учените са съумели да изследват мястото по-внимателно. Оказало се, че откритите на дълбочина към 3 метра остатъци са част от огромен, добре укрепен град, който е съществувал преди 4500 години.

Според резултатите от проучването, продължаващо от юли 2015 година, са били открити няколко сгради на повърхност към 12 акра (около 10 футболни игрища), оповестява History.com. Съоръженията имали овална или кръгла форма и напомняли по жанр къщите, които са строили представители на други цивилизации, съществували на територията ан Гърция по време на бронзовия век.

Най-голям интерес провокирали остатъци от три уреди, чиито основи имали формата на подкова с размери 18 на 10 метра. Те били съединени с крепостна стена. Според учените това са остатъци от солидни защитни кули. Досега кули от подобен вид на територията на Гърция не са откривани.

„ Ценността на откритието е в големите размери на укрепленията. Шансовете да се открият сходни стени под водата са извънредно дребни “, споделя проф. Жулиен Бек (Julien Beck) от Женевския университет. – Точните размери на града още не са открити. Засега не наем за какво са били нужни такива отбранителни уреди на обитаемото място. “

© University of Geneva

Освен укрепления археолозите разкрили павирани повърхности, които, съдейки по всичко, са били улици. Освен това било открито огромно количество най-различна посуда и каменни принадлежности. Сред тях били остриета от обсидиан, които експертите датирали от еладския интервал (3200–2050 година пр.н.е.). Общо на сушата били извадени повече от 6000 предмета.

Откритите уреди са били издигнати почти по същото време, както и пирамидите в Гиза (2600–2500 година пр.н.е.) и минойските селища на Крит (2700–1200 г пр.н.е.), само че съвсем хиляда години преди микенските селища в Гърция (1650–1100 година пр.н.е.).

Каква роля е играл градът в живота на средиземноморските цивилизации от тези времена, занапред следва да се обясни, само че още в този момент е ясно, че това е бил значим търговски център. Археолозите го съпоставят с град Лерна.

Градът може да се е озовал под водата вследствие на повишение на равнището на морското ниво или вследствие на изместване на тектонските плочи. Изследователите към този момент не бързат да го съпоставят с потъналата Анлантида. Според Платон цивилизацията на атлантите е изчезнала преди 11 500 години.

Според някои историци Атлантида е потънала дружно със Санторини, погубен вследствие на изригване на вулкан към 1600 година пр.н.е.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР