Преди няколко години за производителя на авиационна техника Боинг беше

...
Преди няколко години за производителя на авиационна техника Боинг беше
Коментари Харесай

Най-лекият метал в света (ВИДЕО)

Преди няколко години за производителя на авиационна техника Боинг беше основан най-лекият метал в света. Сега за първи път можем да го забележим и ние. Нарича се микрорешетка и е 100 пъти по-лек от стиропор, само че има здравината на метал, което значи, че ще откри много необятно приложение – освен да се балансира върху глухарче.

Микрорешетката е въодушевена от структурата на костите ни, които са доста здрави извън, само че съвсем кухи от вътрешната страна. Предимството на този градеж е, че не се чупят елементарно, само че са задоволително леки, с цел да не тежат на тялото. Металът на Боинг цели тъкмо това – полимерната триизмерна отворена конструкция значи, че микрорешетката се състои от 99.99% въздух.

Прототипът на решетката е формиран от взаимносвързани кухи никелови тръби. Стените на тръбите са дебели единствено 100 нанометра, което ги прави 1 000 пъти по-тънки от човешкия косъм. Отворените кафези в структурата разрешават на материала да всмуква голямо количество сила.

Използването на новия материал ще направи бъдещите самолети Боинг по-леки и спестовни откъм гориво, само че също толкоз здрави колкото преди. Лабораторията, основала микрорешетката, работи и с Дженеръл Мотърс, тъй че в бъдеще можем да чакаме появяването на свръхлекия метал и при колите.

Science Alert

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР