Повечето шофьори разчитат на глобалните системи за позициониране (GPS), но

...
Повечето шофьори разчитат на глобалните системи за позициониране (GPS), но
Коментари Харесай

GPS, точен до сантиметър

Повечето водачи разчитат на световните системи за позициониране (GPS), само че технологията е точна до няколко метра и не всеки път обезпечава прецизна информация за точното местонахождение на пътя.

Но това е на път да се промени, защото е основан способ, посредством който GPS следенето ще действа с акуратност до един сантиметър. Технологията ще откри приложимост освен измежду водачите, само че и при безпилотните коли и самолетните превозвачи.

Досега GPS устройствата изчисляваха местоположението и скоростта посредством мрежа от спътници. Измервайки времето, което лишава за предаване на сигнала от четири или повече спътници, те са способни да открият местоположението с разлика до към 10 метра.

Но това не е задоволително, в случай че желаеме един ден хората да си четат вестника, до момента в който автомобилът ги закарва на работа.

За да поправят това, Джей Фарел (Jay Farrell) от Калифорнийския университет Ривърсайд и сътрудниците му създали нова технология, при която към съществуващите GPS данни се прибавя информация от вграден инерционен датчик. Само по себе си комбинираното потребление на тези два типа калкулации не е ново, само че до момента е изисквало много мощен и безценен компютър, което значи, че без значение какъв брой точна информация дава няма по какъв начин да откри приложение в колите и телефоните.

Но калифорнийските откриватели са основали нов комплект логаритми, които доста редуцират изчисленията и нужната за консолидиране на тези две системи мощ на процесора. По този метод технологията става много по-достъпна.

„ Постигането на такова равнище на акуратност освен ще развие опциите на профилираните навигационни системи като тези, употребявани при безпилотните коли и прецизните аграрни машини, само че и ще усъвършенства услугите, които работят през мобилните устройства и то без да покачва цената им “, изяснява Фарел.

Новата технология няма да спре GPS устройството ви да дава неточна информация, когато да вземем за пример се намирате в тунел – това е резултат от разстройства в сателитните сигнали – само че ще дава доста повече информация на устройството и би трябвало да напълно да промени навигационните системи.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР