Палеонтолози откриха на територията на Айова останки от гигантски 1,5-метров

...
Палеонтолози откриха на територията на Айова останки от гигантски 1,5-метров
Коментари Харесай

Мега ракоскорпион тероризирал древните морета

Палеонтолози откриха на територията на Айова остатъци от великански 1,5-метров морски скорпион, който тероризирал жителите на моретата преди към 460 милиона години.

Той бил топхищник в този интервал, излиза наяве от публикация, оповестена в сп. BMC Evolutionary Biology.

„ Този тип скорпион е извънредно чудноват на тип. Подобна форма на „ веслата “ – краката, с които това създание е плувало – не може да се открие при нито един различен представител на ракообразните, формата на главата му също е неповторима. Освен това въпросният ракоскорпион е бил голям – дължината на тялото му е превишавала метър и половина “, споделя Джеймс Ламсдел (James Lamsdell) от Йейлския университет (САЩ).

Ламсдел и сътрудниците му разкрили един от най-реалните претенденти за ролята на „ крал “ на моретата от палеозоя, като изучавали наноси, образувани по време на интервала ордовик на територията на Америка преди към 450-460 млн. години.

Отпечатък от веслото на ракоскорпиона. Мащаб 1 см. © James Lamsdell

В един от пластовете пясъчник учените намерили съхранени остатъци от ракоскорпиона, при проучването на които, с помощта на необикновените условия на неговото фосилизиране, може да се видят даже най-дребните елементи от устройството на тялото на животното.

Главната необикновена линия на този див звяр са неговите сходни на весла крайници, притежаващи огромна непоклатимост и необикновена система за „ блокиране “, която животното евентуално е употребило за плуване или копаене в морския пясък.

Необичайната форма на тези „ весла “ и цялото тяло на ракоскорпиона станали причина учените да го нарекат Pentecopterus decorahensis – древногръцката дума „ пантеконтор “ отбелязва галери с 24 весла, които по времето на Омир са били известни и измежду гръцките флотове, и измежду пиратите. Формата на тялото на гигантския ракоскорпион напомнила на откривателите по какъв начин са изглеждали тези кораби, споделя Ламсдел.

Според учените Pentecopterus decorahensis са били най-големите ракоскорпиони на своето време – по-големи същества са се появили чак след 10 милиона години. Менюто им към този момент остава незнайно, само че Ламсдел и сътрудниците му считат, че ракоскорпионът е ловувал от засада даже по-големи жертви.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР