От трилобити до динозаври – повечето фосили са останки от

...
От трилобити до динозаври – повечето фосили са останки от
Коментари Харесай

Странни изкопаеми открития озадачават учените

От трилобити до динозаври – множеството фосили са остатъци от същества с твърда обвивка или скелет. Те не се разлагат елементарно, след известно време се покриват с отлагания, които съхраняват информацията за създание, което доближава до нас милиони години откакто е починало.

Мекотелите, такива като червеи, се разпадат бързо и техни остатъци са доста откъслечни.

В изключителни условия обаче техни остатъци се съхраняват на най-необичайни места. Палеонтолозите могат да употребяват такива открития, с цел да отворят нови страници от историята на живота на Земята.

Наскоро невероятна находка беше направена в Антарктида в скали на възраст 50 милиона години – фосилизирана сперма на червей. Така се оказва, че има много по-странни вкаменелости, в сравнение с костите на динозавър. Ето някои от най-необичайните мостри.

Сперма на червей. © Palaeobiology Department, Swedish Museum of Natural History

Съхраняването на спермата станало допустимо заради това, че такива червеи се развъждат, оставяйки своите сперма и яйца в защитни пашкули. Затова твърдата обвивка е съхранила незасегнати пашкулите, които учените разкрили в плитък залив на Антарктическия полуостров. Спермата била открита на парче трошляк с помощта на разбор, извършен с мощен микроскоп.

Тази сперма най-вече припомня спермата на червеи, сходни на пиявици, които се прикрепват към раците. Но в днешно време те населяват единствено Северното полукълбо. Изследователите считат, че това може да е сперма на различен мистериозен червей.

В Австралия по тях било несъмнено, че плезиозаврите са били дънни хранилки, т.е. добивали са храна на дъното на водоеми. Открити в Полша фосилизирани остатъци от повърнато, съдържащи развалена риба, помогнали да се разбере по какъв начин се е възродил животът след всеобщото измиране в историята на Земята.

В юрски шисти от Питърбъро и Уитби в Англия пластове, сходни на калмари белемнити били интерпретирани като повърната маса от ихтиозаври.

На пръв взор изглеждало, че това са кости на крави, само че локален естественик забелязал, че те изглеждали извънредно. Останките били изпратени в Оксфордския университет на проф. Уилям Бъкланд.

Бъкланд бил изявен академик експериментатор, създател на палеоеокологията. Той определил, че това са кости на огромни тревопасни животни, такива като слонове и носорози. Костите били отчасти оглозгани, на всички места се търкаляли фосилизирани екскременти, по всички признаци принадлежащи на хиени. Бъкланд стигнал до извода, че тази пещера е била скривалище на хиени.

Той намерил чудесно съхранен фосил на доста чудноват звяр – отпечатъкът на меките тъкани на животното в раздвоен минерал.

Това била неповторима находка. Съществото получило името Tullimonstrum gregarium. Фосилът също получил статус „ държавен “ в щата Илинойс. Но никой не знае що за животно е това. Предполага се, че е било див звяр, живял в плитката част на тропическите морета. Това животно не може да бъде отнесено към други типове безгръбначни, живи или измрели.

Освен това след повече от половин век не сме напреднали в знанията си. Нямаме приемливо пояснение и на други безгръбначни, които обитават нашата планета или от дълго време са измрели. Даже когато те са се запазили добре, постоянно съумяват да ни изненадат.

The Conversation

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР