Нов вид тревопасен динозавър е открит в Аляска. Явява се

...
Нов вид тревопасен динозавър е открит в Аляска. Явява се
Коментари Харесай

Откриха нов вид динозавър – „древният, който пасе“

Нов тип тревопасен динозавър е открит в Аляска. Явява се вариация на хадрозавъра, който има патешка човка, и се движи на стада, споделя Пат Дръкенмилър (Pat Druckenmiller), който е организатор в музея Аляска във Феърбанкс.

Изследователите са нарекли новия тип Ugrunaaluk kuukpikensis (oo-GROO’-nah-luk KOOK’-pik-en-sis), което на езика на ескимосите Енупиак значи „ античният, който пасе “.

Новото изобретение ни споделя, че преди 69 милиона години Аляска е била доста по-топло място и е била покрита с обширни гори. През последните 25 години се е считало, че фосилите принадлежат към различен тип хадрозавър – едмонтозавъра, който е бил публикуван из Канада и Съединени американски щати. Но при новото изследване били открити разлики в черепа и устата, което на процедура прави Ugrunaaluk kuukpikensis нов тип.

Разликите не се виждали на пръв взор, тъй като динозаврите от Аляска са умрели млади. Изследователи основали траектории на растежа и ги сравнили с костите на млади едмонтозаври. В музея има над 6 000 кости от новия тип динозавър. Повечето от тях принадлежали на млади човеци, които били високи към 280 сантиметра.

„ Изглежда че цяло стадо от младоци е избито ненадейно, с цел да има толкоз остатъци от човеци на една и съща възраст. “, споделя Дръкенмилър.

В апогея на развиването си тези динозаври достигали височина 9 метра и имали стотици зъби, посредством които да дъвчат жилавите растения. Ходели главно на задните си два крайници, само че можели да тичат и на четири, когато трябвало да бягат от хищници или теренът бил неравномерен.

Повечето от фосилите са открити в археологическия регион Лискомб. Местността е наречена по този начин в чест на геолога Робърт Лискомб (Robert Liscomb), който разкрил първите динозавърски кости, до момента в който картографирал района за петролната компания Shell Oil Co.

В момента откривателите работят по идентифицирането на още нови типове динозаври.

„ Знаем, че има най-малко 12 или 13 разнообразни типа динозаври на северния скат в Аляска. Но материала, който откриваме, не всеки път е задоволителен, с цел да разберем, че в действителност сме разкрили нов тип “, приключва Дръкенмилър.

ZME Science

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР