Нов доклад на технологичния гигант Samsung сочи, че около 4

...
Нов доклад на технологичния гигант Samsung сочи, че около 4
Коментари Харесай

Samsung планира световен интернет

Нов отчет на софтуерния колос Samsung сочи, че към 4 600 микросателита, обикалящи Земята, ще решат наближаващия проблем с информацията.

Към 2028 година към 5 милиарда интернет консуматори ще употребяват най-малко 1 зетабайт данни на месец – 1 зетабайт се равнява на 1 000 ексабайта, 1 ексабайт е 1 000 петабайта, а 1 петабайт е 1 000 терабайта. Според отчета главният проблем ще е доставянето на това необикновено огромно количество данни. Според Samsung най-хубавият вид е слагането на „ съзвездие “ от спътници и софтуерната компания е подготвена и да се заеме с построяването им.

В отчета е разказана сателитна интернет система, която би трябвало да реши сегашните информационни проблеми, свързани със забавянето на сигнала. Това ще стане, тъй като системата ще се намира много по-близко до Земята.

„ Повечето информационни спътници се намират в геостационарна орбита, на към 35 000 километра от земната повърхнина. Това разстояние съставлява огромен проблем за скоростта на интернет “, написа Греъм Темпълтън (Graham Templeton) за ExtremeTech. „ Съзвездието на Samsung ще бъде сложено в ниска околоземна орбита и по този начин забавянето ще се понижи фрапантно. “

Сателитите ще се местят непрекъснато, което значи, че няма да има избран спътник, който да дава отговор за избран район на Земята. От Samsung предсказват, че ще им трябват към 4 600 спътника, за бъде обезпечена непрекъсната връзка по цялото земно кълбо.

Това не е първият опит за основаването на международен интернет. Интерес към концепцията е декларирал известният инженер Елън Мъск, който е шеф на  SpaceX. Сър Ричард Брансън е събрал 500 милиона $ за изстрелването на телескопа OneWeb през 2019 година. В Гугъл работят по план за интернет покритие посредством хелиев балон над Шри Ланка, а Фейсбук не остава по обратно, като от компанията възнамеряват да дават интернет посредством дронове.

Все отново задачата на Samsung ще е много сложна и скъпа, а на нас ни остава просто да изчакаме.

Science Alert

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР