Маркетингът е необходимост и възможност да постигнем бизнес целите си.

...
Маркетингът е необходимост и възможност да постигнем бизнес целите си.
Коментари Харесай

Пътят към повече продажби

Маркетингът е нужда и опция да реализираме бизнес задачите си. Технологиите, обществените медии, видеото и положителното наличие, което се популяризира по голям брой канали, ще продължат да са ключ към маркетинговия триумф. Един фактор в това поле набира все по-голяма мощ - изкуственият разсъдък, и той може много да промени обстановката и инструментариума.

Тази специалност е динамична, човек би трябвало непрекъснато да учи и да се развива. Маркетолозите, които не са в синхрон с идващите бързо новости, по един или различен метод ще бъдат принудени да създадат крачка настрана и да търсят друга реализация. Адаптивните експерти ще задминат и ще създадат непотребни всички тези, на които бързите софтуерни промени им носят единствено стрес.

Представяме две гледни точки по тематиката:

Петър Дяксов, ръководещ сътрудник на цифровата организация SEOMAX:
Новите технологии трансформират маркетинга
Партньори и клиенти може да притеглим и с незначителен бюджет, само че ще са нужни доста старания

 Снимка Личен списък

За задачите на маркетинга сега навлизат доста принадлежности с изкуствен интелект, с помощта на това че ChatGPT направи този нов метод на работа прекомерно известен. Така  маркетолозите са подпомагани да усилят продуктивността си. ChatGPT има разнообразни функционалности и една от тях да вземем за пример дава опцията за бързо генериране на друг вид изображения, картини, постери, банери и даже без съществуването на дизайнер разрешава да се направи образно оформление. Технологията се развива и няма подозрение, че с времето тези принадлежности ще стават още по-добри.
Чрез ChatGPT
към този момент се вършат сполучливи рекламни послания. Ние, хората, би трябвало да подберем и да филтрираме най-хубавото от всичко, което изкуственият разсъдък може да ни предложи. Затова е значимо да му зададем прецизни задачи, другояче може да получим несъответстващи резултати. ChatGPT е опция да имаме огромни количества текстове, само че информацията не всеки път е достоверна и настояща. Той може да „ халюцинира “ и да генерира неща, които са надалеч от истината. Ето за какво технологията улеснява маркетолозите, само че не ги изключва изцяло. В нашата организация тестваме разнообразни принадлежности, които разрешават да автоматизираме работата си, да я създадем по-лека и да увеличим продуктивността си.

В края на предходната година навлезе новата обществена платформа Threads, главно с текстово наличие. Българският пазар демонстрира интерес към нея, което разрешава да се доближава до по-голяма публика. Няма платена реклама към този момент, което е късмет за маркетолозите. Tik-Tok продължава да набира известност даже и при малко по-възрастна публика, въпреки първоначално това да беше територия главно на младите.  
Професията на маркетолога
се трансформира бързо. Прави усещане, че в някои платформи се дава превес на наличието, което не е доста професионално направено. По-младото потомство употребява и основава подобен вид наличие. Утвърдените маркетолози на 30+ са привикнали да употребяват Facebook. По-младите основават и избират по-кратко наличие и наклонността е маркетингът да е ориентиран към по-кратките форми, които по-бързо се използват. Дългите формати също си имат своята публика. Големите компании към този момент осезаемо стартират да вършат видеосъдържание, което да дистрибутират в разнообразни канали. По-младите експерти се развиват бързо и те по-лесно се утвърждават като експерти, спрямо времето преди 10-15 години.
Старите подходи
в маркетинга към момента работят – рано е да предизвестим тяхната гибел. Например имейл маркетингът не е мъртъв, той просто се развива посредством другите технологии, като се трансформира в персонализиран маркетинг. Ако консуматори получават скъпа и потребна за тях информация по този прийом, те са по-склонни да демонстрират интерес към подобен вид известия, още повече в случай че те са съобразени с ползите на потребителите. Често този метод води до доста продажби. Също по този начин се твърди, че SEO оптимизацията за търсещите машини като Google ще почине, само че това си остава мощен канал и добър метод за придобиване на огромно количество трафик и евентуални клиенти.
Инфлуенсърите
в последните години бързо уголемяват своя периметър във връзка с маркетинга. Има хора, които основават огромно количество наличие, натрупат почитатели и стават инфлуенсъри. Въпросът е какъв брой дейно е това за съответния бизнес. Използването на верните инфлуенсъри за верния артикул може да е по-ефективно от някой различен тип реклама, само че би трябвало да се откри прецизен измерител. Някои от инфлуенсърите може да оказват помощ за основаването на качествено цифрово наличие, потребно за известността на марката.

За започващия бизнесмен може да не е по никакъв начин елементарно да стартира самичък да прави видеа, с които да показва продуктите си. Той обаче може да откри различен човек, с който да си партнира и този вид наличие да бъде направено. Дори и с дребен бюджет да се стартира, значимо е да има
дейности за представянето на продукта
пред по-голяма публика. Имаш ли артикул, би трябвало да създаваш и да споделяш наличието за него. С развиването на бизнеса би трябвало да се влага в по-качествено наличие.

За B2B маркетинг може да използваме LinkedIn. Важно е да покажем, че си разбираме от работата. Може да създадем електронна книга, както и потребни публикации в нишата, в която сме позиционирани. Умело да градим доверие, с цел да притеглим нови сътрудници и клиенти. Това може да стане с незначителен бюджет, само че ще са нужни доста старания.

Орлин Митушев, маркетинг съветник и тренер по продажби:
Успехът зависи от мотивацията
В B2B маркетинга е от огромно значение да поддържаме регулярен контакт с постоянните и с евентуалните си клиенти

 Снимка Красимир Свраков

Има висока подготвеност да се влага в B2B маркетинга. Той е приет за висок приоритет в над 90% от компаниите. Множество са провокациите, пред които маркетингът е изправен:
Повишаване на успеваемостта: Фирмите се стремят да създадат маркетинговите си действия по-ефективни, с цел да извлекат повече от заложения бюджет. Те би трябвало да намерят вярната композиция от канали, с цел да доближат до целевите си групи по най-хубавия метод. Възможни канали: платена реклама, търсачки (SEO), социални медии, сайтове, рекомендации, блогове, директни писма, имейли, точки за продажба (POS), конгреси, онлайн магазини, мобилни телефони, мобилни приложения, кол центрове, връзки с обществеността, радио, TV, печатни  материали, предложения, промоции, проучвания, разбори, анкети,  социални мрежи, студени прозвънявания.Избор на верните канали: Фирмите би трябвало да решат кои канали най-добре дават отговор на техните артикули и целеви групи.Измерване на триумфа: Само една трета от фирмите разполагат със системи за премерване на триумфа на разнообразни маркетингови и информационни канали и принадлежности. Когато маркетингът употребява работещи контролни принадлежности, посредством тях може да откри каналите, които притеглят най-вече клиенти.Увеличение на цените и икономическа неустановеност: В маркетинга инфлацията въздейства върху резервирането на рекламно пространство и другите действия. Въпреки това желанието за вложение остава високо.
Виждаме по какъв начин от ден на ден стават маркетинговите канали на влияние, само че в случай че отдел Маркетинг и отдел Продажби не работят в синхрон, бизнесът няма да върви добре. Най-напред е нужно да изясним коя е целевата ни група, с цел да насочим напъните натам. Ако не е направено точно отсяване на евентуалните клиенти, на които може да продадем, това ни отклонява и забавя в постигането на задачите. От огромно значение е да поддържаме постоянен контакт с постоянните и с евентуалните си клиенти. Важно маркетингово мероприятие е да създадем
първа продажба на нов клиент
на нещо, което той няма, а още по-добре е, в случай че го убедим да опита наш артикул, който той регулярно получава от различен снабдител.  Следват мероприятия по задържането му като клиент.

Технологиите се трансформират, само че доста от фирмите не умеят да се възползват от това, с което разполагат. Имат CRM система, а не наблюдават през нея своите контакти и продажби. Може да се окаже, че огромна част от контактите са занемарени. Във времето на огромните бази данни персонализацията на клиентите не трябва да се подценява. Оптимизирането на процесите на обработката на данни ще даде опция с тази информация да се работи оправдано, което става посредством изкуствен интелект.
Човешкият фактор
в маркетинга е най-рисковият, в случай че на хората не им се работи. Практика е да се намерят няколко огромни организации, с които взаимоотношението върви леко, и да се подценяват дребните и капризните клиенти. Компанията обаче има интерес да се употребява целият капацитет, който може да пристигна пред множеството канали на контакт. За да се реализира това, се създават мероприятия, в помощ идва CRM системата за ръководство на компанията. В последна сметка най-важният миг, от който зависи маркетингът и продажбите да вървят добре, е мотивацията и ентусиазмът на хората, ангажирани с това. Разковничето за триумфа е кой по какъв начин построява себе си като експерт.
Текстът е част от бр. 119 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР