Космосът е непредсказуемо място и затова там може да се

...
Космосът е непредсказуемо място и затова там може да се
Коментари Харесай

Луната може да изчезне: как това ще се отрази на Земята и нейните жители

Космосът е непредсказуемо място и по тази причина там може да се случи всичко. Освен всичко друго, може да се случи Луната да изчезне. Учените не изключват сходна теоретична опция.

Луната, която е възникла в резултата на удар на обект с размерите на Марс по Земята, се е образувала към 50 милиона години след възникването на Земята примерно преди към 4,5 милиарда години, показва скорошно изследване. Земята и нейните поданици са неразривно свързани с Луната. Но по какъв начин тъкмо може да изчезне Луната и до какви последици ще докара това, написа Space.

Учени от НАСА считат, че теоретичната опция Луната да изчезне съществува. Най-реалистичният вид за сходно развиване на събитията би бил удар върху Луната от огромно галактическо тяло, което може да разцепи земния сателит на части. Но множеството от тези огромни обекти станаха част от планетите в зората на Слънчевата система. Друг вид, въпреки и още по-малко евентуален, допуска, че скитаща планета ще лети в Слънчевата система и ще се сблъска с Луната.
 Луна, Земя, заличаване, изгубване на Луната Учени от НАСА считат, че теоретичната опция Луната да изчезне съществува.  Снимка: space.com
Ако приемем, че едно от горните се е случило и Луната е изчезнала, тогава по какъв начин ще се отрази това на Земята? Както знаете, Луната предизвиква появяването на океански приливи и отливи. Ако те не са там, тогава морският живот, живеещ в крайбрежните зони, или ще почине, или ще се приспособява към новите условия. Но екосистемите ще бъдат унищожени. Почти 75% от хората по света живеят в крайбрежни региони в границите на 50 км от океаните. Милиарди хора разчитат на морските жители за храна. Ако екосистемите бъдат унищожени, това ще бъде злополука както за морския живот, по този начин и за хората.

Приливите също оформят ландшафта на крайбрежните зони, което значи, че този развой ще спре за известно време. Приливите също играят значима роля в цялостното контролиране на температурата на океанската вода. Този развой също ще бъде нарушен. Приливите също имат мощно въздействие върху океанските течения и затова върху циркулацията на водата в океаните. Теченията въздействат върху въздушните маси над тях, които играят значима роля в регулирането на климата. Според учените изгубването на приливите и отливите ще наруши температурния режим в океаните, а това ще докара и до изменение на климата на Земята.
 Луна Луната предизвиква появяването на океански приливи и отливи. Ако те не са там, тогава морският живот, живеещ в крайбрежните зони, или ще почине, или ще се приспособява към новите условия. Но екосистемите ще бъдат унищожени Снимка: The Guardian
Струва си да напомним, че Луната е виновна за стабилизирането на оста на въртене на Земята. Както знаете, оста на планетата е наклонена по отношение на орбиталната низина, по която Земята се върти към Слънцето, под ъгъл от 23,4 градуса. Но оста изпитва трептения по време на въртенето на Земята и затова в продължение на 26 хиляди години ъгълът на оста се отклонява с няколко градуса. Ако Луната изчезне, няма да има стабилизиране на оста на въртене на Земята. Това значи, че вибрациите на оста ще бъдат безредни, което ще докара до обстоятелството, че сезоните, които познаваме, просто ще изчезнат. В резултат на това нормалното местообитание за доста живи организми ще стане враждебно.

Много животни и птици са еволюирали по подобен метод, че са станали подвластни от Луната. Жизнените цикли или държанието на някои типове се основават на циклите на луната. Например, някои птици употребяват лунната светлина, с цел да мигрират, а на сухоземните нощни хищници лунната светлина им оказва помощ да намерят плячка.

Изчезването на Луната също би имало пагубни последствия за проучването и проучването на космоса. На спътника на Земята учените към този момент тестват избрани технологии, които ще оказват помощ в проучването на други светове. Все отново това е най-близкият до нас астрономически обект, който е най-лесен за постигане.
 Лунни астронавти Изчезването на Луната също би имало пагубни последствия за проучването на космоса. Снимка: space.com
Също по този начин Луната, съгласно учените, ще служи като директна точка по време на полети до други планети и техните спътници. Факт е, че Луната съдържа доста количество скъпи запаси, в това число вода, които могат да се употребяват за междупланетни задачи. По този метод няма да има потребност да се носят тези запаси от Земята.
Разбира се, не трябва да забравяме, че Луната играе значима роля в другите култури и религии. Следователно изчезването й ще докара до рецесия на религиозните вярвания измежду милиони хора.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР