Както ни е демонстрирал успехът на филма Джурасик парк“, динозаврите

...
Както ни е демонстрирал успехът на филма Джурасик парк“, динозаврите
Коментари Харесай

5 нови факта за динозаврите

Както ни е показал триумфът на кино лентата „ Джурасик парк “, динозаврите не остаряват и ползата на публиката към тях е бил огромен преди 20 години, огромен е и в този момент. И въпреки че тези колоси са измрели преди 65 милиона години, всяка година ние разбираме за тях нещо ново.

Палеонтологията не стои на едно място и в някои аспекти към този момент доста е изменила привичните за нас облици на динозаврите. Само за последната година са направени няколко открития, които разрешават да се огледа на света от юрския интервал под различен ъгъл.

© Julius T. Csotonyi / Royal Tyrrell Museum

Трицератопсът е имал великански двойник. Новият динозавър е наименуван регалицератопс. Благодарение на своето оцветяване, както и заради изключителната трудност на разкопките, при които е направено откритието, той е получил прякора Хелбой. Притежател на голям рог на носа и солидна корона от костни пластини, възрастният регалицератопс бил толкоз огромен, че не се страхувал даже от тиранозаврите.

Wikipedia

Семейството на тиранозаврите са били канибали. Съдейки по проучването на костите на дасплетозавъра, доста непосредствен родственик на тиранозавъра, множеството контузии са му били нанесени след гибелта от неговите побратими, т.е. основният див звяр на юрския интервал не се е гнусял да яде себеподобни. Велоцирапторите са били покрити с пера. Такава догадка обикаля от дълго време, само че през юли тази година е получила удостоверение след деликатно проучване на добре съхранени остатъци от един от подвидовете велоцираптори. И да, те в действителност са били покрити с пера и са имали дребни, 35-сантиметрови крила. Някои динозаври евентуално са били топлокръвни. Изучаването на скоростта на растежа на динозаврите, както и на техните зъби, режима на разход и приложимост на сила сочи, че те, допустимо, са били топлокръвни животни. Палеонтолозите обаче още нямат единомислещо мнение и тъкмо в този момент в научните среди кипи сериозен спор по този въпрос.

7-themes.com

В юрския интервал на екватора е имало ужасни естествени условия. Съдейки по последните проучвания, преди 200 млн. години на екватора непрекъснато вилнеели суши, рискови температури и чести пожари. Затова по-големите типове динозаври са живели в тропическия и даже умерения пояс, което изяснява за какво на екватора в никакъв случай не са намирани кости на колоси, а единствено дребни месоядни динозаври.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР