Как да се лекуваме с мащерка – мащерката (Thyme на

...
Как да се лекуваме с мащерка – мащерката (Thyme на
Коментари Харесай

Как да се лекуваме с мащерка – билкови рецепти и съвети

Как да се лекуваме с мащерка – мащерката (Thyme на английски) не е единствено една от най-популярните кулинарни билки през днешния ден. Тя също по този начин има хилядолетна история като лечебно средство. Например, още през римската ера, тя се е консумирала за попречване и лекуване на отравяне .

В годините преди днешните закони за сигурност на храните, хората са употребявали мащерката за отбрана против развалено месо и заболявания, излъчени с храните. И преди модерните антибиотици да се появят въобще, маслото от мащерка се е употребило при слагането на превръзки.

Може би не знаете, само че тимолът (най-активната съставна част на мащерката) е една от съставките във водата за уста Listerine и Vicks VapoRub , заради нейните антибактериални и противогъбични свойства. Фактът, че тези типичен, въпреки и не изключително естествени артикули, избират да употребяват тимол , приказва доста за лечебните изгоди от тази универсална билка .

Какво съставлява мащерката и защо е потребна

Мащерката ( Thymus vulgaris ) е билка, която принадлежи към фамилията на ментата ( Lamiaceae ). Растението е родственик на ригана .

За какво е потребна мащерката? Според голям брой отчети мащерката „ демонстрира антимикробни, антиоксидантни, антикарциногенезни, противовъзпалителни и спазмолитични дейности “. Като цяло, тя чудесно подкрепя имунната и дихателната система , както и храносмилателната, нервната и други телесни системи.

Например използването на мащерка включва подкрепяне на унищожаването на разнообразни микроби и попречване на инфекции, както и премахване на свободните радикали, които способстват за процеса на стареене .

Основният съставен елемент на екстракта от тимус вулгарис и етеричното масло е тимолът , който му придава своите антисептични свойства. Поради тази причина маслото от мащерка постоянно се употребява във води за уста и пасти за зъби . Тимолът също убива гъбичките и се прибавя в комерсиалната мрежа към дезинфектанти за ръце и противогъбични кремове .

Освен това мащерката съдържа друго оръжие срещу бактериите, известно като карвакрол , а също по този начин има многообразие от флавоноиди – в това число апигенин , нарингенин , лутеолин и тимонин . Тези флавоноиди усилват антиоксидантния потенциал на билката и други подобряващи здравето резултати.

Една супена лъжица пресни листа от мащерка съдържа към:

  • 3 калории
  • 1 грам въглехидрати
  • по-малко от 1 грам протеин, фибри или мазнини
  • 3.6 мг витамин С (6% от дневните потребности от витамин С)
  • 105 IU витамин А (3% от дневните потребности от витамин А) – *IU (международна единица)
  • 0,3 мг желязо (3% от дневните нужди)
  • 0,3 мг манган (3% от дневните нужди)

Какви изгоди за здравето крие мащерката

1.Помага в битката с възпаленото гърло

Проучванията демонстрират, че маслото от мащерка е мощно естествено антимикробно средство, което го прави съществено оръжие против болки в гърлото . Съдържанието му на карвакрол е главната причина, заради която маслото от мащерка е едно от най-хубавите етерични масла за облекчение на болки в гърлото.

Едно скорошно изследване тества реакцията на масло от мащерка към 120 разнообразни варианта бактерии, изолирани от пациенти с инфекции на устната празнина, дихателните пътища и пикочо-половите пътища. Резултатите от опитите демонстрират, че маслото от мащерка демонстрира извънредно мощна интензивност против всички клинични варианти. Дори показва добра резултатност против устойчиви на антибиотици варианти.

Съвет: идващият път, когато имате възпалено гърло, не забравяйте да добавите тази билка към супата си и да пиете чай, с цел да унищожите микробите.

2. Може да помогне за намаление на кръвното налягане и равнищата на холестерола

Доказано е, че приемът на мащерка провокира антихипертензивна интензивност , което прави билката идеалното средство за всеки, измъчен от признаци на високо кръвно налягане .

Неотдавнашно изследване върху животни откри, че екстрактът от тимус вулгарис е в положение доста да понижи сърдечната периодичност на пациенти с хипертония . Доказано е също по този начин, че екстрактът понижава равнищата на холестерола , триглицеридите и LDL (лошия холестерол), като в същото време покачва равнищата на HDL холестерол (добрия холестерол).

Съвет: вместо да прекалявате със солта, пробвайте да добавите потребни билки като мащерка към вашите ястия, с цел да увеличите както усета, по този начин и наличието на хранителни субстанции.

3. Може да помогне за попречване на отравяне с храна

Мащерката има способността освен да помогне за попречване на замърсяването на храните, само че и да обеззаразява по-рано нечисти храни. В няколко изследвания, оповестени в Food Microbiology , откривателите откриват, че етеричното масло от билката е в положение да удължи периода на валидност на месото и печените артикули.

Също по този начин може да обеззаразява марулите, инокулирани с Shigella, заразен организъм, който предизвиква диария и може да докара до огромни чревни увреждания. В едно изследване измиването на артикули в разтвор, съдържащ единствено 1 % от маслото, понижава броя на бактериите Shigella под точката на разкриване.

Това допуска, че като го добавите към идващото си хранене, като сурови зеленчуци или салата, вие в действителност може да помогнете да намалите вероятността си от хранително заболяване.

4. Може да увеличи настроението ви – по какъв начин да се лекуваме с мащерка

Доказано е, че съединението, наречено карвакрол , което се намира в тази лечебна билка , има някои доста позитивни резултати, повишаващи настроението. Изследванията, оповестени през 2013 година, демонстрират, че когато карвакрол е прилаган в продължение на седем поредни дни на животни, той съумява да увеличи равнищата както на допамин , по този начин и на серотонин в префронталната кора и хипокампуса.

Допаминът и серотонинът са два основни невротрансмитери, когато става въпрос за вашето въодушевление. Данните от това изследване демонстрират, че карвакролът е мозъчно дейна молекула, която може да повлияе на когнитивната интензивност посредством модулация на невротрансмитерите. Ако мащерката се приема постоянно в ниски концентрации, това може да усъвършенства възприятието за благоденствие.

Други изследвания, извършени най-вече върху плъхове, демонстрират, че тя има изключително анксиолитични свойства, което значи, че се бори с безпокойството .

5. Поддържа имунната система и може да помогне в битката с рака

Активните съставки в тази билка може да са в положение да се борят против развиването на тумори , които могат да станат ракови . По-конкретно, карвакролът е главен съставен елемент на етеричното масло, което демонстрира антитуморни свойства, което прави това потребно растение подобаваща храна за битка с рака .

Едно скорошно изследване, оповестено в Anti-Cancer Drugs , откри, че карвакролът инхибира пролиферацията и миграцията на двете клетъчни линии на рак на дебелото черво . Като цяло проучванията демонстрират, че карвакролът има лечебен капацитет както за профилактика, по този начин и за лекуване на рак на дебелото черво.

Мащерката също по този начин има имуномодулиращи резултати и може да е в положение да помогне за лекуване на автоимунни положения, съгласно скорошни изследвания върху животни. Установено е, че има освен антиоксидантни резултати, само че способността да понижава производството на някои провъзпалителни цитокини, които могат да допринесат за хронични болести.

6. Естествено защищава от бронхит – по какъв начин да се лекуваме с мащерка

В продължение на епохи някои от най-разпространените използва на мащерката са естествено лекуване на кашлица , бронхит и други дихателни проблеми . Едно изследване го употребява в границите на оралното лекуване, направено в композиция от мащерка и бръшлян .

Групата, лекувана с тази композиция, имала 50% понижение на пристъпите на кашлица, което е реализирано два дни по-рано от групата на плацебо. В допълнение, същата група регистрира не повече нежелани събития от групата на плацебо и въобще няма съществени нежелани събития.

По-нататъшни проучвания удостоверяват това и допускат, че тази билка е доста ефикасна – същинско бронхитно естествено средство.

7. Предпазва здравето на устната празнина / зъбите

Както бе упоменато нагоре, екстрактите, получени от тази билка, се употребяват в стоматологични артикули като пасти за зъби и води за уста. Съединенията в тази билка могат да оказват помощ за попречване развиването на инфекции в устата и да поддържат зъбите здрави , като понижават плаката и гниенето.

Подходящи предписания с мащерка за нашето здраве

@ Мащерка с мед – билково лекарство срещу кашлица и възпалено гърло

Необходими артикули:

  • 1/4 огромен буркан чист пчелен мед
  • 20 грама сушена мащерка

Начин на подготвяне – сложете в отделен буркан   мащерката и залейте с меда. Разбъркайте ги до приемане на хомогенна примес. Затворете буркана и оставете продукта на стайна температура за интервал от  2 седмици . След това прецедете течността благодарение на тензух или марля и приемайте по 1 чаена лъжица 2 пъти на ден .

@ Чай от мащерка с лимон – срещу възпалени сливици

Чаят от мащерка и лимон оказва помощ за подсилване на имунната система и се бори дейно против вируси и бактерии. Приемът на тази напитка успокоява раздразненото гърло, понижава възпалените сливици и управлява признаците, като непотребната слуз да вземем за пример.

Необходими артикули:

  • 1 чаена чаша вода
  • 1 супена лъжица мед
  • 1 супена лъжица мащерка
  • прясно изцеден сок от 1/2 лимон

Начин на подготвяне – изсипете водата в дребна тенджера. Оставете я на котлона, с цел да заври, след което я премахнете от там. Към нея прибавете мащерката и поставете похлупак на съда. Оставете напитката да се охлади за 5-10 минути, след което я прецедете и я изсипете в чаша. Към нея прибавете прясно изцедения сок от лимон и меда. Разбъркайте добре съставките и консумирайте напитката. Повтаряйте процедурата 2 пъти на ден до възстановяване на положението.

@ Чай от мащерка с лайка – за висока температура

И двете билки имат антисептични и противовъзпалителни свойства. Така комбинирани, те са идеални за понижаване на високата температура и възстановяване при грипни положения или болести, породени от бактерии.

Необходими артикули:

  • 1 чаена лъжица цветове от лайка
  • 1 чаена лъжица сушена мащерка
  • 1 чаена чаша вода

Начин на подготвяне – изсипете билките в тенджера. Залейте ги с вода. Оставете течността да къкри на слаб огън в продължение на 5 минути. След това я премахнете от котлона и я покрийте с похлупак. След 5 минути я прецедете и я изсипете в чаша. Консумирайте я директно след приготвянето й.

@ Чай от мащерка с коприва – за филтриране на белите дробове

Необходими артикули:

  • 1 чаена лъжица сушена коприва
  • 1 чаена лъжица сушена мащерка
  • 1 чаена лъжица пчелен мед
  • 1 чаена чаша вода

Начин на подготвяне – заврете водата и махнете от котлона. Сложете мащерката и копривата. Сложете похлупак и изчакайте към 15 минути. Прецедете в чаша и прибавете пчелния мед. Изпийте на мудни глътки. Може да пиете по 2 чая дневно.

@ Сироп от мащерка

За да създадем сироп от мащерка, започваме да редим в стъклен буркан филиз измита мащерка, по-късно ред захар (по опция нерафинирана). Отново ред мащерка, ред захар, до момента в който покрием мястото до гърлото на буркана.

Затваряме буркана добре с капачка и го оставяме на слънчево място за три седмици. От време на време обръщаме буркана с цел да се разтвори добре захарта. Получилият се сироп изсипваме в различен съд, а мащерката от буркана промиваме с доста малко питейна вода. Всичкият сироп слагаме в дребна тенджерка на слаб котлон, изключваме малко преди да заври. След изстиване прецеждаме.

Този сироп е доста подобаващ в сезона на гриповете. С цел предварителна защита, пием по 1 с.л за възрастен и по 1 ч.л. за дете.

@ Мащерка със зехтин

Напълнете бутилка с добре подсушена прясна мащерка и я залейте със студено пресован зехтин. Бутилката се оставя да престои най-малко 2 седмици на мрачно. Този зехтин е извънредно благоуханен и се употребява за подправяне на салати, пици, доматен сос и риба.

Как да се лекуваме с мащерка – потребна информация:

  • Мащерката е елементарно налична както прясна, по този начин и сушена през цялата година. Когато се употребява в прясно положение, мащерката ще бъде по-ароматна, само че пък нямаме целогодишно мащерка. Прясната мащерка може да издържи седмица или две в хладилника.
  • Изсушената мащерка би трябвало да се съхранява на хладно и мрачно място и в идеалния случай да се употребява в границите на шест месеца. Изсушената версия може да замести пресния тип в множеството предписания. Една чаена лъжичка сушени листа е еквивалентна на една супена лъжица нарязани листа от мащерка.
  • Мащерката е идеалното допълнение към пилешко, риба, говеждо, агнешко, зеленчуци (особено зелен боб, патладжан, моркови и тиквички), сирене (особено козе сирене), ястия с паста, супи, сосове, дресинги и маринати.
  • Мащерката се смята за безвредна , когато се употребява в естествени количества храна. Когато се приема в по-големи количества за медицински цели, е допустимо да е безвредно за къси интервали от време – само че може да аргументи проблеми с храносмилането, когато се приема в огромни количества. За бременни или кърмещи дами е най-добре да консумирате тази билка в естествени количества храна, а не в лечебни количества.
  • Когато се употребява в огромни количества , тази фалшификация и билка може да забави съсирването на кръвта, по тази причина бъдете изключително деликатни, в случай че имате някакви нарушавания на съсирването и / или сега приемате разредители на кръвта. По същата причина е най-добре да не приемате мащерка две седмици преди някаква интервенция.

Наберете си наложително мащерка през Юни или Юли. Берете билката в слънчево време. И включете тази скъпа билка във вашата билкова аптека. Нека бъдем здрави с прелестните билки на България!

Как да почистим кръвоносните съдове с подобаващи билки и храни

Как да почистим кръвоносните съдове – здравото сърце значи здравословен метод на живот. Необходимо е да се разбере голямото значение на сърдечно-съдовата функционалност, защото тук нормално подценяваме обстановката. Това е по този начин, тъй като даже незначителното задръстване на артериите може да докара до огромни последствия за здравето, дори и в млада възраст. Инсулт, високо кръвно налягане,…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР