Как да се лекуваме с билката здравец – открийте лечебната

...
Как да се лекуваме с билката здравец – открийте лечебната
Коментари Харесай

Как да се лекуваме с билката здравец – ползи, рецепти и съвети

Как да се лекуваме с билката здравец – открийте лечебната мощ на здравеца и се научете по какъв начин да вършиме чай от здравец , настойки от масло от здравец или компрес от здравец .

Здравецът ( Geranium macrorrhizum на английски) е освен красиво градинско растение, само че е потребно и със своите лечебни свойства. Билката е доста лесна за развъждане, родом от Южна Африка, и създава етерични масла в дребни жлези към листата и цветовете. Маслото от здравец може да се събира, когато растението стартира да цъфти и може да се приема 2 или 3 пъти годишно.

Маслото от здравец е положително кръвоспиращо средство . Също по този начин може да се разрежда с вода и да се употребява локално за разчистване на лицето или във вана. Има страхотни антисептични свойства и се счита, че оказва помощ за възобновяване на салдото на сухата или мазна кожа и коса .

Можете също по този начин да извършите чай с листа и цветове или маслена инфузия . Здравецът се смята за безвреден за множеството хора (хората с автоимунно заболяване и бременните дами би трябвало да го избягват) и може да се употребява като фалшификация в готвенето.

В допълнение към стягащите си качества, здравецът има и успокояващи качества и е потребен за облекчение на признаците на тревога , както и на Постановление на Министерски съвет и признаците на менопаузата . Здравецът е прочут с това, че оказва помощ за укрепване на синини , порязвания и ожулвания , екзема , хемороиди , слънчеви изгаряния , гъбички по ноктите , както и при бодърствуване и разширени вени . Смята се също, че е превъзходен естествен репелент против инсекти и е добре прочут в античния свят като репелент против кърлежи както за кучета, по този начин и за хора!

Как да си създадем чай или извлек от здравец

От билката здравец се употребяват листата, цветовете и корените му. Листата нормално се берат по време на разцвет. Можете да си извършите чай от сушени или пресни листа от здравец:

  • Със сухи листа – използвайте 2 чаени лъжички и залейте листата с 1 чаша вряща вода. Оставете да се запари за 5 минути. Прецедете листата и изпийте.
  • С пресни листа – сложете 1/4 чаша и залейте листата с 1 чаша вряща вода. Оставете да се запари за 5 минути. Прецедете листата и изпийте.

С помощта на чай от здравец можете умерено да постигнете положително намаление на кръвното налягане (най-вече с извлек от корена на здравеца). Можете да дъвчете и листата от здравец за 1-2 минути, само че не повече. За кръвното може да ползвате и масло от здравец. Просто би трябвало да капнете 4-5 капки върху салфетка или памучен тампон и да вдишвате надълбоко в продължение на няколко минути. След това деликатно масажирайте слепоочията и шията с капка масло. Листата, с изключение на при хипертония, се употребяват и за намаление равнището на кръвната захар .

За да извършите извлек от здравец – заливате две чаени лъжици наситнена билка с 500 мл студена вода и оставяте да кисне за към 8 часа. Прецеждате и приемате получената течност в доза по 1 кафена чашка, 3 пъти дневно, преди хранене.

Готовият извлек от коренището на здравеца работи кръвоспиращо, противовъзпалително и запичащо. Подходящо е за лекуване при кървене на венците , кожни болести и хемороиди . Външно, водния извлек се изпозлват най-вече при дермопатии , гнойни възпаления на кожата и при кръвотечение от носа .

Как да си създадем компрес от здравец – по какъв начин да се лекуваме с билката здравец

Изсушените билки от здравец залейте с вряла вода. Захлупете съда с похлупак и оставете да престои по този начин 15 минути. Прецедете билката, а с лековитата вода (инфузията) накиснете памучна забрадка и я изцедете, тъй че да е единствено влажна. Наложете компреса.

Как да си създадем инфузия на масло от здравец

За да извършите маслен извлек, напълнете буркан със сухите билки съвсем до върха. Налейте зехтин екстра върджин, като се увери, че маслото покрива билките и надвишава с най-малко 1 см размера на билката. Поставете на слънце за две седмици, като го разклащате всекидневно. Прецедете билката. Можете да съхранявате тази инфузия в хладилника до три месеца.

Друг метод на приложение на здравеца – гераниево етерично масло

От здравецът посредством парна филтрация се извлича  гераниево етерично масло . Етеричното масло от здравец е пренесено в Европа през 17 век и става извънредно известно през викторианската ера. Има усилващи мозъка характерности.

Етеричното масло от здравец е противовъзпалително, което значи, че може да бъде от изгода за невродегенеративни болести, като Алцхаймер , множествена склероза , болест на Паркинсон и амиотрофична латерална склероза (ALS). Етеричното масло от здравец инхибира възпалението в кожата, мускулите и ставите, което го прави потребно в случаи на артрит и възпалителни положения на кожата като екзема .

За да се възползвате от противовъзпалителните и аналгетични свойства на маслото от здравец, разредете с обичаното си базово масло и масажирайте в засегнатите области.

Поради своя обаятелен и сладостен мирис, етеричното масло от здравец се употребява при производството на парфюми. Мириса на гераниевото етерично масло може да бъде отъждествен на розовото масло , с лек нюанс на мента и лимон. Козметичното деяние на маслото гераниум е удобно за суха, сензитивна и повредена кожа. Отстранява акне, инфектиране и бързо регенерира кожата след изгаряния и измръзвания.

Здравословни предписания с масло от здравец – по какъв начин да се лекуваме с билката здравец

@ За цистит – хвойната и здравецът са най-хубавият избор при справяне с дискомфорта в пикочния мехур. Използвайте тази рецепта за облекчение на цистит и мъчителен Постановление на Министерски съвет .

  • 3 капки масло от здравец
  • 3 капки масло от хвойна
  • 1 супена лъжица растителен глицерин

Указания: Смесете съставките дружно и прибавете сместа към топла вана, като просто изсипете сместа във водата. Влезте деликатно във ваната и се насладете на ароматерапията.

@ За баланс на хормоните – маслото от здравец е известно със своите резултати от балансирането на освобождението на хормони в тялото, което може да помогне за поддържането на уравновесени равнища на хормоните. Тази примес от етерични масла е идеална за поддържане на здравето на дамите. Това може да се употребява и като масажно масло.

  • 4 капки етерично масло от лавандула
  • 4 капки етерично масло от здравец
  • 4 капки етерично масло от култивиран чай
  • 30 мл базово масло
  • 30 мл бутилка с капкомер

Указания: прибавете етеричните масла към бутилката и напълнете останалата част от бутилката с базово масло, оставяйки място от горната страна. Сложете капачката и разклатете, с цел да се смеси.

@ Домашен крем за кожа – маслото от здравец е отлично за кожата ви. То може да помогне за понижаване на възпалението и изчистване на зачервяването. Ароматният мирис го прави идеалното допълнение към домашния крем за лице. Ако желаете да изпробвате самата рецепта, смесете следните съставки:

  • 3 ч. л. Алое вера
  • 1 ч. л. Масло от здравец
  • 1/2 ч. л. Гел от алое вера

@ Препарат срещу инсекти – в случай че търсите метод да задържите насекомите надалеч без потреблението на мощни химикали, тогава маслото от здравец може да ви помогне. Подобно на цитронелата и лимонената трева, маслото от здравец е необикновено дейно за прогонване на комари, кърлежи, бълхи и други инсекти. За да го извършите, просто следвайте инструкциите по-долу.

  • 1 ч. л. Масло от здравец
  • 10 ч. л. Соево масло

Смесете тези две съставки дружно и ги поставете или в стъклен буркан, или в спрей бутилка. Напръскайте тялото си или разтрийте кожата си, с цел да държите насекомите надалеч в продължение на няколко часа.

Как да използваме здравец като ароматизатор и пречиствател на въздуха в стаята или спалнята

Здравецът се употребява в ароматерапията и в обичайна билкова медицина поради своите антибактериални свойства. Има неповторимата дарба да убива микробите в стайния въздух – повода е в бактерицидните субстанции, които билката отделя и които убиват нездравословните микроорганизми. Също по този начин обогатява въздуха и го озонира, като отстранява вътрешното напрежение в хората.

Едната ни опция е да засадим няколко саксии със здравец, които да гледаме в нашата спалня или друга стая. Здравецът елементарно се засажда и отглежда, като има потребност от повече поливане. Не обича директна слънчева светлина и по тази причина по-добре го отглеждайте на шарена сянка.

Другата алтернатива е да употребяваме масло от здравец, което да капваме в арома лампа или дифузер.

Нежелани реакции на билката здравец

Въпреки изобилието от потребни свойства, здравецът има и редица противопоказания.
Билката не би трябвало да се приема при бременност и кърмене, стомашна язва, склонността към тромбофлебит, тромбоза, понижена стомашна киселинност, продължителен гастрит, запек.

Забранено е да се вземат медикаменти въз основа на тази билка от деца под 15-годишна възраст, както и от доста възрастни хора. Преди да започнете да приемате елементарен здравец, се консултирайте с доктор!

За край ще кажем, че здравецът е прочут също като „ Цвете на последователността “. Билката си печели този прякор с помощта на способността си да повдига настроението, да балансира мозъка и да носи наслада и благополучие за деня. Може би не е инцидентно, че Тодор Живков е имал постоянно в своята спалня кашпи, засадени със здравец! Затова Ви съветваме да включите здравеца в своята естествена аптека!

Как да използваме билката жълт кантарион и защо е потребна

Как да използваме жълт кантарион – това се питаме от месец Май, та чак до месец Септември. Тогава тази красива жълта билка цъфти, като за нея се знае, че се събира в цялостен подем към Еньовден. Известна е още с името “Христова кръв ”, а на британски се споделя Hypericum perforatum или St John’s-wort (билката на…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР