Как да се лекуваме с билката риган – това е

...
Как да се лекуваме с билката риган – това е
Коментари Харесай

Как да се лекуваме с билката риган и нейните многобройни ползи

Как да се лекуваме с билката риган – това е извънредно скъпа билка , която можем да наберем от началото на месец Юни до края на месец Август (в по-високите планински части). Риган ( oregano на английски) можем да намерим съвсем на всички места в България. Освен това можем да отгледаме риган у дома (например в саксия) и да я използваме като фалшификация или чай..

Лечебните изгоди на ароматната билка риган

Риганът съдържа огромно количество етерични масла, витамини (А, В, С, К, Е), микроелементи, минерали – желязо, калций, магнезий, фосфор, натрий, манган, цинк, селен. Също по този начин съдържа тимол , карвакрол , флавоноиди и феноли . Ползите от приема на риган под друга форма са доста, като една част от тях са следните:

1. Изключително богат е на антиоксиданти

Риганът е богат на антиоксиданти – съединения, които оказват помощ в битката с нездравословните свободни радикали в организма. Натрупването на свободни радикали е обвързвано с хронични болести като рак и сърдечно-съдови проблеми. Етеричното масло от риган съдържа изключително огромни количества карвакрол и тимол , два антиоксиданта, които могат да оказват помощ да се предотврати увреждането на клетките, породени от свободните радикали. Освен това ще остаряваме по-бавно.

2. Полезен е в битката с бактериите и гъбичките

Риганът съдържа избрани съединения , които имат мощни антибактериални свойства . При направени изследвания се потвърждава, че етеричното масло от риган спомага за блокирането на растежа на над 24 типа бактерии, в това число Ешерихия коли и Псевдомонас аеругиноза, два варианта бактерии, които могат да причинят съществени инфекции. Изключително потребен в битката с гъбичките .

3. Има противоракови свойства – по какъв начин да се лекуваме с билката риган

Риганът е с високо наличие на антиоксиданти и карвакрол . Тези съставки в композиция с други съединения имат противоракови свойства . В няколко научни лаборатории е потвърдено, че понижават растежа на раковите кафези, изключително на дебелото черво.

4. Успешно се бори с вируси и възпаления

Карвакрол и тимол са две съединения, за които е потвърдено, че понижават интензивността на вирусите при някои клинични проучвания. Възпалението е естествен имунен отговор, който поражда вследствие на заболяване или пострадване. Смята се обаче, че хроничното инфектиране способства за развиването на сърдечни болести, диабет и автоимунни положения. Риганът е доста сполучлив за намаляването на разнообразни възпаления .

5. Естествен антибиотик – по какъв начин да се лекуваме с билката риган

При разнообразни клинични изследвания се открива, че етеричното масло от риган е съвсем толкоз дейно, колкото антибиотиците против елементарните бактерии. Даже освен това – етеричното масло от риган може да бъде дейно против някои евентуално устойчиви на антибиотици бактерии . Това включва Ешерихия коли и Псевдомонас аеругиноза, като и двете са чести причинители на инфекции на пикочните и дихателните пътища .

6. Понижава неприятния холестерол

Доказано е, че приемът на дестилат от масло от риган след хранене намалява неприятния LDL холестерол . И в това време спомага за повишението на положителния HDL холестерол. Освен холестерола, приемът на масло от риган ще спомогне за нашето намаляване.

Като резюме можем да кажем, че риганът е една от в света, която може да се похвали с някои много мощни изгоди, що се отнася до нашето здраве. Билката е с високо наличие на антиоксиданти и може да помогне в битката с бактериите и вирусите , евентуално да понижи растежа на раковите кафези и да помогне за облекчение на възпаленията.

Риганът е повсеместен, елементарен за прибавяне към нашата диета и може да бъде включен в огромно многообразие от предписания в прясно или изсушено положение или под формата на масло. Повече за това.

Как да се лекуваме с билката риган – предписания

ВАЖНО – Маслото от риган в никакъв случай не се приема непосредствено през устата в чист тип. Използвайте етеричното масло рационално и с мярка!

Чай от риган

Рецепта – смесваме 1 супена лъжица изсъхнал риган в 300 мл вряла вода. Захлупваме съда с похлупак и прецеждаме след 15 минути. Пием на дребни глътки. Можем да прибавим и 1-2 с.л. пчелен мед.

Използваме чай от риган при – бодърствуване, стомашни конвулсии, за подсилване на имунната система, при грипни положения, при проблеми с храносмилането, главоболие. Също по този начин можем да заздравим косата с запарка от риган.

Риган за синузит – по какъв начин да се лекуваме с билката риган

Можем да използваме билката риган за битка със синузита. За задачата имаме потребност от масло от риган , с което да вършим инхалации . Капваме 3 капки от маслото в 2 литра вряща вода и вършим инхалация за най-много 10 минути вечер преди лягане. Успешно подкрепя лекуването и на други дихателни проблеми.

Друга доста подобаваща рецепта за синузит капваме в 1 литър вряща вода 1 капка масло от риган, 1 капка масло от смрадлика и 4 капки йод. Правим инхалация за 10 минути вечер преди лягане.

Риган при ревматоиден артит

Артритът визира милиони хора по света и предизвиква болки и възпаления на ставите. Маслото от риган в последно време придобива известност като естествена опция на медикаментите за ревматоиден артрит , цялостни с химикали, които могат да имат неподходящи странични резултати.

Етеричното масло от риган , като мощно противовъзпалително средство, може да проникне в кожата и да влезе надълбоко в ставите, с цел да помогне за облекчение на болката и възпалението и да помогне за увеличение на подвижността.

Как да използваме масло от риган при артрит и болежка:
Прилагаме локално – смесваме 5-7 капки етерично масло от риган с 1 чаена лъжичка базово масло (какаово, кокосово, бадемово, рициново, арганово). Към сместа можете да прибавим и 2-3 капки масло от мента (отличен аналгетик). Втриваме и масажираме сместа в засегнатите стави 2-3 пъти на ден. Можем също да използваме тази примес за облекчение на конвулсии и възпалени болки в мускулите.

Риган за събаряне на кръвна захар

Приемът на риган в композиция с розмарин спомага в битката с диабета. Те съдържат доста глюкозиди и фитохимикали, най-много галова киселина, която сполучливо смъква кръвната захар . За задачата просто прибавете потреблението на тези 2 билки във вашето хранително меню.

Риган в олио/зехтин – по какъв начин да се лекуваме с билката риган

Можем да създадем сами масло от риган . За задачата пълним един буркан със суха билка и допълваме буркана до горе с олио или зехтин. След към 20-24 дни можем да употребяваме маслото от риган . С негова помощ можем да лекуваме зъбобол , като за задачата напояваме тампони от памук и ги слагаме на болния зъб. Правим процедурата 2-3 пъти дневно. За можем да жабурим от това масло всяка заран и вечер по 5 минути. Това домашно приготвено масло оказва помощ и за проблеми с кожата – екземи, лишеи и други.

Да пречистим белия дроб с риган – рецепта на родопските миньори!!!

Смесваме 1 кг чист пчелен мед с 10 супени лъжици риган . Разбъркваме хубаво сместа и ядем идентични порции в границите на 5 дни. Има неповторими свойства за филтриране на бронхите – извънредно ефикасен способ срещу бронхопневмония.

Като умозаключение можем да кажем, че риганът е една извънредно скъпа билка и фалшификация. Задължително би трябвало да я включим в нашето хранително меню и по-този метод ще имаме по-здрав сън, по-добър метаболизъм, по-силен имунитет, по-здрава душeвност. Маслото от риган е едно знамение на природата, натурален антибиотик и мощен антиоксидант. С помощта на арома лампа и масло от риган, ние ще сме в положение да пречистим нашето жилище от грипни и респираторни бактерии и вирусоносители. Чаят от риган, като се изключи че е извънредно потребен, е и доста апетитен и благоуханен. За да бъдем здрави, би трябвало да използваме естествената аптека!

Как да използваме билката жълт кантарион и защо е потребна

Как да използваме жълт кантарион – това се питаме от месец Май, та чак до месец Септември. Тогава тази красива жълта билка цъфти, като за нея се знае, че се събира в цялостен подем към Еньовден. Известна е още с името “Христова кръв ”, а на британски се споделя Hypericum perforatum или St John’s-wort (билката на…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР