Как да се лекуваме с безсмъртниче – билката безсмъртниче (Helichrysum

...
Как да се лекуваме с безсмъртниче – билката безсмъртниче (Helichrysum
Коментари Харесай

Как да се лекуваме с безсмъртниче – изключително ценната билка

Как да се лекуваме с безсмъртниче билката безсмъртниче (Helichrysum arenarium) е извънредно скъпа и има доста потребни качества, с които се лекуват разнообразни болести. Позната и под името “ Жълт смил “, тази билка ще ви бъде скъпо оръжие при някои характерни болести и изключително доста за подмладяване на кожата. На британски език се написа “ immortelle herb “, като получава това име, тъй като може да устоя без вода към 30 дни. Билката безсмъртниче се употребява при чернодробни болести и болести на жлъчния мехур . Също по този начин спомага и за лекуване на неприятно храносмилане (диспепсия) , нарушавания свързани с потока на жлъчката в черния дроб и други положения.

Билката безсмъртниче съставлява етерично маслена-култура, като това е многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцвети. Жълтият смил  цъфти от юни до август. Най-често в България се среща из песъчливи места, край някой воден басейн. Най-разпространена е по Черноморското крайбрежие, Североизточна България и Дунавската низина. Маслото от безсмъртниче е много скъпо на интернационалния пазар, а също по този начин и доста търсено. В България може да го купим на цена към 40-50 лева за 5 мл.

С какво е потребна билката безсмъртниче

Тази билка съдържа доста типове флавоноиди : кемферол, апигенин, астралагин и хелихризин. Съдържа още калий, магнезий, витамини А, С, РР, К, В1 и В2, антоцианови багрила, танини, горчиви субстанции, смоли, етерично масло и други. Има следните дейности – антибактериално, противовъзпалително, кръвоспиращо, пикочогонно и жлъчегонно.

Билката се употребява при ревматизъм, жълтеница, камъни и пясък в жлъчния мехур, невралгия, инфектиране на бъбреците и пикочния мехур, импотентност, разстройства в уринирането, ишиас, отоци, кръвотечения, гинекологични и някои кожни заболявания. Използва се и като противопаразитно средство. Освен това безсмъртничето се употребява при подагра, висок холестерол и високо кръвно. С негова помощ се лекуват нервни болести и главоболие. Настойка от безсмъртниче усъвършенства апетита.

Как да свалим високото кръвно налягане?

Отглеждане на безсмъртниче в България

Снимка: pronewsdobrich.bg

Билката жълт смил се отглежда и в България, като преди няколко години става шлагер измежду земеделците. Но е сложна за развъждане и множеството земеделци се отхвърлят. При дестилацията се извличат дребни количества масло от безсмъртниче , ето за какво и цената е доста висока. Отглежда се от семена или от подготвен разсад , а междинният рандеман от декар е към 600-800 грама масло . Цената на българския пазар е към 500 евро за кг, а в чужбина доближава и до 3000 евро. Веднъж засята, билката може да се коси в продължение на 12-13 години.

Ползи и приложения на билката от безсмъртниче

Билката безсмъртниче се употребява под формата на запарки, отвари, извлеци и етерично масло. Отварите, запарките и водните извлеци се ползват като жлъчегонно, слабително и диуретично средство. Отварата или екстрактът от цветовете на безсмъртничето подтикват секрецията на злобен, стомашен и панкреатичен сок. Също по този начин се ползват в битката с хроничен холецистит, повръщане и повишен черен дроб. Как да създадем отвара, извлек и запарка?

Отвара – изсипваме 20 грама сушени цветове в емайлиран съд. Заливаме ги с 400 мл вряла вода, покриваме с похлупак и варим на  водна баня в продължение на 30 минути. След като отварата се охлади, прецеждаме и доливаме още малко вода (около 100мл). Пием по половин чаша от отварата 30 минути преди ястие, по 2-3 пъти дневно.

Запарка – заливаме 3 с.л. цветове от билката с една чаша вряща вода. Оставяме в затворен съд за 1 час, а по-късно прецеждаме. Вземаме по 1 супена лъжица на всеки час (максимум 10 лъжици на ден). Освен че оказва помощ за най-различни болести, запарката е изключително потребна при хиперполименорея и кървене от матката.

Студен извлек – заливаме 3 чаени лъжички ситно нарязана билка с 2 чаши студена вода. Оставяме по този начин за към 8 часа и прецеждаме. Пием на части цялото количество за 1 ден.

Ползи и приложения на масло от безсмъртниче

Снимка: https://pronewsdobrich.bg

Как да се лекуваме с безсмъртниче под формата на масло? Маслото от безсмъртниче се употребява най-много в козметиката (например в скъпата марка дотера), където се използва в разнообразни кремове и лосиони срещу бръчки. Маслото има добре изразени антивъзпалителни качества и е потребно при някои типове кожни рани, алергии и болести (като да вземем за пример псориазис и контактен дерматит). Тази примес можете да употребявате за лекуване на стрии, белези, бръчки, разширени вени, капиляри, екзема и псориазис. Ако имате суха и напукана кожа, изгаряния или синини, това е нещото което ви би трябвало.

Смес срещу бръчки – смесете 10 мл плодово масло от дива роза с 5 капки етерично масло от величие. Използвайте го постоянно заран и вечер, като усърдно мажете бръчките.

Ето още някои от неговите преимущества за кожата:

  • Силен резултат против свободните радикали
  • Значително влияe върху производството на колаген
  • Насърчава измененията в тъканта
  • Стимулира микроциркулацията и по този метод детоксикацията на кожата
  • Има дезинфекционен и почистващ резултат върху кожата
  • Заличава белезите

За какво още оказва помощ маслото от безсмъртниче

  • При настинки и кашлица –  тъй като има антимикробни свойства, можем да употребяваме маслото в битката с настинките и кашлицата. Най-добрият метод за лекуване е потреблението му в арома дифузер.
  • Храносмилателни разстройства –  можем да помогнем стимулирането на стомашни сокове, които са нужни за разграждането на храната и попречване на неприятното храносмилане.
  • Възпаление на мускулите и ставите –  за задачата го втриваме разредено с базово масло в засегнатата област.
  • Успокоява напрежението –  благодарение на примес от етерични масла от босилек, мента и безсмъртниче, можете доста да намалите напрежението. 

Как да успокоим нервите с билки?

Как да създадем сами масло от безсмъртниче

Слагаме в стъклен буркан прясно набрана билка и заливаме със зехтин (зехтина би трябвало да е с 2 пръста по-високо от билката). Затваряме буркана и оставяме на топло място за 40 дни (без директна слънчева светлина). На мястото на зехтина може да използваме масло от макадамия, слънчогледово, кокосово, рапично или сусамово масло.

Съчетание с други билки

Можем да използваме билката безсмъртниче като афродизиак. За задачата го смесваме със сладник, индийско орехче и кардамон. Комбинира се добре с аромати на лавандула, лайка, сандалово дърво, роза. Спомага за тонизиране на нервната система и оказва помощ за по-бързото възобновяване на изтощения организъм.

Противопоказания за безсмъртниче

Безсмъртничето не трябва да се приема по-дълго от 3 месеца. Бременните дами могат да употребяват препарати от безсмъртниче единствено след консултация с умело здравно лице. Не се предлага етеричното масло да се приема вътрешно, освен в случай че приложението не е под наблюдението на доктор.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР