Как да отглеждаме калуна в градината – калуната е пълзящ

...
Как да отглеждаме калуна в градината – калуната е пълзящ
Коментари Харесай

Как да отглеждаме калуна в градината – ползи от популярната билка

Как да отглеждаме калуна в градината – калуната е пълзящ дълголетен шубрак от семейство Ericaceae и единствен представител на неговия тип. Научното му име е Calluna vulgaris  (L.) Hull . Името му най-вероятно идва от гръцкия език Kallyno (καλλύνω) , което значи “разкрасявам ”. В България е по-известна като елементарна калуна.

Калуна на аглийски език е calluna , а също по този начин растението е познато още като heather ling red heath Scotch heather . Калуната е братовчед на растението пирен. Произхожда от Европа, като се среща и в България в региона на Странджа планина. Расте в открити гори и на открити тревни площи, като избира кисели почви и места, където зимите са релативно студени (т.е. алпийски зони).

Има към 20 декоративни сорта калуна, подобаващи за развъждане в градината или в саксия на балкона . Растението калуна е ниско (30-70 см), само че има извънредно украсителен външен тип. Неговите дребни ароматни цветя, като дребни звънчета, са събрани в съцветия, обгръщащи храстовидните стъбла във въздушен облак.

Цъфтенето на калуната стартира в края на лятото. Лечебното медоносно растение е изключително красиво след първите слани, когато листата му пожълтяват и продибиват лилав цвят. Замръзналите съцветия не падат и стоят дълго по храстите, придавайки им елегантен украсителен тип. В ландшафтния дизайн калуната нормално се засажда до дръвче вид “ иглолостно джудже “, по култивиран пътеки , в бордюри или по алпийски хълмове.

Как да създадем красива градина – хрумвания за подобаващи растения

Дългото битие на калуна в много небогати почви е развило в него симбиоза с тип гъби (протозои), които оказват помощ на корените на калуната да извличат нужните им хранителни субстанции от небогати почви. Кореновата система на растението калуна безусловно е заплетена с гъбени влакна, заради което това неповторимо растение на практика не се нуждае от торове и торене.

Каква почва обича растението калуна – по какъв начин да отглеждаме калуна в градината

Калуна обича кисели, небогати и рохкави почви. Предпочита откритите слънчеви места, в краен случай – частична сянка. Когато засаждате калуна, имайте поради, че тя безусловно не понася варовити и алкални почви. Идеален почвен субстрат за калуна съставлява примес от торф , разбъркан с пясък, иглолистна почва и дървени стърготини в съответствие 3:1:1:1.

Иглолистната почва е добре да бъде взета на дълбочина 5-6 см от смърчова или борова гора. Ако съумеете да получите торф с висока мокрота, тогава не е належащо да добавяте пясък към почвената примес. При 1 куб. м. почва е потребно да се прибавят 70-80 грама сяра. Този субстрат се поставя в дупката, изкопана за засаждането на калуната.

Как и по кое време да засадим нашата калуна

Растението калуна може да се засажда както напролет, по този начин и през зимата. Но е за предпочитане напролет, тогава калуната ще има време да се вкорени и съвършено да оцелее през зимните студове. За това растение има няколко метода на засаждане: с разсад ; от семена ; посредством отводи ; посредством делене на коренища и посредством връхни резници .

@ Засаждане на калуна посредством отводи

С течение на времето главният дънер и старите клони на калуната могат да се вкореняват, давайки живот на многочислени отводи. Ако желаете да получите ново растение по този метод, би трябвало да долепите част от клонка на главното растение в земята. Можете малко да обелите кората на мястото, което ще бъде в земята.

Може да поръсите с 1-2 см торфен пласт към мястото. Година по-късно ще получите подготвен разсад, който би трябвало да отделите от майчиния шубрак и да засадите в обособена дупка или в саксия.

@ Засаждане на калуна от разсад

Това е най-лесният вид – да закупите подготвен разсад от калуна . Дупките за засаждане се вършат на разстояние 40-50 см една от друга, а размерът им е 2 пъти по-голям от корените на разсада. Когато поставяте разсад, имайте поради, че корените на калуната порастват хоризонтално, само че в контейнери с разсад, закупени в разсадник, те са препълнени до центъра. Ето за какво, преди да засадите калуна, изправете корените й допустимо най-внимателно .

Пуснете разсада до равнището на кореновата шийка. След засаждането леко утъпчете почвата с ръце, посипете щедро разсада с торф или дървени стърготини. Ако почвата във вашия регион е глинеста, направете дренаж (камъчета, натрошен камък, натрошена тухла) от 2-3 см във всяка дупка преди самото засаждане.

@ Засаждане на калуна от семена – по какъв начин да отглеждаме калуна в градината

Калуна може да бъде засадена и от семена, само че това е много дълъг развой. Първо семената се слагат в чинии, разпръснати на тъничък пласт, навлажнени и покрити със стъклена купа. След 2-3 седмици семената ще покълнат и по-късно се засяват в дървени кутии с почвен субстрат, чийто състав е написан нагоре.

Разсадът нормално се появява месец след засаждането. Температурните условия за цялостното му развиване са в границите 18-20 °С. Не забравяйте да поддържате умерена мокрота на почвата в кутиите. През летния интервал кутиите с разсад от време на време се изнасят навън за сгъстяване. Разсадът на калуната ще бъде подготвен за засаждане в открит терен едвам след 1,5-2 години.

@ Засаждане на калуна от връхни резници

Aко на вашата вила към този момент имате от това декоративно медоносно растение, то вие можете да го размножите с връхни резници. В края на лятото изрежете резниците от най-силните клони на храста ( не вземайте цъфтящи издънки ). Вкоренете резниците в обособени саксии, цялостни с торф, разбъркан с пясък (3:1).

Поддържайте вътрешна температура 15–18 °C. На всеки 2-3 седмици подхранвайте резниците с разтвор на карбамид: 1 грам на литър вода и торове с микроелементи. По време на зимуването резниците ще се вкоренят добре, а напролет могат да бъдат засадени навън.

@ Засаждане на калуна посредством делене на коренища

Това е най-лесният и бърз способ за размножаване на калуна. В края на лятото калуната се изкопава, а коренът, без да се отърсва от земята, се нарязва на части, тъй че всеки да има млад летораст, като старите стъбла се изрязват. След това всеки обособен корен се засажда в обособена дупка.

Как да се грижим за засадената калуна

Ако желаете да имате добре изглеждащи калунови насаждения, то при започване на пролетта умерено подрязвайте горните клони на храста. Освен това през есента, след цъфтежа, клоните на калуната би трябвало да се отрежат на 5-7 см под цъфтящите съцветия, а резитбата да се остави за зимата като тип “покрив ”.

През пролетта те би трябвало да бъдат отстранени. Поливайте съгласно потребностите. Премахнете плевелите, като по този метод ще разрохкате почвата, което е добре за калуната.

Ако зимите във вашия район са сурови, можете да покриете калуната за зимата, като първо добавите пласт мулч под всеки шубрак: дървени стърготини, торф, сухи листа и т. н. При удобни условия това растение се развива доста добре и може да живее до 50 години.

Ползи от растението калуна в националната медицина

  • Калуната има дълга история на приложимост в националната медицина.
  • То е добър уринарен антисептик и диуретик , дезинфекцира пикочните пътища и леко усилва производството на урина.
  • Цъфтящите издънки са антисептични , стягащи, жлъчегонни, изчистващи, потогонни, диуретични, отхрачващи, леко успокоителни и вазоконстриктивни.
  • Растението постоянно се омекотява и се трансформира в линимент за лекуване на ревматизъм и артрит , до момента в който горещата лапа е обичайно лекарство за дребни, сърбящи, червени петна, които могат да се появят, откакто сте били изложени на мраз.
  • Настойка от цъфтящите издънки се употребява за лекуване на кашлица , простуда , болести на пикочния мехур и бъбреците, цистит и други
  • Чаят, подготвен от цветовете, се употребява като билково лекарство за диария , стомашни болки и колики .
  • Калуна се употребява сполучливо за лекуване на ревматични болки (най-вече в Германия).
  • Употребява се като леко успокоително и като сънотворно, под формата на чай.
  • Може да има удобен резултат при дами с вагинални тайни или мъже с проблеми с простатата.
  • В композиция с други билки, калуната се употребява за лекуване на диабет , менструален дискомфорт, менопауза и нервно безсилие.

Кулинарни приложения на растението калуна – по какъв начин да отглеждаме калуна в градината

  • От цъфтящите стъбла се прави здравословен чай .
  • От цветовете на калуната се подготвя тип медовина
  • Младите издънки се употребяват вместо хмел за ароматизиране на бира.
  • Обикновената калуна се употребява като ароматизатор в промишлеността на бира, вино и чай.
  • Медът от елементарна калуна има желеобразна текстура и мощен усет.

Други обстоятелства за билката калуна

  • Изсушените клони са положително гориво за печката.
  • Коренът може да се трансформира в музикална тръба.
  • От растението се получава жълто багрило, което се е употребило в предишното за боядисване на вълна.
  • Кората е източник на танин.
  • Калуна може да се отглежда като невисок жив плет.
  • В Шотландия белият пъстър вид калуна е знак на шанс и постоянно се употребява в булчинските букети в обичайните шотландски сватби.
  • В Норвегия има сентенция: „ Където може да се откри бяла калуна, е имало закононарушение. “
  • Обикновената калуна стартира да дава цветове 3 до 4 години след засаждането и продължава да цъфти до 15-годишна възраст. След този интервал клонката се вдървява.
  • Младите издънки и листата са значим източник на храна за благородния елен, дивите зайци и домашните овце.
  • Обикновената калуна се употребява за произвеждане на спално долни дрехи, заряд за възглавници, за изработката на въжета, кошници, опаковъчни материали, шампоани, лосиони, парфюми.

Как да отглеждаме бял маргарит – супер медоносното растение

Как да отглеждаме бял маргарит – белият маргарит (Symphoricarpos albus) е широколистен шубрак, който дава бели плодове. А аленият маргарит плододава розови плодчета, които са малко по-малки като размер от белите топчета. Важно е да знаем обаче, че всички елементи на този шубрак са отровни, в случай че се ядат, тъй че внимавайте! Ботаническа подредба: Латинско име:…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР