Как да направим сироп от бъз (бъзак) – през месец

...
Как да направим сироп от бъз (бъзак) – през месец
Коментари Харесай

Как да направим сироп от бъз (бъзак) и какви са ползите му

Как да създадем сироп от бъз (бъзак) – през месец Август или при започване на Септември стартират да узряват зрънцата на черния бъз. Тревистият бъз (Sambucus ebulus) е прочут още с имената бъзак, бъзлян, бъзовина, бъзуняк, като не би трябвало да го бъркаме с дървесния бъз (Sambucus nigra) , от който вършим сок (сироп) напролет от неговите цветове. За домашния сок от бъз към този момент писахме.

Цвят на дървесен бъз (Sambucus nigra)

Дървесният тип бъз е най-често срещаният тип в България. Цъфти напролет през месеците Май и Юни. От белите му цветове вършим апетитен домакински сок (лимонада).

Цвят на тревист бъз (Sambucus ebulus)

Тревистият бъз също се среща постоянно в България, само че е по-малко публикуван спрямо дървесния тип бъз. Името на това растение на британски език е danewort или dwarf-elder , а на съветски език се назовава бузина травянистая . Черните зърна на бъзака се считат за едни от най-хубавите билки в България , като някои национални лечители считат това растение за най-хубавата билка по нашите земи.

Много значимо нещо, което би трябвало да запомним е, че за изработката на домакински сироп от бъзак, би трябвало да берем единствено и само добре узрели черни зрънца (зелените са отровни). Как да познаем безвредния плод – цветът на узрелите зрънца бъз са доста тъмни и черни, а сокът му боядисва пръстите.

Как да създадем сироп от бъз (бъзак)

Преди да стигнем до рецептите за правене на сироп от бъз, първо да забележим няколко домашни хитрини (за да получим чудесно качество). Както казахме нагоре, би трябвало да наберем единствено добре узрели черни плодове. Добре е да наберем узрелите плодове на бъзака на чисти места, които са надалеч от пътища. Вкъщи можем отново да ги погледнем, дали инцидентно не са попаднали зелени зрънца или листенца.

За идеалното подготвяне на сироп от бъз, би трябвало да измиваме хубаво плодовете и да ги разстиламе върху подобаваща повърхнина, с цел да се изсушат добре. Това се прави за да не ни вкисне сиропа. Също по този начин използваме добре измити и подсушени буркани. Сега да разгледаме 3 подобаващи предписания за домакински сироп от бъз по леден метод :

Как да приготвим сироп от бъз по истинската рецепта

Вземаме огромен стъклен буркан от 5л и слагаме на дъното пласт със захар от 5 см. Започваме да редим един пласт зърна от бъз, един пласт захар и по този начин до момента в който буркана стартира да се стеснява. Дебелината на пластовете би трябвало да са към 2 см. Най-отгоре слагаме 5 см пласт захар и завършваме с подредбата.

Слагаме на гърлото на буркана двойна марля (тензух) и я захващаме с конец или ластиче. Поставяме буркана на слънчево място и оставяме по този начин за към 17-20 дни или до стопяване на зърната. Прецеждаме готовия сироп и наливаме в сухи бутилки. Държим на мрачно и хладно, най-добре в ледник.

Как да приготвим сироп от бъз на мрачно

Вземаме огромен стъклен буркан от 3 или от 5 литра. Измиваме добре бъзовите китки и ги изсушаваме на слънце. Оронваме зърната благодарение на вилица. Слагаме 4-5 см захар на дъното на буркана и редим 3 см ред бъз, 3 см ред захар. И по този начин повтаряме редовете, като най-отгоре слагаме 5 см захар. Завръзваме гърлото на буркана с марля и оставяме буркана на мрачно място.

Държим го по този начин 30 дни, а по-късно започваме да го разбъркваме всеки ден в продължение на 10 дни. Прецеждаме готовата течност през двойна марля (като натискаме хубаво да изтече) и насипваме в сухи буркани или бутилки.

Добре е да създадем предпазване на сироп от бъз на мрачно и студено място, най-добре в ледник. Трайността на този сироп може да е повече от 2 години.

Как да създадем сироп от бъз (бъзак) с пчелен мед (без захар)

Вземаме добре почистен и изсъхнал стъклен буркан от 5л. Слагаме 1 ред плодове от бъз (около 3-4 см) и по-късно допълваме с пчелен мед, над равнището на бъзака. Отново прибавяме нов ред плодчета от бъзак и още веднъж мед. Продължаваме до момента в който се запълни буркана, като най-отгоре покриваме всичко с по-дебел слой пчелен мед. Не пълним буркана до горе, тъй като в идващите дни сместа ще се засилва.

Покриваме гърлото на буркана с марля или тензух и го слагаме на мрачно място. Веднъж дневно разбъркваме с дървена лъжица, като продължаваме това упражнение 40 дни. Прецеждаме течността през тензух, като натискаме хубаво и държим в ледник.

Как да предпазим сиропа от бъз от вкисване – по какъв начин да създадем сироп от бъз (бъзак)

Понякога има възможност сиропа от бъз да вкисне. Това може да се получи по няколко аргументи:

  1. Използване на плодове, които не са достигнали цялостна зрялост;
  2. Не сме измили добре плодовете на бъза
  3. Недобре измити и подсушени буркани;
  4. Неправилно съхранение;
  5. Завършващият пласт захар (мед) би трябвало да е много пълен (поне 5-6 см). Оставяме празно пространство от 3-4 пръста разстояние до върха на буркана;
  6. За по-сигурно можем да стартираме да бъркаме сиропа след 10-тия ден с дървена лъжица. Разбъркваме заран и вечер;

Как да одобряваме сироп от бъз

Препоръчва се дневният банкет на сироп от бъз да бъде:

  • Дозировка за възрастни 1 супена лъжица заран и вечер, на гладно наложително . За заболели, дозата може да доближи до 3 супени лъжици дневно, само че единствено за няколко дни. Не ядете нищо 30 минути след приема.
  • Дозировка за деца (над 6 години) – 1 чаена лъжичка заран, на гладно.

За какво е потребен домашно приготвения сироп от бъз

Тревистият бъз е прочут с антиоксидантните си качества, като растението се предлага за повишение на естествените защитни сили на организма, както и за неговото филтриране. Има извънредно доста изгоди, като да вземем за пример обезвреждащото деяние на свободните радикали и битката с хроничната отмалялост.

Подходящо е за кашлица , подвига имунитета , подкрепя работата на черния дроб (поради съществуването на холин) и на пикочните пътища . Домашният сироп от бъзак се предлага при анемия , за подсилване на нервната система , за разширени вени и високо кръвно , при проблеми с щитовидната жлеза , при гастрит и доста други.

Противопоказания и възможни вреди от сиропа от бъз

Сиропът от бъз няма сериозни  противопоказания . Има диуретичен и слабителен резултат, по тази причина може да аргументи некомфорт на страдащи от тези неща хора. Сиропите не са подобаващи за диабетици, заради огромното количество захар. Предозирането  предизвиква гадене или диария.

Как да се лекуваме с билката здравец – изгоди, предписания и препоръки

Как да се лекуваме с билката здравец – открийте лечебната мощ на здравеца и се научете по какъв начин да вършиме чай от здравец, настойки от масло от здравец или компрес от здравец. Здравецът (Geranium macrorrhizum на английски) е освен красиво градинско растение, само че е потребно и със своите лечебни свойства. Билката е доста лесна за…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР