Как да направим Сбитен славянска напитка – може би не

...
Как да направим Сбитен славянска напитка – може би не
Коментари Харесай

Как да направим Сбитен – забравената славянска билкова напитка

Как да създадем Сбитен славянска напитка – може би не сте чували за напитката сбитен. А знаете ли, че сбитен е най-старата напитка, правена от мед, вода и подправки. Напитки въз основата на мед са правени от съвсем всички антични нации в Европа. Славяните, скандинавците, германците, гърците и други, са били в положение да вършат такива питиета. Наред с меда и подправките, от време на време са добавяли и квас, с цел да може напитката да ферментира. А знаете ли, че до 17 век в Русия се е употребила най-вече рецептата за безалкохолен сбитен . Това е било по-скоро здравословна напитка, с която са се затопляли през студеното време и са вдигали имунитета.

Напитката сбитен е била толкоз известна, че можем да я съпоставим с модерните в днешно време чай или кафе. Преди тези две питиета да навлезнат всеобщо, в предишното самовара е работил единствено за изработката на сбитен. Имало е даже по този начин нареченият „ пушен сбитен “, който е бил продаван на публични места. За тази цел е имало хора, които са се занимавали с производството на сбитен , като са ги наричали „ сбитници “. Търговците носели самовар цялостен с тази билкова напитка и са я продавали на всички искащи.

Какво е сбитен?

Значението на думата сбитен идва от името “бит ” и от глагола “събирам ”. Това се дължи на обстоятелството, че напитката се прави благодарение на два разнообразни съда и най-после се събира. Медът се настойва в единият съд, а лечебните билки в другият. След това наличието се смесва, с цел да се получи една-единствена напитка. Във втората версия се споделя, че името идва от думите “събирам ” и “кондензирам ”. В последна сметка сбитен е съсредоточена напитка. Силата му в алкохолната версия е 4% -7%, а в безалкохолната – 1%.

Ползи от сбитен

Ползите от напитката сбитен са били известни на нашите предшественици. Тази медено-билкова течност е богата на протеини, въглехидрати, витамини A, B, C, PP, E. Също по този начин в нейният състав има органични киселини и микроелементи. Помага при болки в корема, физическо напрежение, настинки. Тъй като е подготвен въз основата на лечебни билки, използването на тази потребна напитка може да усъвършенства кръвообращението, само че и да форсира метаболизма, да разшири кръвоносните съдове и да възстановява храносмилането. В допълнение, сбитен е артикул с висока хранителна стойност, тъй че използването му прибавя мощ за целия ден.

Добавянето на лечебни билки прави от напитката сбитен вкусно и дейно здравно средство. Например може да добавите култивиран чай, риган и мащерка и ще придадете на напитката противовъзпалителни свойства.

Съвет за сбитен напитка

Не се предлага пиенето на тази напитка от лица с алергични реакции към пчелните артикули. Сбитен може също да навреди на хора, страдащи от черен дроб, бъбреци и диабет.

Има доста предписания за алкохолни и безалкохолни сбитен питиета . С течение на времето се е трансформирало освен съотношението в самата напитка, само че и количеството на употребяваните съставки. Непроменената основа на напитката е и остава пчелния мед.

Как да създадем меден сбитен?

Съставки:

  • Мед – 1 кг
  • Пресен хмел – 20 грама
  • Подправки и билки на усет (жълт кантарион, звездовиден анасон, мащерка, шипка, канела, индийско орехче и т.н.)
  • Вода – 4 литра

Разделяме водата в два разнообразни съда – 0,5 л и 3,5 л, като ги оставяме да кипнат. След кипването на дребния съд, махаме от котлона и прибавяме билките и подправките, с цел да се запарят. В огромният съд слагаме меда и го оставяме на слаб огън за към 2 часа. Разбъркваме и отпенваме през това време. Добавяме хмела и оставяме отново на слаб огън за още 1 час. Отстраняваме готовата течност от котлона и прибавяме билковата отвара към нея. Разбъркваме хубаво и прецеждаме. След като се охлади прехвърляме в бутилки и съхраняваме на студено. Може и в ледник. Пие се студено или топло.

Как да създадем типичен сбитен?

Съставки:

  • 1 кг бяла меласа
  • 200 г мед
  • 5 пъпки карамфил
  • 2 г канела
  • 2 чаени лъжички надробен джинджифил
  • 10 зрънца черен пипер
  • 6-8 зрънца кардамон
  • 3 бр звездовиден анасон
  • 5 литра вряла вода

Разтваряме меласата и меда във врящата вода и варим 15 минути (може да ги прибавим по-късно, в охладена течност до 40 градуса – тъй че да не загубим потребните вещества). Добавяме всички подправки и варим още 10 минути. Накрая наливаме в чаши до момента в който е горещо и пием като чай.

Как да създадем алкохолен сбитен?

Съставки:

  • изсъхнало алено вино – 1 литър
  • мед – 150 г
  • канела, карамфил, индийско орехче – на усет

Смесваме виното и меда. Сваряваме сместа на слаб огън, премахвайки пяната. Махаме тигана от котлона, прибавяме подправките, покриваме с капака и оставяме за 25-30 минути. Преди приложимост прецеждаме през тензух и загряваме до мечтаната температура.

Как да пием готовия сбитен?

Редно е да пием сбитен напитката гореща, като греяно вино. Но през лятото, с цел да се освежим – пием напитката охладена. Сервирането на битен се предлага в специфична купа – глинен съд с нос и специфична дупка, която се затваря с похлупак. Пием сбитен напитката в глинени халби. Обикновено се сервира в края на храненето.  Сбитен върви добре с гевреци, бисквитки, рула.

Да ви е сладко!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР