Как да използваме цвят и корен от глухарче – през

...
Как да използваме цвят и корен от глухарче – през
Коментари Харесай

Как да използваме цвят и корен от глухарче – полезни съвети

Как да използваме цвят и корен от глухарче – напролет цъфналото глухарче прави хубав жълт килим в доста ливади и в доста градини. Ботаниците считат глухарчетата за скъпа билка. Ето за какво хората употребяват най-много цветовете и корените на глухарчето за медицински цели.

Глухарчето ( споделя се Dandelion на британски ) е знак на новото начало , пречистването , шанса , здравето . Глухарчето е извънредно ценна билка , която цъфти щедро напролет, а също по този начин и през есента, само че в по-малък размер. Поради фактът, че в магазините можем да закупим смес или корен от глухарче на висока цена, то по-добре сами да си съберем в природата.

Нека да разгледаме първо 10 изгоди от глухарчето за нашето здраве:

За какво оказва помощ глухарчето изгоди и лечебни свойства

  • Осигуряване на антиоксиданти – антиоксидантите работят за обезвреждане на нездравословното влияние на свободните радикали. Човешкото тяло създава естествени свободни радикали, само че те предизвикват щета посредством ускорение на стареенето или прогресирането на някои болести. Глухарчетата съдържат бета-каротин (антиоксидант), който оказва помощ да се предпазят клетките от увреждане. Цветовете на глухарчето също са цялостни с полифеноли , които са различен тип антиоксидант.
  • Намаляване на холестерола – глухарчетата съдържат биоактивни съединения, които могат да оказват помощ за намаление на холестерола и равнищата на мазнини в черния дроб.
  • Регулиране на кръвната захар – глухарчетата съдържат съединения, които могат да оказват помощ за контролиране на кръвната захар. Също по този начин се счита, че антихипергликемичните, антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на глухарчето могат да оказват помощ за лекуване на диабет вид 2.
  • Намаляване на възпалението – някои изследвания демонстрират, че екстрактите и съединенията от глухарче могат да оказват помощ за понижаване на възпалението в тялото.
  • Понижаване на кръвното налягане – глухарчетата са добър източник на калий. Има клинични доказателства, които демонстрират, че калият може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане.

За какво още оказва помощ глухарчето:

  • Помагане за отслабването – твърди се, че глухарчето може да помогне на хората да реализират задачите си за намаляване. Това се основава на способността на растението да усъвършенства метаболизма на въглехидратите и да понижава абсорбцията на мазнини.
  • Намаляване на риска от рак – някои лимитирани, само че позитивни проучвания демонстрират, че глухарчето може да помогне за понижаване на растежа на някои типове рак. Досега изследванията са изследвали въздействието на глухарчето върху растежа на рака в епруветките и са открили, че това растение може да помогне за закъснение на растежа на рак на дебелото черво, панкреаса и черния дроб. Екстрактът от глухарче може да помогне за понижаване на растежа на рака на черния дроб.
  • Повишаване на имунната система – има от ден на ден доказателства, които допускат, че глухарчетата могат да оказват помощ за усилване на имунната система. Изследователите са открили, че глухарчетата демонстрират както антивирусни , по този начин и антибактериални свойства. Например, едно изследване от 2014 година откри, че глухарчетата оказват помощ да се ограничи растежа на хепатит В.
  • Помагане на храносмилането – някои хора употребяват глухарчето като обичайно средство срещу запек и други проблеми с храносмилането. Някои естествени химикали, присъстващи в глухарчетата, подкрепят много за възстановяване на храносмилателната система.
  • Поддържане на кожата здрава – глухарчето може да помогне за предпазването на кожата от увреждане от слънцето. Ултравиолетовата (UV) светлина предизвиква доста увреждане на кожата и способства за нейното стареене. Защитата на кожата от UV увреждане може да помогне на човек да наподобява по-млад за по-дълго.

Как да използваме цвят и корен от глухарче?

Можем да използваме цветовете и корените на глухарчето по най-различни способи. Най-разпространените способи са:

  • цвят от глухарче под формата на чай или запарка;
  • алкохолен извлек (тинктура или билков екстракт) – корен или цвят на глухарче сложени в ракия;
  • маслен извлек от глухарче благодарение на зехтин или олио (шарлан);

Приготвяне на отвари от билки (чай) – заливаме ситно нарязаната билка с вряща вода и варим за към 20-30 минути на слаб огън. Оставяме получената запарка да се охлади, а по-късно прецеждаме и доливаме с вряла вода до първичния размер на течността. Пием съгласно предписанието. Запарките и отварите бързо се скапват, по тази причина би трябвало да ги приготвим в количество за еднодневна приложимост.

Рецепта за сладко от цветове на глухарче – с лагаме към 100 броя цвят от глухарче в 4 литра вода. Можем да прибавим 2 ситно нарязани лимона. Сваряваме ги в подобаваща тенджера и махаме от котлона. След 12 часа прецеждаме и прибавяме 3 кг кафява захар. Бъркаме до момента в който се сгъсти и насипваме в дребни бурканчета.

Приготвяне на екстракти от билки – слагаме ситно нарязаната билка в бутилка или в буркан, който затваряме компактно. Заливаме със 70 градусов алкохол или с ракия и оставяме да престои най-малко 7 дни на стайна температура. Изстискваме билката и прецеждаме. Приемаме под формата на капки, съгласно предписанието за другите болести.

Какви са ограниченията и съотношенията при приготвянето на смес :

  • Със свежи билки – пълним 2/3 от буркана
  • С изсушени билки – пълним 1/2 от буркана
  • С пресни или изсушени корени – пълним от 1/3 до 1/2 от буркана

Тинктурите – по какъв начин да използваме цвят и корен от глухарче

Тинктурите са дребни и комфортни за преместване, лесни за потребление и с по-добра успеваемост от чая да вземем за пример. За да извлечем лечебната изгода от дадена билка посредством чай, би трябвало да създадем 4-5 чаши, а единствено с една-две капки смес може да реализираме същия резултат . Допълнително съществуването на алкохол в тинктурата я прави много по-трайна. Например някои типове могат да се съхраняват към пет години, даже повече.

Маслен извлек от глухарче – слагаме 500 грама цвят от глухарче в 1 литър студено пресован зехтин или шарлан. Събраните цветове не мием във вода. Слагаме марля върху гърлото на буркана и оставяме за към 3 седмици на слънчево и топло място. След това прецеждаме течността и съхраняваме в тъмна бутилка на ветровито място, без директна слънчева светлина или в ледник.

Доказано е, че противовъзпалителните свойства на глухарчето оказват помощ за лечение на артрит, подагра, спазми и главоболие. Използва се във фитотерапията за лекуване на инфекции, заболявания на жлъчния мехур и черния дроб, както и на пикочните пътища.

Как да използваме цвят и корен от глухарче при другите болести

@ глухарче при заболели бъбреци – глухарчето е билка, която може да бъде от изгода за бъбречната непълнота. To e богато на бета-каротин и калий. С лечебна цел се употребяват листата, цветовете и корените на растението. Препоръчват се по 2 чаши чай от глухарче дневно.

@ глухарче при високо кръвно – срещу хипертония заливаме 10 грама изсушени цветове от глухарче с 1 чаена чаша студена вода. Оставяме ги да къкрят на слаб огън в продължение на 15 минути и прецеждаме течността. Вземаме по 1 супена лъжица от инфузията по 4 пъти дневно.

@ глухарче при диабет – измиваме листа от глухарче и ги изкисваме за половин час в подсолена вода (солта отстранява неприятния вкус). Към салатата прибавяме лук, зехтин и маслини, можем да прибавим и листа от киселец. Ядем всеки ден от тази потребна салата.

@ глухарче за артрит – вършим чай от корени на глухарче, като сложим корените да заврят за 10 минути. Махаме от котлона и оставяме за 30 минути. Прецеждаме и пием по 1 с.л. преди всяко ястие.

@ глухарче за детоксикация на черен дроб – всяка пролет можем да вършим детоксикация на черния ни дроб благодарение на чай от глухарче. За задачата всеки ден си вършим чай, от който можем да пием по 2 чаши дневно. Комбинираме с прясна салата от листата на глухарчето.

@ глухарче за намаляване – чаят от глухарче, както множеството други чайове, е нискокалоричен. Той обаче е цялостен с хранителни субстанции. Това го прави идеалната напитка за тези, които са на диета. Чаят от глухарче е идеалният сурогат на други цялостни с калории питиета като мляко или газиран сок.

@ глухарче при гастрит – в случай че имаме проблеми с гастрита, можем да пием по 2 чаши чай от цвят на глухарче всеки ден.

@ глухарче и рак – на доста места се твърди, че коренът на глухарчето работи по-добре от химиотерапията, тъй като унищожава единствено тези кафези в човешкия организъм, които са наранени от рак. За задачата вземаме 2 ч.л. от корените и листата на глухарчето и ги варим за към 10 минути в 300 мл. вода. Пием от отварата по 2-3 чаши дневно.

@ глухарче и хашимото – смесваме по 100 гр. коприва , глухарче , бял оман и по 60 гр. теменуга , бяла бреза и риган . Слагаме 4 супени лъжици от тази примес в 1 литър вода и варим за към 10 минути. Прецеждаме откакто течността се охлади. Пием по 1 кафена чашка 6 пъти на ден – 20 мин. преди и 40 мин. след хранене!

Глухарче – вероятни вреди и странични резултати

По принцип глухарчето се смята за безвредна билка, само че при някои хора може да провокира алергична реакция. При открита алергия към амброзия, хризантема, невен, лайка и бял равнец, би трябвало да се заобикаля използването на глухарче, защото е от същото семейство (Compositae).

Глухарчето подтиква храносмилателната система и при някои хора може да предизвика  свръх продукция на стомашни киселини . Поради тази причина билката следва да се употребява с изключително внимание при хора, страдащи от язва и гастрит и имащи проблеми с жлъчния мехур.

Как да се лекуваме с билката риган и нейните многочислени изгоди

Как да се лекуваме с билката риган – това е извънредно скъпа билка, която можем да наберем от началото на месец Юни до края на месец Август (в по-високите планински части). Риган (oregano на английски) можем да намерим съвсем на всички места в България. Освен това можем да отгледаме риган у дома (например в саксия) и да я…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР