Изследователи са потвърдили, че откритата пирамида в акрополиса Тонина в

...
Изследователи са потвърдили, че откритата пирамида в акрополиса Тонина в
Коментари Харесай

Открита е една от най-големите пирамиди на маите

Изследователи са удостоверили, че откритата пирамида в акрополиса Тонина в Чияпас, в действителност е една от най-големите, намирани в миналото. Открита е през 2010 година от Емилияно Гаяга (Emiliano Gallaga) и екипът му като, разкопките били стартирани, тъй като се считало, че съществува пирамида, издигната върху рид.

© The mind unleashed

Общата височина на постройката е 75 метра, като има седем обособени пространства с друго предопределение – храмове, спални, пазари, административни здания и други. Някои съпоставят пирамидата с изкуствената планина Тлачихуалтепетл в Чолула, която е висока към 70 метра. Изследователите се надяват, че превеждането на йероглифните надписи ще разкрие аргументите, заради които маите колонизирали този район. До момента в пирамидата са открити над 300 антични текста, като това прави пирамидата в Тонина един от най-важните исторически и архитектурни монументи.

© The mind unleashed

„ Бяхме извънредно сюрпризирани, когато разбрахме, че това не е рид, а изкуствена структура, построена от предиспански архитекти. Цялата конструкция е била дело на маите “, разяснява Гаяга.

© The mind unleashed

The mind unleashed

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР