Изобразителното изкуство е нещо, което открай време се приписва само

...
Изобразителното изкуство е нещо, което открай време се приписва само
Коментари Харесай

Най-старото изкуство

Изобразителното изкуство е нещо, което от много време се приписва единствено и само на типа Хомо сапиенс.

Най-старите доказателства, открити в пещерата Бломбос, намираща се в Южна Африка, са части от охра, в които са издълбани кръстовидни форми преди повече от 100 хиляди години.

Сега обаче Хомо сапиенс би трябвало да отстъпи почетното първо място, тъй като съгласно най-новите открития първите творби на изкуството са доста по-стари.

През 1891 година холандският антрополог Ойген Дюбоа (Eugène Dubois) прави вълнуващо изобретение на индонезийския остров Ява – той изкопава кости на един от предшествениците на актуалния човек – Хомо еректус. Той е живял преди към два милиона години в Африка, по-късно и в Eвропа и Азия.

Останките от Ява-човека разбунват духовете. Близо до тези остатъци е открита и купчина от към 200 мидени черупки, която остава подценена за дълго време, като тогава e прибрана в музеен склад, а по-късно е била на предпазване в холандския град Лайден.

Едва през 2007 година археоложката Джоузефин Юурденс (Josephine Joordens) преглежда по-внимателно мидите и вижда нещо изумително. На една от черупките се вижда изгравирана зигзагообразна линия, която не наподобява на естествено образувание.

Изследванията демонстрират, че мидените черупки са на възраст сред 430 000 и 540 000 години и датират от времето на Хомо еректус. Това повдига въпроса, дали още Ява-човекът и неговите съвременници са създавали творби на изкуството.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР