Инженери от щатския университет в Айова са разработили гъвкава, разтеглива

...
Инженери от щатския университет в Айова са разработили гъвкава, разтеглива
Коментари Харесай

Създадоха невидима „метакожа“

Инженери от щатския университет в Айова са създали гъвкава, разтеглива и податлива към конфигуриране „ метакожа “, която употребява редове от дребни устройства от течен метал, които скриват „ облечения “ обект от зорките очи на радарите.

Изобретението се назовава метакожа, защото за неговата изработка са употребявани метаматериали – съставни субстанции, чиито свойства не се срещат в природата и са способни да манипулират електромагнитни талази. Чрез удължаване и прегъване на полимерната метакожа учените са способни да настройват отразяването на необятен набор от радарни честоти.

„ Смятаме, че новата технология за изработка на метакожа ще откри доста приложения в настройването на електромагнитни честоти и превръщането на дадени обекти в невидими “, пишат инженерите в публикация, оповестена в сп. Scientific Reports.

Учените почнали плана с концепцията, че електромагнитните талази (може би даже тези с най-малката дължина на вълната във забележимия спектър) може да бъдат потискани посредством гъвкави и регулируеми технологии, включващи течни метали.

Затова основали устройство, което се състои от резонатори с формата на полукръг, които са вградени в пластове силициеви листи. Електрическите резонатори са запълнени с железна сплав от галий, индий и калай, наречена галинстан, която е се намира в течно положение при стайна температура и не е толкоз токсична, колкото други течни метали като живак.

Резонаторите съставляват дребни пръстени с външен радиус 2.5 милиметра и дебелина половин милиметър. Пространството сред тях е единствено един милиметър, което на процедура значи, че учените са основали дребна, извита течна жица.

Пръстените съставляват електрическа бобина, а дистанциите сред тях се явяват кондензатори. Това създава резонатор, който може да улавя и потиска радарни талази с избрана периодичност. Разтягането на метакожата трансформира размера на течните железни пръстени, което пък от своя страна трансформира честотите, които устройството може да потиска.

Експериментите посочили, че в честотите от 8 до 10 гигахерца потискането достигало 75%. Когато учените обвили предмети в новата метакожа, радарните талази били потиснати от всички вероятни направления.

  • Да видиш невидимото: какво крият от нас очите ни?

„ Крайната ни цел е да смалим още повече тези устройства “, споделя проф. Лианг Донг (Liang Dong), който е един от участниците в плана. „ Тогава се надяваме да успеем да използван технологията и за електромагнитни талази с по-висока периодичност като забележимата и инфрачервената светлина. “

Phys

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР