Големият Шигирски идол се явява най-древната монументална дървена скулптура на

...
Големият Шигирски идол се явява най-древната монументална дървена скулптура на
Коментари Харесай

Шигирският идол е двойно по-стар от пирамидите

Големият Шигирски кумир се явява най-древната монументална дървена статуя на планетата. Възрастта ѝ е към 11 000 години, съобщил на конференция генералният шеф на Свердловския регионален музей Наталия Ветрова, оповестява организация REGNUM.

Скулптурата се отнася към самото начало на халоцена – границата сред последния ледников интервал и актуалната ера.

Предишни проучвания на античния артефакт са провеждани в Русия през 1997 година. Тогава учените открили, че идолът е на към 9500 години. Тази цифра обаче провокирала разногласия в научната общност.

Последните проучвания са извършени към този момент в Германия, в една от най-хубавите в света профилирани лаборатории. Експертите са създали разбор на серия от седем дребни образеца дървесина, които посочили точната възраст на скулптурата.

„ Последното проучване даде отговор на доста въпроси. Например разбрахме, че скулптурата е била направена от ствола на лиственица на не по-малко от 157 години. Ясните следи от срезове не оставят подозрения, че тя е била направена от скоро отсечено дърво с каменни оръдия “, разяснява пред публицисти Михаил Жилин, лекар на историческите науки и водещ помощник на Института по археология на Руската академия на науките.

Както отбелязва министърът на културата на района Павел Креков, резултатите от проучването ще разрешат да се получи интернационално самопризнание за „ Големия Шигирски кумир като най-древната дървена статуя в света и основна находка за схващане на изкуството на Евразия “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР