Физиците от руски произход Андре Гейм и Константин Новоселов са

...
Физиците от руски произход Андре Гейм и Константин Новоселов са
Коментари Харесай

Нобелова награда за физика за експерименти с графена

Физиците от съветски генезис Андре Гейм и Константин Новоселов са нобеловите лауретари за физика за 2010. Нобеловият комитет им присъжда премията поради опитите им с графена, оповестява БНР. Нобеловата премия за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 година Тя ще бъде връчена на 10 декември, в деня на гибелта на Нобел, от краля на Швеция Карл ХVI Густав на гала в Стокхолмската концертна зала. Тя е на стойност 10 милиона шведски крони или към 1 милион евро.

Гейм е с холандско поданство, а Новоселов има английско гражданство, само че и двамата работят в университета на Манчестър. Роденият в Сочи, Русия през 1958 година Андре Гейм е професор по физика и нанотехнологии, и роденият през 1974 година в Нижни Тагил, Русия, негов сътрудник професор по квантова физика, наноструктури и мезоскопски системи Константин Новоселов демонстрираха, че графена има невороятни свойства, обясними на квантово равнище. 

Графенът е един от най-новите материали в света – най-тънкият и по едно и също време с това, най-здравият, откриван до момента. Той не е една от алотропните форми на въглерода, защото листът е с последна дебелина. Графените са двумерни разновидности на тримерния графит. Те са ароматни.

Като проводник на електричество той е също толкоз добър, колкото медта. Като проводник на топлота той надминава всички известни материали. Той е съвсем транспарантен, само че в същото време с това толкоз компактен, че даже хелият – газът с най-малки атоми, не може да премине през него. Това лице на въглерода, който е основата на всички форми на живота на Земята, изненада всички с качествата си.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР