Еврото, Нотариуса, Семейството. Думи, които се превърнаха в синоними на

...
Еврото, Нотариуса, Семейството. Думи, които се превърнаха в синоними на
Коментари Харесай

Този ще го ощавя. Как прокуратурата може да създава обвиняеми

Еврото, Нотариуса, Семейството. Думи, които се трансфораха в синоними на корупцията и зависимостите в правосъдната система. Как прокуратурата може да си " създаде " обвинен?

Името на предприемача Веселин Денков стана известно след на неправителствената организация „ Антикорупционен фонд “ (АКФ) „ Списък за бърз надзор: Историята на Веселин Денков и профилираното правораздаване ”. Негов създател е Николай Стайков.

В поредност от няколко епизода АКФ разказa историята на Денков, който е задържан за присъединяване в незаконна група за лихварство и изнудване. През това време неговата другарка Ивайла Бакалова търси метод да оспори в съда мярката му за неотклонение. Тя приказва с юрист Емил Писков , който й споделя, че това ще й коства " над 100 000 " евро. Историята на Веселин Денков за първи път осветява връзки на Мартин Божанов Нотариуса в системата на правораздаването.

Веселин Денков беше пуснат от ареста в деня на разпространението на видеото от АКФ, откакто беше прекарал в него 9 месеца.

Историята с Нотариуса беше оповестена през 2021 година, само че не последва нищо. Всичко това се промени. В Народното събрание беше основана въздействието в правосъдната система на групата към Нотариуса .

В Студио България на Свободна Европа беседваме с Веселин Денков за процеса на изнудване и напън. Към момента той е обвинен по три каузи, две, от които са спрени.
Най-важното от изявлението " Как да се оплакваме на прокуратурата, като би трябвало да се пазим от нея, вместо тя да ни пази ". " Проблемът ми пристигна, когато отидох при господин [Сотир] Цацаров. Той ми сподели всичко, което му споделям, да го напиша документално. Написах го. На 25 август 2020 година подадох формален сигнал. И оттогава ми започнаха проблемите ". " След като от очевидец към този момент бях обвинен, ми споделиха, че това няма да спре по този метод. Ще изискат да ми вземат паспорта. Ще ми образуват комисия за лишаване на незаконно добито имущество и че рано или късно ще ме задържат ". " Единият медиатор ми сподели: „ в случай че не платите тези пари, те ги смятат за техни и се смятат за ограбени от вас. Те си ги харчат към този момент въображаемо и си ги разпределят “. Каза: „ в случай че не платиш, сигурно ще намерят метод да те задържат и ще те тормозят “. " Ако не бяха АКФ и Ивайла Бакалова, за [Нотариуса] нямаше да се знае нищо. Щяха да кажат, че той е малък лъжец, а той не е малък лъжец ". " Ако няма корумпирани прокурори, няма по какъв начин и да се появи Нотариус. Природата не търпи празно място. Отворило се е такова пространство и той е станал медиатор ". Как се става обвинен
Веселин Денков се занимава с ресторантьорство и има финансова къща. След 2011 година е свикан за очевидец по дело за пране на пари. „ През 2016 година мои познати ми споделиха, че имам проблем със профилираната прокуратура. Те ми споделиха, че би трябвало 100 хиляди лева, с цел да не ме създадат от очевидец – обвинен “.

Денков споделя, че не е платил парите, след което му е повдигнато обвиняване за изнудване.

„ След като от очевидец към този момент бях обвинен, ми споделиха, че това няма да спре по този метод. Ще изискат да ми вземат паспорта. Ще ми образуват комисия за лишаване на незаконно добито имущество и че рано или късно ще ме задържат. Всичко това ми звучеше неуместно “, сподели Денков.

По думите му е „ определен “, тъй като „ работя и съм сполучлив “. Денков споделя, че при него са идвали доста медиатори, които загатват имена на прокурори. Денков цитира думи от прокурор, предадени му от медиатор, които са " този ще го ощавя ".

„ Единият медиатор ми сподели: в случай че не платите тези пари, те ги смятат за техни и се смятат за ограбени от вас. Те си ги харчат към този момент въображаемо и си ги разпределят “, сподели Денков.

По думите му проблемите стартират, когато отива, с цел да опише за изнудването на Сотир Цацаров , някогашен основен прокурор, към оня миг ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). „ Проблемът ми пристигна, когато отидох при господин Цацаров през 2020 година, на 22 август. Той ми сподели всичко, което му споделям, да го напиша документално. Написах го. На 25 август, подадох формален сигнал “, сподели Денков.

По думите му „ на 28 август аз към този момент съм пришит с корабни въжета, не с бели конци, към група. И на 28-и към този момент съм разгласен за национално търсене “.

отхвърли да отиде на чуване от депутатите в комисията за Нотариуса. Пред прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) Цацаров, че не познава и не е виждал Мартин Божанов. Пред Цацаров удостоверява, че е приел Денков по негово искане. Цацаров споделя, че в хода на " настояванията му стана ясно, че той е очаквал напълно различен резултат и напълно друга форма на разговор ". Цацаров споделя, че " няма каквото и да е отношение към задържането на Денков, дни след срещата му с мен ".
Ролята на Нотариуса
От следствието на АКФ стана ясно, че съществуват юристи, които желаят по 100 000 евро, с цел да " уредят " излизането на арестуван от ареста. В рамките на следствието на АКФ дамата на Денков, Ивайла Бакалова, записва диалози с разнообразни хора и ги снима със скрита камера.

Сред тези, с които разисква опциите за освобождението на Денков, е Мартин Божанов .

„ Видя се, че Мартин Божанов не спекулира с имена и има доста информация, тъй като той имаше информация за мое дело няколко часа по-късно “, сподели Денков.

малък лъжец " от някогашния основен прокурор Иван Гешев .

Срещу Нотариуса има сигнал за закани от съдийката от Плевенския областен съд Владислава Цариградска и Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд по отношение на обсъждани от тях каузи. След убийството на Нотариуса Цариградска сподели, че е получила още две закани в границите на денонощие. Това се случи откакто Цариградска дефинира всички интензивности на държавните институции по случая " Нотариуса " като " една реплика ".

„ Ако няма корумпирани прокурори, няма по какъв начин и да се появи Нотариус. Природата не търпи празно място. Отворило се е такова пространство и той е станал медиатор. Със сигурност, с изключение на Петьо Еврото и Мартин Нотариуса, има още много хора, които посредничат “, сподели Денков.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР