Екип геоархеолози под ръководството на изследователите от Тексаския университет в

...
Екип геоархеолози под ръководството на изследователите от Тексаския университет в
Коментари Харесай

Маите може да са допринесли за изменението на климата

Екип геоархеолози под управлението на откривателите от Тексаския университет в Остин, Съединени американски щати, настояват, че античната цивилизация на маите може да е съдействала за изменението на климата.

Интензивното развиване на инфраструктурата на цивилизацията на маите  е довело до изменение на екосистемите в тропическите джунгли, считат учените.

Негативните последици от изсичането на горите и строителната активност на маите за климата се усещат и до през днешния ден.

„ Много аспекти от активността на маите са влияли отрицателно върху околната среда. Например честото потребление на нездравословни субстанции – живак и фосфор – е могло да предизвика изключително деен разцвет на водораслите “, пишат учените.

Но откривателите обръщат внимание на това, че актуалният човек може доста да научи от античните индианци, които са създавали обширна система от ниви за развъждане на огромни размери реколти и са съобразявали своя обичай по нарасналото морското ниво.

Изчезването на маите – най-развитата цивилизация в Централна Америка, просъществувала повече от 2000 години – до момента се счита за една от най-интересните загадки на историята.

Изследването на химичния състав на сталагмитите в пещерата Йок Балум в Белиз, извършено през 2012 година, разрешили да се допусна, че повода за упадъка на цивилизацията на маите е в районното изменение на климата.

Получените благодарение на радиоизопно датиране данни разрешило с акуратност до 17 години да се оцени размерът на преваляванията през последните две хилядолетия. Резултатите демонстрират, че след разцвета е почнал сух интервал, траял към 400 години и приключил с огромни суши, довели до краха на селското стопанство.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР