Черни дупки, разположени в центъра на някои галактики, са изпълнявали

...
Черни дупки, разположени в центъра на някои галактики, са изпълнявали
Коментари Харесай

Черните дупки - печки на Вселената

Черни дупки, ситуирани в центъра на някои галактики, са изпълнявали ролята на " нагреватели " на младата Вселена. Това са открили група английски учени от Университета в Кеймбридж, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на Space.com.

Черната дупка е скупчване на голяма маса в дребен размер с толкоз мощно гравитационно поле, че втора галактическа скорост е по-голяма от тази на светлината. Поради това даже и светлината не е в положение да преодолее тази гравитация. По тази причина галактическият обект не може да бъде следен директно.

Материята, която попада върху него обаче, се нагрява до доста високи температури и изпуска лъчи в друг честотен диапазон. По тези лъчи учените съдят за съществуването на черна дупка, включително на квазар.

Британските учени са употребявали черни дупки и квазари за проучване на свойствата на междузвездния газ, който изпълва Вселената. Те са работили с данни, събрани от телескопите на хавайската обсерватория Кек.

Астрономите са анализирали характерностите на лъчите, които квазарите изпускат. Когато те са прекосявали през облак газ, параметрите му са се променяли. По тези промени учените са открили каква е била температурата на газа в младата Вселена. Оказало се, че в интервала от преди от 12 до 10 милиарда години температурата на междузвездния газ, изпълващ Вселената, внезапно е повишен - от 8000 до 12 000 градуса по Целзий. Тъй като по това време Вселената се е разширявала с доста огромна скорост, газът е трябвало да изстива.

Учените са предположили, че нагряването е станало с помощта на " работата " на квазарите. Излъчваните от тях високоенергийни ултравиолетови лъчи са изваждали електрони от атомите на хелия в газовите облаци. Тези електрони, на собствен ред, са се сблъсквали с други атоми и вследствие на това газът се е нагрявал.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР