Археолози са провели ново изследване на мястото на корабокрушението недалече

...
Археолози са провели ново изследване на мястото на корабокрушението недалече
Коментари Харесай

Нови артефакти от мястото на Антикитерския механизъм

Археолози са провели ново проучване на мястото на корабокрушението недалече от гръцкия остров Антикитера, където през 1900 година е открит фамозният Антикитерски механизъм.

За времето на експедицията откривателите са извадили от дъното повече от 50 предмета, в това число бронзов подлакътник, който евентуално е бил част от престол, остатъци от флейта, керамични съдове, фигура от антична настолна игра и няколко фрагмента от самия транспортен съд.

© Brett Seymour, EUA/ARGO

За находката се оповестява на уеб страницата на Woods Hole Oceanographic Institution.

Учените считат, че корабът е потопен почти през 65 година пр.н.е. Той е бил отрит от гръцки водолази, които търсели гъби през 1900 година югозападно от остров Антикитера. Тогава от кораба били извадени 36 мраморни скулптури, изобразяващи герои и богове, бронзова фигура на спортист в естествена величина, фрагменти от бронзови статуи, предмети за декорация, а също остатъци от екипажа и пасажерите на кораба.

Най-интересна се оказала находката на механизъм с предавки, получил названието механизмът от Антикитера . Учените го назовават първия компютър в света.

С помощта на подводен уред през 2014 и 2015 година експертите в началото съставили триизмерна карта на морското дъно, обхващаща повърхност от 10 500 кв. м.

© Brett Seymour, EUA/ARGO

След това мястото на корабокрушението било изследвано от подводни археолози. Работата е провеждана на дълбочина 55 метра от 26 август до 16 септември. С металотърсач било открито, че предметите са разхвърляни на повърхност 40 на 50 метра, което приказва за огромните размери на потъналия транспортен съд.

По време на гмурканията археолозите извадили изцяло съхранена амфора, оловен диск, две оловни котви, елементи от оловната облицовка на кораба, лагинос (древногръцки съд, който се слага на масата), каменен обект с квадратна форма (вероятно основа на статия) с 12 отвора и цялостен с към момента неустановено вещество.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР