Археолози са открили лабиринт на 2000 години в Индия, който

...
Археолози са открили лабиринт на 2000 години в Индия, който
Коментари Харесай

Откриха лабиринт на 2000 години в Индия

Археолози са разкрили лабиринт на 2000 години в Индия, който прилича доста лабиринта, открит върху глинена плоча в Пилос (Гърция), която е на възраст 3200 години.

Квадратният лабиринт има повърхност 17 кв.м и се намира в Гедимеду, Южна Индия. Открит е от археолози от Верарахендранския археологически и исторически проучвателен център. Мястото на разкопките е било античен търговски път, минаващ по източното крайбрежие.

Местните са построили храм върху лабиринта, само че археолозите ще изискат премахването му, с цел да може да продължат разкопките.

С. Равикумар (S. Ravikumar), който е водач на изследователския екип, споделя за Times of India :

„ В лабиринта има единствено веднъж, който води до задачата. Поверието е, че всички стремежи на този, който успее да мине вярно през маршрута, ще бъдат изпълнени. Ширината на пътеките за вървене варира от 79 сантиметра до 1 метър. Входът гледа на изток. Моделът е същият като този, който виждаме на глинената плочка от Пилос – един от най-старите лабиринти, изобразени на глина. “

Глинената плоча е оживяла пожар в Микенския замък преди към 3200 години. Това е много значим артефакт, макар че най-вероятно е произведение на някой писар, който просто си е драскал, тъй като основната цел на глинената плоча е да се разказват доставки на кози (предната страна на плочата).

Гърците на Александър Велики нападнали Индия няколко века откакто плочата била основана. Символът лабиринт се популяризирал към Египет и други страни през вековете. Например на италианска делва за вино от VII пр.н.е. век са изобразени бойци, които се пробват да избягат от лабиринт. На делвата също е написана думата Троя.

Пилоската глинена плоча също е обвързвана с Троя. Тя е открита наоколо до обичайния (когато не е на война) дом на крал Нестор, който оказал помощ в обсадата и разрушаването на Троя. Победата над града нормално се отнася към 1250 година пр.н.е.

Значенията на лабиринтите в античния свят са комплицирани и разнородни. В някои азиатски култури лабиринтът се свързва с „ бягството от самсара и законите на кармата “. Самсара значи цикълът на човешкия живот – раждане, гибел, прераждане. Да избягаш от самсара, значи прояснение и постигане на парадайса (небесата).

Символизмът на лабиринтите се свързва също и с омагьосани гори, придвижването на Слънцето, ритуали за прекосяване от профанното към сакралното и „ пътешествието на живота през компликации и илюзии “ съгласно Илюстрираната енциклопедия на обичайните знаци на Дж. Купър (J. Cooper).

Лабиринти са употребявани и в строителството на домове за да бъдат комплицирани и заблудени злите сили и духове.

The Epoch Times

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР