Археолози от Югозападния университет Тринити (Ню Мексико) обявиха, че са

...
Археолози от Югозападния университет Тринити (Ню Мексико) обявиха, че са
Коментари Харесай

Геолози откопали библейските градове на греха Содом и Гомор?

Археолози от Югозападния университет Тринити (Ню Мексико) оповестиха, че са разкрили руините на античните древен градове на прегрешението Содом и Гомор, подложени на съсипия по Божията воля, оповестява Christian Today.

Според ръководителя на изследователския план проф. Стив Колинс (Steve Collins) този извод е изработен след съществени проучвания, провеждани в продължение на 10 години на мястото на разкопките в Тал ел-Хамам.

По думите на Колинс откритите от археолозите руини на античен комплекс от бронзовия век принадлежат на огромен град-държава, който е бил незнаен на учените преди началото на ръководения от тях план.

„ Археологическата група откри същинска „ златна жилка “ от антични монументални уреди и артефакти “, споделя Колинс. Сравнението на откритите руини с останките на други антични градове, ситуирани наоколо, разрешава да се приказва за оптимално съвпадане по редица критерии, известни за Содом от библейските текстове.

Библията загатва за гибелта не на два, а на четири от пет града, ситуирани в региона на Мъртво море в края на XVIII в. пр.н.е. Петте града страни Содом, Гомор, Адма, Севоим и Бела образували коалиция, която се намирала под властта на съюза на четирима царе на Месопотамия, което грубо наказвали своите васали за неплащане на налози.

В Тора се споделя, че прегрешението на Содом и Гомор се заключавал в това, че те уморявали своите небогати от апетит, провеждали неправедни процеси и отказвали гостолюбие на пасажерите.

За това се приказва при оракул Езекил: „ Ето що беше беззаконието на сестра ти Содом, Нейното и на дъщерите ѝ: Гордост, уталожване с храна и нехайно спокойствие; А сиромахът и немощният не поддържаше. Те се и възгордяха и вършеха мерзости пред Мене; Затуй, като видях това, махнах ги. “ (16:49-50)

Бог споделил на Авраам, че Содом ще бъде погубен, само че след молитвите на Авраам Господ заречен да не изтребва града, в случай че в него се намерят 10 праведници. Праведници не се намерили и след спасяването от ангелите на фамилията на праведния Лот градовете били унищожени с огън от небето.

Изразът „ содом “ („ содом и гомор “) през днешния ден се използва за място на разврат.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР