Американски учени разгадаха тайната на вечната младост, като забележителното им

...
Американски учени разгадаха тайната на вечната младост, като забележителното им
Коментари Харесай

Учени разгадаха тайната на вечната младост

Американски учени разгадаха тайната на безконечната младост, като забележителното им проучване дава очаквания да бъде основано лекарство, което да предотвратява остаряването, заяви в. " Дейли мейл ". Резултатите от проучването са оповестени в списание " Нейчър ", оповестява Българска телеграфна агенция.

С такова лекарство хората освен ще живеят по-дълго, само че и ще са по-здрави, няма да страдат от сърдечносъдови болести и Алцхаймер, а кожата и косата им ще резервират младежкия си искра.

То би разрешило на мъжете и дамите да имат деца по натурален път даже в преклонна възраст. Увеличаването на броя на годините, в които човек е здрав, би облекчило доста здравните каси. За фамилиите също би намаляла тежестта от грижите за немощни близки.

Експериментът е като от кино лентата " Странният случай с Бенджамин Бътън ", в който героят на Брад Пит вместо да остарява, се подмладява.

Автор на проучването е онкологът доктор Роналд де Пиню от Харварския университет. Той обърна резултата от стареенето за първи път, правейки опити с мишки. Преди опита тяхната кожа, мозък, вътрешни органи били като на 80-годишни хора. Само за два месеца откакто получили лекарство, включващо основен ензим, животните имали толкоз доста нови кафези, че били съвсем изцяло подмладени. Въпреки че преди този момент те били към този момент безплодни, се сдобили с огромно поколение.

" Ако се отнасяше за хора, резултатът щеше да е като да имаш 40-годишен човек, който наподобява над 80, и да обърнеш резултата до равнищата за 50-годишен ". - сподели доктор Де Пиню. В основата на достижението са структури, наречени теломери. Това са дребни биологически часовници на крайчетата на хромозомите, които ги защищават от увреждане. С времето теломерите се съкратяват от ден на ден и това покачва риска от заболявания като Алцхаймер.

В последна сметка те стават толкоз къси, че клетките умират. Съществува ензим, наименуван теломераза, който може да построи още веднъж теломерите, само че нормално той се изключва в човешкия организъм.

Д-р Де Пиню съумял да разсъни още веднъж ензима у мишките, които били състарени прибързано, тъй че да се имитира процеса на стареене у хората.

Той очаквал методът му да спре или забави процеса на стареене, само че той даже го обърнал. Специалистите се надяват да съумеят да разработят лекарство със същия резултат за хората. Ако то бъде давано от междинна възраст, би могло да забави или предотврати развиването на сърдечносъдови болести, диабет, заболяването на Алцхаймер. То даже би могло да удължи живота. За основаването му обаче съществуват някои провокации.

В процеса на стареенето вземат участие доста механизми. Макар и теломерите да са значими, в него има и други фактори. Затова той едва ли може да бъде преодолян с едно само лекарство. Високото равнище на теломераза пък може да провокира рак.

До създаването на сходно лекарство против стареене ще минат повече от 10 години, предизвестяват специалистите.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР