Американецът Ричард Хек и японците Еичи Негиши и Акира Сузуки

...
Американецът Ричард Хек и японците Еичи Негиши и Акира Сузуки
Коментари Харесай

Нобелова награда по химия за паладиевия катализатор

Американецът Ричард Хек и японците Еичи Негиши и Акира Сузуки са тазгодишните лауреати на Нобеловата премия за химия. Отличието им се присъжда за създаването на средство, което разрешава да се основават толкоз комплицирани химикали, колкото се откриват в природата, осведоми националното радио. Те са разкрили ефикасни способи за свързване на въглеродни атоми, изграждащи комплицирани молекули, които усъвършенстват всекидневния ни живот.

Нобеловата премия за химия се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 година Първата премия получава холандският химик Якобус вант Хоф за откриването на законите на химичната динамичност и осмотичното налягане на разтворите. Лауреати на Нобеловата премия за химия с огромна популярност са: Сванте Арениус /1903/, Ърнест Ръдърфорд /1908/, Мария Кюри /1911/, Ирен и Фредерик Жолио-Кюри  /1935/.

Лауреатите ще бъдат наградени на 10 декември, в деня на гибелта на Нобел, от краля на Швеция Карл ХVI Густав на гала в Стокхолмската концертна зала. Наградата е на стойност към 1 милион евро.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР