За пустинните мравки магнитното поле на Земята не е просто

...
За пустинните мравки магнитното поле на Земята не е просто
Коментари Харесай

Магнитните полета оформят мозъка на пустинните мравки

За пустинните мравки магнитното поле на Земята не е просто компас: То може да оформя и техните мозъци.


Излизайки за първи път отвън гнездото си, младите мравки би трябвало да се научат да търсят храна. Мравките се образоват частично, като през първите три дни обикалят наоколо до гнездата си. По време на тази разходка те неколкократно стопират, а по-късно вършат пируети, с цел да погледнат назад към входа на гнездото, учейки се по какъв начин да намерят пътя към дома.

Но когато магнитното поле към входа на гнездото е нарушено, мравките чираци не могат да схванат накъде да гледат и постоянно гледат в инцидентни направления, оповестяват откривателите в Proceedings of the National Academy of Sciences. Нещо повече, промененото магнитно поле наподобява е повлияло на връзките сред невроните в центровете за образование и памет в мозъка на младите мравки.

Откритието " може да улесни по-доброто схващане на метода, по който магнитните полета се усещат при животните ", защото учените към този момент знаят един от методите, по които магнитните полета могат да повлияят на развиването на мозъка, споделя Робин Гроб, биолог в Норвежкия университет за просвета и технологии в Трондхайм.

От години учените знаят, че някои типове птици, риби, костенурки, молци и пеперуди разчитат на магнитното поле на Земята, с цел да се ориентират. През 2018 година Гроб и други учени прибавят към този лист и пустинните мравки. Изглежда, че младите мравки за пръв път употребяват магнитното поле като ориентир, до момента в който се учат по какъв начин да употребяват сетивата и слънцето като водачи, да се ориентират в вярната посока, с цел да погледнат назад към гнездото с неговия дребен, мъчно видим вход.

Да се разбере обаче къде в мозъка се обработват магнитните сигнали се оказа предизвикателство.

За да разгадаят случая, Гроб и сътрудниците му се обръщат към един тип пустинна мравка (Cataglyphis nodus), живееща в суха борова гора в Южна Гърция. Екипът маркира мравките с цветна точка, с цел да разграничи опитните от младите. Идентифицирането на стадия на мравките е било елементарно, споделя Паулина Флайшман, биолог, която е направила работата в университета във Вюрцбург, Германия. " Опитните мравки просто биха избягали от гнездото и изчезнали в търсене на храна, до момента в който новите се разхождат в дребни кръгове. "

Точно пред входа на гнездото откривателите слагат и устройство, което се заиграва с магнитните полета. При един от опитите, когато екипът употребявал устройството, с цел да обезсили частта от магнитното поле на Земята, която върви паралелно на земята, младите мравки се мъчели да се ориентират да се извърнат към входа на гнездото по време на образователните си разходки.

След това откривателите събират мравките, изваждат мозъците им и изследват двойка структури, наречени гъбични тела, които вземат участие в образованието и ориентацията. Мравките, изложени на смущаващо магнитно поле, имали по-малки гъбични тела с по-малък брой връзки сред невроните спрямо мравките, които се движели в естествена магнитна среда.

" Това е доста разумно ", отбелязва Хараламбос Кириаку, поведенчески генетик от университета в Лестър, Англия, който не е взел участие в проучването. Той изяснява, че образованието на мравките наподобява е директно обвързвано с анатомични промени в мозъка им. " Когато мравките се образоват, се виждат промени и в техните гъбични тела. Но когато прекъсвате магнитното поле, мравките не се научават и няма сходни промени ".

И въпреки всичко, необичайно е, че когато откривателите изцяло отстраняват магнитното поле към входа на гнездото - освен тази част, която е успоредна на повърхността - мравките могат да се ориентират напълно добре и мозъците им не демонстрират същите резултати, каквито се следят при мравките, изложени на промененото магнитно поле.

Възможно е това да се дължи на обстоятелството, че мравките могат да приоритизират навигационните знаци въз основа на наличната информация, допускат откривателите. Когато магнитното поле е нарушено, само че е налично, мравката може въпреки всичко да се опита да го осмисли. Докато " в случай че няма никаква магнитна информация, те могат да осъзнаят, че не могат да я употребяват, и да стартират да употребяват други подсказки ", споделя Флайшман.

Би било забавно да се научи дали тези магнитни сигнали оказват въздействие единствено при започване на живота или през целия живот на мравките, споделя Сузане Окесон, осезателен орнитолог в университета в Лунд, Швеция. Такива сигнали биха могли да бъдат изключително скъпи за организмите, живеещи в по-сухи пустини като Сахара, където формата на ориентирите непрестанно се трансформира. През нощта може да се развихри пясъчна стихия, а на сутринта, когато мравката излезе от гнездото, средата да е напълно друга. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР