За първи път кандидатствахме по подмярка 4.2 Инвестиции в преработка/маркетинг

...
За първи път кандидатствахме по подмярка 4.2 Инвестиции в преработка/маркетинг
Коментари Харесай

Най-голямата ферма за био телешко месо у нас е изградена с проект по ПРСР

„ За първи път кандидатствахме по подмярка 4.2 „ Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули ” от Програмата за развиване на селските региони (2014-2020 г.) през 2015 година, а през 2017 година подписахме контракт за финансирането му “. Това сподели в изявление за БГНЕС Благовеста Василиева, притежател на дружество за преправка на месо в с. Горно поле, общ. Маджарово, обл. Хасково. „ Така направихме първото по рода си преработвателно дружество у нас, което е със 100% затворен цикъл на производството. Тук произвеждаме единствено и само био телешко месо “, посочени още за медията ни Благовеста Василева. Стойността на плана е в размер на 972 678,07 лева

„ Фермата ни се развива към този момент 27 години. Отдавна мечтаехме да създадем затворен цикъл на производството, защото в България на никое място нямаше биокланица, през която да преработим нашите животни, с цел да се направи краен артикул от биотелешко месо. С години чакахме да получи приоритет биоземеделието в ПРСР. И ето, че този миг пристигна, имаше точки, които ние спечелихме като биопроизводители, по тази причина кандидатствахме и реализирахме този план “, ни описа Василиева. Тя добави, че предприятието работи от есента на 2019 година и всички машини са нови.
Благовеста Василева
Благовеста Василева ни заяви, че сами не са могли да приготвят документите си за подобен вид план. „ Кандидатствали сме и по други ограничения на ПРСР – по 4.1 за земеделска техника, в предходния интервал също – по размер 311 за селския туризъм, само че постоянно сме работили с консултантска компания “, съобщи Василиева. „ Ние сме стопани, земеделци, не можем да разбираме от всичко “, добавя притежателят на фермата.

„ С Министерството на земеделието имаме отлична връзка. Там работят готови и качествени хора, които постоянно са отсреща да оказват помощ “, уточни още Василева. И посъветва кандидатстващите по ПРСР да подават анекс към договорите си, при мечтана смяна. „ Например, планът за тази касапница трябваше да се преработи напълно и Държавен фонд „ Земеделие “ ни го утвърдиха. С направените промени си спестихме средства. Кланичната зала трябваше да е 6.50 съгласно условията, само че първата архитектурна компания направи постройките с по 10 м. височина.

След като видяхме, че има опция да се понижи тавана, наехме друга компания, която предложи построяването на по-ниски здания “, споделя Василиева. И посочи, че при застроена повърхност от 650 кв.м. да се понижат параметрите на постройките на половина, икономисва доста средства от цената на плана. И ето през днешния ден разполагаме с функционална и красива постройка “, похвали се бенефициента по Програмата.

***

Материалът е финансиран със средства от Програма за развиване на селските региони (2014-2020 г.), с поддръжка на Европейския съюз, посредством Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони.
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР