Всяка година по Великден в с. Баня се прави т.нар.

...
Всяка година по Великден в с. Баня се прави т.нар.
Коментари Харесай

Триетажно хоро: Вижте откога датира тази традиция в с. Баня

Всяка година по Великден в с. Баня се прави така наречен триетажно хоро . Това е нещо неповторимо като обичаи и по тази причина селото има притегателна мощ за доста туристи.

„ Откакто свят светува това хора се прави това триетажно хоро. То е емблема на художествената ни самоинициатива “, споделя Надежда Кехайова

От думите ѝ стана ясно, че Великден в село Баня се чества четири дни, а хорото се прави по време на третия ден в местността Дабето.

 Кукерски фестивал в село Елешница: Защо се чества на Великден? Тази събота и неделя 2 мин. Кукерски фестивал в село Елешница: Защо се чества на Великден?  Банскалии разкриват по какъв начин се подготвя най-вкусното агнешко Тази събота и неделя 2 мин. Банскалии разкриват по какъв начин се подготвя най-вкусното агнешко  Великденските обичаи в Добринище: Защо младите мъже се надбягват с коне? Тази събота и неделя 2 мин. Великденските обичаи в Добринище: Защо младите мъже се надбягват с коне?  Отец Касапинов: Трябва да имаме очи, с цел да забележим чудесата Тази събота и неделя 3 мин. Отец Касапинов: Трябва да имаме очи, с цел да забележим чудесата  Кукерски фестивал в село Елешница: Защо се чества на Великден? Тази събота и неделя 2 мин. Кукерски фестивал в село Елешница: Защо се чества на Великден?  Банскалии разкриват по какъв начин се подготвя най-вкусното агнешко Тази събота и неделя 2 мин. Банскалии разкриват по какъв начин се подготвя най-вкусното агнешко  Великденските обичаи в Добринище: Защо младите мъже се надбягват с коне? Тази събота и неделя 2 мин. Великденските обичаи в Добринище: Защо младите мъже се надбягват с коне?  Отец Касапинов: Трябва да имаме очи, с цел да забележим чудесата Тази събота и неделя 3 мин. Отец Касапинов: Трябва да имаме очи, с цел да забележим чудесата

„ Смята се, че по този начин момчета се пробват да стигнат по-близо до Бог . Колкото по-висока е кулата на хорото, толкоз по-близо са те до господ “, изяснява още Надежда Кехайова.

Мъжете, които танцуват това хоро, не са експерти. Необходими са им били обаче единствено няколко подготовки.

„ Единственото, което е значимо, е да си от село Баня и да го почувстваш в кръвта си, с цел да се изкачих на хорото “, безапелационна е Надежда Кехайова.

Снимка: bTV

Традицията се наследява от татковци и дядовци, като най-младите мъже се качват най-отгоре.

Друго особено нещо в село Баня са пролетните игри. „ Това е един празник на духа, на Възкресението, на всички нас “, безапелационна е Надежда Кехайова.

В село Баня на този ден се раздават и захарни петлета. Прави се и празнична боза, която се пие на Великден.

Жените обличат празничните си носии и отиват на тържеството. Те се наследяват от майките и бабите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР