Все повече служители, работещи от разстояние, просто изпълняват основните си

...
Все повече служители, работещи от разстояние, просто изпълняват основните си
Коментари Харесай

Дистанционно работещите са все по-малко ангажирани с компанията

Все повече чиновници, работещи от разстояние, просто извършват главните си отговорности, без да способстват за по-големите цели на организацията. Според проучване на Gallup ангажираността им към компанията, за която работят, понижава от ден на ден, което демонстрира, че водачите към момента не са намерили решение на провокациите пред работата от разстояние.

На фона на продължаващия спор към отдалечената работа нови данни демонстрират, че хората, които работят от вкъщи, се усещат все по-откъснати от задачите на своята организация.

Рекордно невисок дял (28%) от работещите от разстояние считат, че задачата на компанията им ги кара да усещат работата си значима, което е спад по отношение на 32% през предходната година и 37% през 2020 година

За чиновниците, които могат да работят хибридно – и от у дома, и от офиса – в действителност има покачване на годишна база – от 32 на 33%. Проучването проучва отговорите на близо 9000 чиновници сред пролетта и лятото на 2023 година

В отчета се отбелязва по какъв начин връзката сред работещите от разстояние и техните работодатели се усеща от ден на ден като фрийлансърите, работещи в гиг стопанската система, което допуска, че от ден на ден чиновници просто извършват предоставените им задания, без да способстват повече за по-големите начинания на компанията. Работещите от разстояние също по този начин се усещат по-малко лоялни, което може да се отрази на задържането на чиновниците и тяхната продуктивност.

Данните идват в миг, когато от ден на ден компании, в това число Goldman Sachs, Meta и Zoom, лимитират отдалечената работа.
По-продуктивни – в офиса или у дома?
Въпреки многото изследвания за продуктивността на отдалечената работа, към момента няма безапелационни данни, които да наклонят везната към едната или другата страна. Едно неведнъж представено изследване измежду чиновници за въвеждане на данни в Индия открива, че те са по-продуктивни в офиса. Други проучвания демонстрират, че хората са склонни да изоставен, в случай че бъдат принудени да се върнат в офиса на цялостен работен ден, защото доста от отдалечено работещите споделят, че изгубеното време в път до офиса или обедните почивки могат да бъдат оползотворени във фитнеса или осъществяването на персонални отговорности.

За някои компании работата от разстояние е подобаваща, защото работодателите се доверяват на чиновниците си, че ще си свършат работата. За други обаче желанието за съдействие и персонално менторство дава на хората по-голямо чувство за цел и принадлежност.

Разминаването тук може би се дължи на неналичието на връзка сред чиновниците и техните мениджъри за това от кое място би трябвало да работят. Според изследването на Gallup единствено 12% от фирмите са подготвени за работа от разстояние, избирайки от къде да извършват отговорностите си, посредством полемики в екипа. Но за някои компании това, което е положително за бизнеса, е по-важно от това, което е положително за хората.
Ще се върнат ли чиновниците в офиса?
Около 17% от фирмите в областта на услугите възнамеряват през идната година да изискват повече работа от офиса, отчитайки спад в културата на работното място, сплотеността на екипите, връзката, образованието и менторството на чиновниците, настояват последните изследвания на Empire State Manufacturing Survey и Business Leaders Survey.

От друга страна, общата ангажираност нараства постепенно, демонстрира проучването на Gallup, като 34% от чиновниците се усещат ангажирани на работното място, спрямо 32% през предходната година и 40% в средата на 2020 г. 

Процентът на интензивно неангажираните чиновници, доста от които считат, че множеството от потребностите им на работното място не са задоволени, също е намалял през 2023 година

Тези промени са най-силно изразени измежду чиновниците в офиса, към 30% от които се усещат ангажирани. При хибридно работещите и напълно отдалечените чиновници не се следи усъвършенстване на ангажираността, макар че 38% и от двете групи към момента оповестяват, че се усещат ангажирани.
Могат ли фирмите да усилят ангажираността на чиновниците?
Анализаторите от Gallup откриват, че лекото увеличение на ангажираността на някой от отдалечено работещите чиновници се дължи на това, че компанията, за която работят, е комуникирала тъкмо и ясно какво се чака от тях, разполагат с подобаващото съоръжение, с цел да извършват дилемите си, и им се дават благоприятни условия да се занимават с планове, които най-добре подхождат на уменията им. Въпреки това общата ангажираност към момента е по-ниска от равнищата преди пандемията.

Възможно е някои чиновници и длъжности да не са подобаващи за отдалечена работа, като да вземем за пример такива, които изискват непрекъснато съдействие и реакция на условия на клиенти и сътрудници. Това, несъмнено, би трябвало да бъде деликатно тествано въз основа на крайната цел на всяка организация и условията на работата – и до каква степен добре всеки човек може да реализира самостоятелна продуктивност, екипно съдействие и стойност за клиентите ", се показва в отчета на Gallup.

Тези спорни данни подсказват, че фирмите към момента не са сигурни в най-хубавия метод за поддържане на продуктивността и ангажираността, като в същото време да се преценяват и с потребностите на чиновниците, доста от които изрично отхвърлят да се върнат в офисите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР