Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще стартира нова

...
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще стартира нова
Коментари Харесай

МТСП стартира нова мярка в подкрепа на фирмите

Министерството на труда и обществената политика (МТСП) ще започва нова мярка в поддръжка на работодателите, които желаят да подобрят характерните умения на своите чиновници. Тя ще е с народен обсег и се назовава „ Нови умения “, като се чака да започва до началото на лятото.

Новината беше обявена от Десислава Ушколова, шеф отдел „ Програмиране и договаряне “ в Главна дирекция „ Европейски фондове, интернационалните стратегии и планове “ към МТСП, по време на конференцията „ Преход на опциите – Кюстендил “, провежда от „ Бранд Медия България “.

Събитието е част от плана „ Преход на опциите “ (Transition Opportunities, с акроним TOP), финансиран с европейски средства по политиката на доближаване на Европейски Съюз.

Тази процедура ще даде опция на работодателите да декларират, че имат потребност да обучат своите чиновници на характерни умения “, сподели  Десислава Ушколова.

Тя посочи, че образованията ще са изцяло самостоятелни, на база потребностите на съответното работно място. Процедурата е с бюджет 50 млн. лева и „ до началото на лятото съм съвсем сигурна, че ще я обявим “.
Мерки в поддръжка на по-справедлив преход
Има доста благоприятни условия за финансиране на по-справедлив преход, само че за жалост, не са познати “, сподели Ушколова.

Тя даде за образец няколко стратегии, които се извършват от МТСП в поддръжка на по-справедливия преход към въглеродно неутрална стопанска система. По стратегия „ Развитие и човешки запаси “ 2021 – 2027 се реализира картографиране на уменията и настройките за развиване на 15 100 заети в ТЕЦ-овете и мините в Кюстендил, Стара Загора и Перник. Всички съпътстващи ограничения са свързвани с преквалификацията на уменията на хората.



Снимка: Презентация МТСП

В момента има отворена процедура, от която могат да се възползват хората, които желаят да се преквалифицират – посредством ваучерен механизъм. Отделно има ваучери за обществени умения. Все отново този зелен преход е обвързван с възстановяване и на цифровите умения. Всеки един от нас има потребност от повишение на тези умения поради технологиите “, сподели още Десислава Ушколова.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР