Впечатляващата приключенска история на Джой Фокс започва с един тъжен

...
Впечатляващата приключенска история на Джой Фокс започва с един тъжен
Коментари Харесай

Джой Фокс - една пътешественичка на 89, която все още пътува сама

Впечатляващата приключенска история на Джой Фокс стартира с един печален край - краят на годежа ѝ, който я оставя с разрушено сърце. Това се случва през януари 1956 година Тогава тя е на 20 години и живее в дребното британско градче Уивънхоу, само че стартира да мечтае за света оттатък провинцията.
 Джой Райън - 94-годишната американка, която обикаля света с внука си
И на 94 не е късно за околосветско странствуване

Баба и внук са супер тандем

Джой Фокс произлиза от непретенциозно семейство и не се радва на нехайно детство. По това време светът претърпява Втората международна война. Заради бурните времена тя по този начин и не пътува, само че помни историите на майка си за нейните пътувания до Египет, Китай и Индия - дестинации, които е посетила с нейния татко. По-големият брат на Джой - Алън, също ѝ е приказвал за пътуванията си до Венеция и хубостта на града. Вдъхновена, само че към момента тъжаща по изгубената обич, дамата взема решение, че и нейното време за пътешествия е пристигнало. Тя продава годежния си пръстен и се отдава на порива си да изследва света.

" Нямам визия по какъв начин стигнах от това село до Дувър и след това на ферибота. Но по-късно взех влака и минах през Франция и Швейцария до Италия. И това беше първата ми глътка въздух надалеч от вкъщи ", споделя Джой Фокс.

Днес към този момент на 89 години, тя даже и не си помисля да забавя темпото. И продължава да пътува по света със същите приятност и възторг, с които го прави и когато е била на 20. Нейният неограничен авантюристичен дух неотдавна ѝ носи премията JourneyWoman Evelyn Hannon. Отличена е от JourneyWoman - световна организация, която предизвиква дамите над 50 години да пътуват независимото.

" Нямах визия, че ще продължа да пътувам на тази възраст ", признава Фокс. " Но това, че съм благословена с положително здраве, значи, че към момента мога да опознавам повече от света. "

За Джой Фокс първото приключенско преживяване е в Италия. Там тя прекарва две седмици и в това време се сближава с италианец, който ѝ демонстрира забележителностите на страната. Двамата дружно преглеждат Портофино, Рапало, Милано и други градове в страната.

" Срещнах Луиджи на едни танци, той ми сподели италианската Ривиера ", спомня си още дамата. " Единственият проблем беше, че той искаше да ми покаже и всички църкви, само че аз не бях облечена уместно, по тази причина не можах да вляза в нито една от тях. Но в този момент съм по-предвидлива и постоянно нося шал със себе си, когато пътувам ", споделя през смях тя.

Завръщайки се назад в Англия, Джой към този момент освен е преодоляла проваления си годеж, само че и се усеща по-смела, с повече самочувствие и вдъхновение. Скоро по-късно обаче фамилията ѝ се мести във Ванкувър, Канада, където тя се влюбва още веднъж и се омъжва. Следващите ѝ пътешествия включват къмпиги, брачна половинка ѝ, както и децата.

" Съпругът ми обичаше да къмпингува и той ненапълно ми оказа помощ да схвана природата... искаше да види всички водопади и реки ", споделя Джой за него.

Двамата дружно с трите си деца обикалят доста из Канада, както и Съединените щати. По-късно обаче, когато децата са към този момент огромни, а брачният партньор ѝ е ангажиран с бизнес пътувания, тя стартира още веднъж да пътува сама. И продължава да го прави и след 2015 година, когато брачният партньор ѝ почива.

Пътешественичката посещава Монако, Австралия, Нова Зеландия и островите Кук. За 65-ия си рожден ден пък отпътува за Шотландия, с цел да опознае страната, в която е родена, преди фамилията ѝ да се реалокира в Англия.

" Шотландия е обичана, просто тъй като съм родена там. Но също по този начин имах един миг в Шотландия, на мръкване, когато гайдарят излезе и изсвири The Lament... ". Такива моменти обичам ", споделя Джой Фокс.

За 84-ия ѝ рожден ден следва посещаване на Норвегия. А там изживява още нещо незабравимо. " Да видя Северното зарево на рождения си ден беше необикновено ", добавя тя.

Другите ѝ пътувания я водят в Австралия, където преодолява страха си от вода, с цел да види Големия бариерен риф. В Нова Зеландия пък плува с делфини.

" Мислех си, че в никакъв случай няма да мога да го направя, потресвам се от вода. Но гидът сподели: " Не, записали сте се, платили сте, с цел да го извършите, тъй че го направете. " Направих го и се веселя за това... крещях от самото начало... от неспокойствие ", спомня си още шотландката.

В изявлението си за BBC тя издава и някои препоръки за соло пътешествениците. Според нея най-важното е човек да се усеща удобно в личната си компания. Тя предлага всеки да отдели време, с цел да се приготви за първото си независимо пътешестване, като преди този момент свикне да прави неща самичък в града, в който живее.

" Хапнете на открито няколко пъти, с цел да свикнете да се храните сами, когато отидете в чужбина. Харесвам личната си компания, щастлива съм и сама, само че е значимо да си свикне ", прецизира Джой Фокс.

Тя издава, че за някои пътувания разчита на помощта на туристически сътрудник, за други се оправя напълно сама, а най-рядко избира проведени екскурзии. За да бъде пък приключението ѝ в действителност запаметяващо се, не залага единствено на типичните туристически местоположения и действия, а избира такива, които могат да я накарат да се развълнува същински - като плуването с делфини да вземем за пример.
 Алоха Уондъруел - първата жена, обиколила света с кола
Алоха Уондъруел - първата жена, обиколила света с кола

Ето какво знаем за невероятната история на едно момиче, водено от авантюристичен дух

Макар и да е към този момент на 89 години, пътешественичката не е завършила с пътуванията. Издава, че не е броила страните, които е посетила през годините, само че възнамерява идващите. По-късно през 2024 година ѝ следва да пътува до Малта, където ще означи 65-ата годишнина от сватбата си. А за идния си 90-годишен празник пък обмисля нещо наистина специално. В листата ѝ са дестинации като Азорските и Канарските острови, както и още веднъж Италия, където този път ѝ се желае да види езерото Комо.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР