Висок скок и бекон са сред необичайните причини за смърт,

...
Висок скок и бекон са сред необичайните причини за смърт,
Коментари Харесай

Странни случаи на смърт от времето на Тюдорите

Висок скок и бекон са измежду необикновените аргументи за гибел, написа Smithsonian.

В Тюдорова Англия гибелта е идвала по доста способи. Войните непрекъснато взимали животи. Болестите настигали слаби и възрастни. Опасности по време на бременността заплашвали живота на майки и деца. И на всичкото от горната страна непрекъснато се случвали произшествия.

Екип от историците от университета Оксфорд във Обединеното кралство се пробват да схванат какви злополуки са се случвали през XVI век в Англия. Те проучват сведения от следователи и очевидци от това време, с цел да придобият по-добра визия за това, какъв е бил животът по това време и да сравнят тогавашните опасности с тези, които хората срещат през днешния ден.

Дотук работата им се отплатила с няколко забавни случая: младо момиче, евентуално братовчедка на Шекспир, чиято гибел може би е въодушевила сцената със удавянето на Офелия (Хамлет). Всъщност половината от смъртоносните произшествия по това време са били от удавяне. Трудовите рискове пък се различавали на районно равнище. Но проучването демонстрира, че е имало и доста по-странни способи, по които хората умирали. Ето някои от тях:

 Скачане с кол (висок скок)

Днес го познаваме като спорт. Тогава е било способ за прескачане на потоци или езерца. На 25 декември 1521 служащият Робърт Бакър поел по късия маршрут на път за къщата на църковния ректор. Този път включвал прескачане на малко езеро благодарение на кол. За злощастие прътът се счупил на две и Бакър паднал в езерото и се удавил. Подобен случай имало и през 1540 година.

Бекон

Болнавата вдовица Елизабет Браун работела като слугиня в имението на Хю Талмидж в Хънтингтън. На 12 февруари 1543, до момента в който се топлела до печката, тя станала жертва на фрапантен случай. Четири огромни части бекон, които били провиснати в комина над печката, паднали  върху нея. Четири дни по-късно тя умряла от пострадванията.

Тоалетната

Между 8 и 9 сутринта на 2 юни 1523 пекарят от Кеймбридж Джордж Дънкан отишъл във външната тоалетна на задния си двор. Вероятно интоксикиран, Дънкан паднал в дупката. Отвратителната миризма го задушила. (Този случай не е неповторим за XVI век. През 2014 двама починали, пробвайки се да извадят телефон от портативна тоалетна.)

Състезание с коне

По това време този спорт набирал известност, само че пистите не били идеални. На 6 януари 1540 двама ездачи – Хенри Хедлам и Брайън Нютон – се състезавали на писта покрай Лондон. Заради високата скорост конят на Нютон се блъснал чело в един бряст. Удряйки главата си в един клон, Нютон паднал и си счупил врата. Починал на идващия ден. Конните надбягвания представлявали заплаха даже и за наблюдаващите. През 1534 Джейн Джонис гледала съревнование и един кон я прегазил. Тя имала пострадвания по тялото и краката и умряла четири дни по-късно.

Часовници

Часовниците били нещо огромно през XVI век – безусловно и преносно. Въпреки че производството на часовници процъфтявало, самите часовници били много едри през този интервал. Първите механични часовници били направени от метал. Един ден през 1513 година служащият Джон Таунсенд държал стоманен часовников механизъм, който му се изплъзнал от ръцете и паднал върху главата на 5-годишния Уилям Брет. Детето умряло на идващия ден.

Торти

Един доста чудноват бит – неделята преди Великден децата трябвало да се качват на покрива на локалната черква и да хвърлят тортички по наблюдаващите долу. На 28 март 1507 година две момчета не били измежду хвърлящите. Вместо това те били в тълпата. И до момента в който тортичките летели от върха на църквата, някои замерил двете момчета с камъни и ги умъртвил.

Отрова за мишки

През XVI век битката с плъховете всекидневно се водила благодарение на арсенов триоксид (мишеморка). За злощастие отровата изглеждала като безвредна пудра за Барбара Гилбърт от Лейчестър. Мислейки си, че взема брашно, тя смесила отровата с мляко, с цел да направи вечеря за фамилията си. Когато пробвала сместа, се отровила. Това не е единственият случай на отравяне с арсенов триоксид. През 1599 година Маргарет Мореланд станала през нощта, с цел да обслужи болния си брачен партньор. Вместо да му донесе бира, тя му дала буркан със примес от вода и арсенов триоксид.

Елен

Не се закачайте с мъжки елени по време на любовния сезон. На 18 октомври 1535 година Робърт Уайфал местел насечени дърва от дребна горичка, когато го нападнал елен. Уайфал претърпял доста пострадвания, в това число прободни рани и счупвания и умрял на място.

Прозорци

На 22 март 1599 година мъж на име Джон Нортън желал да нахрани ястреба си. Той считал да отстреля гълъб и да го сервира на ястреба. Вместо да излезе на открито, Нортън избрал да стреля от прозореца на спалнята си (явно и преди е правил така). Поставяйки оръжието си на перваза, го заредил и почнал да сменя някаква част от приклада. В тези времена рамките на прозорците били закачени за жици и една такава жица се оплела в пружината на оръжието, изстрелвайки патрона наопаки. Нортън умрял на място.

Днес имаме доста механизми и правила за сигурност, с цел да заобикаляме сходни произшествия, или най-малко някои от тях.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР