Вчера се навършиха 20 години от присъединяването към Европейския съюз

...
Вчера се навършиха 20 години от присъединяването към Европейския съюз
Коментари Харесай

Страните от региона настигат по реални доходи Германия

Вчера се навършиха 20 години от присъединението към Европейския съюз на 10 страни. Осем от тях са от района на Централна и Източна Европа – Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения. Другите две са Кипър и Малта. 

Техният образец бе последван от България и Румъния през 2007 година и Хърватия през 2013 година.

В осемте страни от Централна и Източна Европа, включили се към съюза през 2004 година, приходите на човек от популацията са нарастнали бързо, се показва в най-новото изследване на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). То е отдадено на икономическото развиване на страните, включили се към Европейски Съюз преди две десетилетия.

Средният БВП (БВП) на човек от популацията (по пазарни обменни курсове) се е нараснал значително в осемте страни. През 1995 година той е представлявал едвам 14 % от Брутният вътрешен продукт на човек от популацията в Германия, през 2003 година се е равнявал на 26 %, а през 2023 година е достигнал 50 %.

Това значи, че икономическата продукция на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения се е доближила с 24 процентни пункта до тази на Германия, откогато осемте страни са в Евросъюза, показва Европейска банка за възстановяване и развитие.

Съществена част от този стопански растеж, а точно 14 процентни пункта, може да бъде обсъждана като " бонус, получен с помощта на присъединението към Европейски Съюз ". Той произтича от бързия напредък на износа на тези страни по отношение на брутния им вътрешен артикул, на фона на по-дълбоката им интеграция в европейските и международните вериги за доставки, се показва в разбора.

Средният Брутният вътрешен продукт на човек от популацията в изброените осем членки на Евросъюза, възлизащ на 14 % от Брутният вътрешен продукт на човек от популацията на Германия през 1995 година съответствува със междинното съответствие, следено през днешния ден в прилежащи на Европейски Съюз страни, измежду които са Молдова, Турция и Украйна, показват специалистите на Европейска банка за възстановяване и развитие.

Към 2023 година равнищата на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията варират доста измежду страните, включили се към Европейски Съюз след 1 май 2004 година, включително Хърватия, Румъния и България.

Съотнесен към немския БВП на човек от популацията, този на България се е равнявал на 28 % към 2023 година, до момента в който на Естония и Словения - на сред 58 и 59 %.

Хората в България и Румъния са утроили своите приходи на човек от популацията, съпоставени с приходите в Германия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР