Във втория си опит зад камера Маестро актьорът Брадли Купър

...
Във втория си опит зад камера Маестро актьорът Брадли Купър
Коментари Харесай

Ще донесе ли Маестро дълго чакания Оскар на Брадли Купър?

Във втория си опит зад камера " Маестро " артистът Брадли Купър се превъплъщава в облика на известния американски пианист, диригент и композитор от 20-и век Ленард Бърнстейн. Като режисьор, продуцент, съсценарист и реализатор на основната роля в биографичния филм Купър има всички шансове да попадне в конкуренцията за премиите " Оскар ", само че дали най-накрая ще завоюва дълго чаканото самопризнание от американската кинокадемия?

Историческата стачка на актьорите и сценаристите в Холивуд - първата от 63 години, остави своя отпечатък върху кинофестивала във Венеция, където " Маестро " беше показан през уикенда в отсъствието на своя режисьор и водещ артист. Биографичната лента, утвърдена от фамилията на Ленард Бърнстейн и копродуцирана от Мартин Скорсезе и Стивън Спилбърг, е измежду 23-те кино лентата, които ще се съревновават за премията " Златен лъв " на венецианската Мостра.



В своите два часа " Маестро " се концентрира върху прочувствения живот на Ленард Бърнстейн (1918-1990), неговата хомосексуалност и измъчената връзка със брачната половинка му от чилийски генезис, актрисата и активистка Фелисия Монтеалегре, изиграна от Кери Мълиган.

Необикновената кариера на композитора, който ще бъде запомнен с музиката на " Уестсайдска история ", остава на назад във времето. 

Подобно на първия си режисьорски опит " Роди се звезда ", в който взе участие дружно с Лейди Гага, Брадли Купър изследва връзките сред творчеството и прочувствения живот на актьора. 



Според анализаторите актьорското осъществяване на Брадли Купър го прави мощен кандидат за премията на кинофестивала във Венеция, както и за " Оскар ".

Купър извървя пътя от симпатягата от филми като " Последният ергенски запой " и " Ловци на шаферки " до кинодеец с девет номинации за оценки на Американската академия за кинематографично изкуство и просвета. 

В случая с Брадли Купър наблюдаващите даже приказват за " проклятието на " Оскар-ите ". Причината? Купър общо като артист, сценарист и продуцент има девет номинации за награди на американската киноакадемия, без да е печелил - повече даже от тези на " горката " Глен Клоуз. Холивудската актриса е печално известна с това, че се е разминавала с водещото киноотличие осем пъти. 



Като продуцент, режисьор и съсценарист на " Маестро " (заедно с Джош Сингър) Купър има късмет да получи четири номинации за " Оскар ". Рекордът за най-вече номинации в една и съща година - шест през 1954 година, принадлежи на именития Уолт Дисни. Той е и рекордьор с най-вече извоювани статуетки в една и съща година - четири, още веднъж през 1954 г. 



Как стартира дългата история на Брадли Купър с " Оскар " -ите?

Купър има три номинации за кино лентата " Роди се звезда " - за най-хубав филм, най-хубав артист и най-хубав приспособен сюжет (заедно с Ерик Рот и Уил Фетърс). Той обаче се разминава с номинация за постановка на " Оскар " -ите, макар че е номиниран в тази категория за оценките " Златен глобус ", на режисьорската колегия, " Изборът на критиците " и БАФТА. Това се случва през 2019 г. 

Преди това Купър е номиниран за най-хубав артист през 2013 година ( " Наръчник на оптимиста " ) и 2015 година ( " Американски снайперист " ). През 2014 година той получава номинация за най-хубав артист в поддържаща роля за " Американска скица ".

Брадли Купър е номиниран още три пъти за " Оскар " като продуцент на филмите " Американски снайперист ", " Жокера " и " Улицата на кошмарите ". С това номинациите му стават общо девет. 

Американската киноакадемия обича биографичните филми, тъй че няма да е изненада в случай че " Маестро " попадне в конкуренцията и Купър получи номинация като негов продуцент. 



За първия си режисьорски опит " Роди се звезда " Брадли Купър не беше номиниран за " Оскар ". Дали с втория си филм той ще има повече шанс, следва да се разбере.

Според наблюдаващите Купър има по-големи шансове в категорията за най-хубав артист с преобразяващото си преобразяване в действителна персона. 

Остава и опцията артистът и режисьор да получи номинация за " Оскар " в категорията за автентичен сюжет, която също би била първа за него (предишната му е за приспособен сценарий).

Въпреки че е още рано за безапелационни прогнози, още повече че не е ясно по какъв начин ще се развие идният награден сезон поради стачката в Холивуд, анализаторите считат, че Брадли Купър е по-вероятно да получи две номинации - за най-хубав филм (като продуцент) и за най-хубав артист. Дали ще успее да трансформира една от тези номинации в дълго чакания " Оскар ", единствено времето (и американската киноакадемия) ще покаже. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР