В търсене на мистериозната планета девет астрономите продължават да надникват

...
В търсене на мистериозната планета девет астрономите продължават да надникват
Коментари Харесай

Астрономите намериха ново място за Нибиру

В търсене на мистериозната планета девет астрономите не престават да надникват в далечните кътчета на Слънчевата система. Поредното проучване, оповестено в The Astronomical Journal, дава нови данни за местоположението и масата на тази мистериозна планета, наричана постоянно Нибиру.

Планета девет, известна още като планета X, е хипотетична планета, за която се счита, че има орбита надалеч оттатък орбитата на Плутон. Целта на новото проучване е да се стеснят областите, където може да се намира тази мистериозна планета.

Водещият създател на проучването, професор Майк Браун от Калифорнийския софтуерен институт, споделя:

„ Ние продължаваме систематично да покриваме всички области на небето, където предвиждаме, че може да дебне Планета 9 “.

Използвайки данни от Pan-STARRS, откривателите съумяват да покрият най-големия район досега. Телескопът за панорамно изследване и системата за бързо реагиране, Pan-STARRS, е усъвършенствана система за астрономически наблюдения, финансирана от Военновъздушните сили на Съединените щати и ръководена от Института по астрономия на Хавайския университет. Използвайки данни от Data Release 2 (DR2), учените съумяват доста да стеснят търсенето къде евентуално може да се намира Планета Девет, елиминирайки към 78% от предходните калкулации.

Нови оценки сочат приблизителна полу-голяма ос и маса на Планета Девет от 500 астрономически единици и надлежно 6,6 земни маси.
Въпреки че деветата планета към момента не е открита, откривателите не престават да я търсят. Д-р Браун акцентира, че LSST (Legacy Space and Time Exploration) съставлява най-обещаващото проучване за разкриване на тази мистериозна планета.

Планираното 10-годишно проучване ще се организира в обсерваторията Vera C. Rubin в Чили и, съгласно учения,

„ в случай че Деветата планета е тук, ние ще я открием “.

Така търсенето на деветата планета продължава, а в това време знанията за космоса се уголемяват.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР