В нашата галактика е открита необичайна звезда, която трепти, сякаш

...
В нашата галактика е открита необичайна звезда, която трепти, сякаш
Коментари Харесай

Пълна мистерия : Някой включва и изключва звезда

В нашата вселена е открита необикновена звезда, която трепти, като че ли някой си играе с нея като че ли я включва и изключва. Това необичайно държание озадачава учените и естествено провокира въпроси за вероятен извънземен живот.

На 29 април на лекция в Gresham College в Лондон професорът по астрофизика от Оксфордския университет Крис Линтот приказва за звездата Бояджиан в съзвездието Лебед, известна още като звездата на Таби. През последните години галактически сонди и обсерватории изследват от близко нейното непредсказуемо държание - тя ту потъмнява, ту е доста ярка.

„ Поведението на тази звезда е неизмеримо “, споделя Линтот. „ Яркостта внезапно понижава и по-късно се усилва с бързи, безредни скокове. Това не следва никакъв модел и е само по рода си в нашата вселена “, отбелязва ученият.

Когато необикновеното държание на Бояджиан е намерено за първи път през 2012 година, галактическата обсерватория Кеплер изследва звездата доста в детайли. Измерванията демонстрират, че голямо количество материал от време на време блокира светлината на звездата и компактно я заобикаля.

Теориите за странната звезда включват астероидни купове, прахови пръстени и разпадащи се комети. Но това, което притегля най-голямо внимание, е догатката на учените от Penn State University, че затъмняващата маса може да е солидна извънземна мегаструктура, наричана още сфера на Дайсън.

Сферата на Дайсън е хипотетична мегаструктура, препоръчана от физика Фрийман Дайсън през 1960 година Това е изкуствена обвивка, обграждаща звездата, която събира по-голямата част или цялата й сила.

Концепцията за сферата на Дайсън се основава на догатката, че една задоволително напреднала цивилизация може да построи голяма конструкция, която да всмуква силата на звезда и да я употребява за своите потребности. Обвивката може да бъде построена от разнообразни материали, като метали, въглеродни нанотръби или даже живи организми.

„ Тези далечни цивилизации може да се зареждат от солидни въртящи се структури, които астрономите са нарекли сфери на Дайсън или рояци “, споделя Линтот.

Ясно е, че другите дължини на вълната на светлината са блокирани в друга степен, добавя ученият. Това демонстрира, че звездната светлина минава през облак прахуляк и евентуално тази прахуляк е скриващата маса на Бояджиан.

Линтот обаче отбелязва, че анализът на странния обект е значим, тъй като насочва вниманието към техники, които ще станат по-важни през идващите години, защото напъните за идентифициране на извънземни цивилизации се ускоряват.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР