В свят, движен от технологиите, уменията, които се търсят от

...
В свят, движен от технологиите, уменията, които се търсят от
Коментари Харесай

Най-новите работни умения, които компаниите ще търсят през 2024 г.

В свят, движен от технологиите, уменията, които се търсят от работодателите, непрестанно се трансформират. Според изследване от 2023 година 49% от уменията, които съществуват през днешния ден, няма да бъдат настоящи през 2025 година Освен това респондентите считат, че 47% от техните чиновници не са готови за бъдещи промени в работната среда.

В изследването са взели участие 800 чиновници на неръководни длъжности и 800 ръководители от C-suite от edX и Workplace Intelligence, излиза наяве от публикация на AccruePartners по тематиката.

За да поддържате пулса на разрастващите се работни места, е потребно да разберете какви умения желаят работодателите от претендентите в този момент и в бъдеще. Ако търсите работа или смятате, че ще сте подготвени да работите на нова позиция през 2024 година, това са някои от най-търсените умения, които би трябвало да притежавате.
1. Изкуствен разсъдък
Най-големият мотор зад превръщането на толкоз доста умения в остарели е изкуственият разсъдък (AI), съгласно изследването edX/Workplace Intelligence. Според публикация на CNBC от октомври 2023 година, обявите за работа в LinkedIn, в които се загатва AI или генеративен AI, са се нараснали повече от два пъти в международен мащаб през последните две години. Компаниите търсят хора, чиито AI умения са свързани с:
Анализ на данниОбработка на натурален езикМашинно обучениеНевронни мрежиИнструменти като ChatGPT, Dall-E и други AI инструментиСофтуерно планиране, шифроване, инженеринг и статистика
Тъй като AI става все по-неразделна част от повече бизнес процеси, се чака, че уменията, свързани с повтарящи се задания, генериране на наличие и интерпретационни действия, ще станат по-малко значими на работното място.
2. Управление на хора
В другите промишлености ръководството на хора продължава да бъде търсено умеене, като се има поради какъв брой авторитетни са мениджърите по отношение на своите директни подчинени. Според Gallup мениджърите дават отговор за минимум 70% от разликите в ангажираността на чиновниците. Мениджърите оказват помощ на вашия бизнес да реализира задачите на дилемите и също по този начин оказват доста въздействие върху задържането.

Доброто ръководство продължава да бъде търсено умеене, тъй като ефикасните мениджъри могат да оказват помощ на бизнеса в конкурентна среда на гении. Коефициентите на безработица не престават да са ниски, защото отчет на федералното държавно управление от август 2023 година откри, че рекорден брой щати имат равнища на безработица от или под 3%, до момента в който националното равнище на безработица остава под 4% за най-дългия интервал от време при повече от 50 години.

С положителни управнически умения експертите могат да оказват помощ на бизнеса при:
Привлечете по-добри гении от набирането до етапа на изявление и наеманеПоддържането на гения зает, което води до по-добри бизнес резултатиМотивирането на най-хубавите гении да останат в компания, когато ценят индивида, от който се ръководят
Управленските умения включват връзка, съдействие, работа в екип и водачество. Мениджърите също би трябвало да имат експертна тактика и умения за решение на проблеми, с цел да подсигуряват, че плановете, по които работят, се ръководят дейно.
3. Анализ на данни
Всеки ден се основават повече от 320 милиона терабайта данни. Количеството данни, генерирани в света, се е нараснало експоненциално от 2010 година насам и е на път да продължи да пораства. Това значи, че от експертите в промишленостите, работещи със познания, от ден на ден се чака да имат умения за разбор на данни от всевъзможен вид.

Проучване от 2023 година на повече от 800 мениджъри по наемане на личен състав в Съединени американски щати от ResumeGenius откри, че анализът на данни е класиран в първите три най-търсени твърди умения. Уменията за разбор включват дейности като разкриване на модели, теоретизиране и взимане на решения въз основа на интерпретация на данни. Свързано с разбора на данни, умеенето да употребявате принадлежности като Microsoft Excel, Python, SQL, Tableau, R и Гугъл Sheets може да помогне на експертите да подобрят своите автобиографии през 2024 година
4. Комуникация
Едно от най-търсените меки умения през 2024 година продължава да бъде връзката. Проучването на ResumeGenius откри, че връзката е толкоз значима през днешния ден, тъй като има по-голямо многообразие от работни и потребителски среди от всеки път. Те включват чат и изцяло виртуални информационни канали, хибридни и отдалечени работни среди, SMS връзка и други типове информационни канали.

Според изследването на ResumeGenius от 2023 година връзката е класирана като най-хубавото умеене, което мениджърите по наемане на личен състав считат, че отличава най-хубавите реализатори. Комуникационните умения могат да се трансферират сред промишленостите и обгръщат персонални, виртуални и хибридни канали.
5. Управление на планове
Друго меко умеене, което се отнася до разнообразни промишлености, е ръководството на планове. Доброто ръководство на планове може да бъде отликата в забързаните бизнес светове, защото ефикасното ръководство на планове подсигурява, че те ще бъдат приключени в период и ще останат в границите на бюджета.

Днешните ръководители на ръководство на планове може да имат документ от организация като Project Management Institute, както и да имат опит с технологията за ръководство на планове, като Workfront. В допълнение към способността да проследявате напредъка на плана, мощните умения за ръководство на планове включват връзка, ръководство на времето и решение на проблеми.
6. Информационни технологии
Като цяло заетостта в кариерите в региона на осведомителните технологии нараства доста по-бързо от междинното спрямо всички специалности, съгласно Бюрото на Съединени американски щати по трудова статистика. Заплатите за компютърни и осведомителни технологии също са доста по-високи от междинните, като междинната годишна заплата е 100 530 $ през май 2022 година, в съпоставяне със междинната годишна заплата от 46 310 $ за всички специалности.

Бюрото по трудова статистика оповестява, че растежът на заетостта е главен мотор, създаващ нужда от ИТ умения като разработка на програмен продукт, SQL, JavaScript, Python, Java и облачни калкулации. ИТ експертите се вписват във всички типове организации, в търсени ниши като:
Уеб разработчик и цифров дизайнерУчен по компютърни и осведомителни изследванияАнализатор на компютърни системиАдминистратор на база данни и архитектАнализатор на осведомителната сигурностРазработчик на програмен продукт, анализатор и тестер за обезпечаване на качеството
За експертите, които обмислят смяна на кариерата, придобиването на ИТ умения и обучение може да бъде от изгода за нахлуване в търсени кариерни ИТ области.

Всеки експерт може също да приложи разнообразни механически умения към организационната тактика и други планове. „ Технологичната просветеност “ се класира високо както в най-хубавите умения в Доклада за бъдещето на работните места на Световния стопански конгрес за 2023 година, по този начин и в топ 10 на уменията, които ще бъдат все по-търсени през идващите пет години. Кандидатите, които учат нови технологии, посещават уроци по технологии и получават документи, свързани с технологиите, могат да прибавят тези умения към автобиографията си, с цел да се откроят.
Развийте твърди и меки умения, с цел да се откроите като претендент
Работодателите търсят както мощни механически, по този начин и мощни меки умения, защото обмислят претенденти в днешната среда на гении. Преходни умения като ръководство на хора и планове, връзка и софтуерна просветеност могат да се ползват за разнообразни работни места в разнообразни промишлености. В организациите уменията, фокусирани върху технологиите, като изкуствен интелект, разбор на данни и ИТ знания, са едни от най-търсените умения, които претендентите могат да развият.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР